Ένοχοι ξανά οι «11» αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2016

Κρήτη
Ένοχοι ξανά οι «11» αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση έκρινε εκ νέου ένοχους τους «11» για την πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού

Ένοχοι κρίθηκαν σήμερα Δευτέρα - και σε δεύτερο βαθμό - οι 11 αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και της Βιάννου, για τα σοβαρά έκτροπα που είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2016, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τα επεισόδια είχαν λάβει χώρα στο πλαίσιο των σφοδρών αντιδράσεων αγροτών της Ανατολικής Κρήτης, καθώς λόγω της απεργίας ναυτεργατών που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη, τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων δεν μεταφέρονταν ακτοπλοϊκώς από την Κρήτη στον Πειραιά.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση έκρινε εκ νέου ένοχους τους «11» για την πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει στους κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης ενός έτους, ωστόσο, σήμερα, σε δεύτερο βαθμό, οι ποινές των καταδικασθέντων μειώθηκαν στους 5 μήνες.

Επισημαίνεται ότι μετά την εν λόγω εξέλιξη, κανείς από τους αγρότες δεν κινδυνεύει να απενταχθεί από τα προγράμματα επιδοτήσεων στα οποία ήταν ενταγμένος.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας με αφορμή την ολοκλήρωση της δίκης, «είναι δεδομένο ότι μια τέτοια απόφαση κρίνεται άδικη για το σύνολο του αγροτικού κόσμου και καλούμε όλους του παραγωγούς να συμπαρασταθούν ηθικά σε όλους που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ενώ αγωνιζόταν για το κοινό συμφέρον των παραγωγών ολόκληρης της Κρήτης. Στη θέση τους θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε αγρότης».

Ας σημειωθεί ότι συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ήταν ο δικηγόρος Λασιθίου, κ. Μανόλης Καλαϊτζάκης.                                                

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε λάβει χώρα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (Οκτώβριος 2019). Τότε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχους τους «11» για διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού, χωρίς να τους αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό. Τελικά τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή.

Οι αγρότες είχαν καθίσει τότε στο εδώλιο βαρυνόμενοι με συνολικά τέσσερις πλημμεληματικές κατηγορίες: Για διέγερση, για παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού, για παράνομη κατακράτηση από κοινού και για διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού. Ωστόσο, όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαχθεί από τις περισσότερες κατηγορίες κι είχαν κριθεί ένοχοι μόνο για την «διατάραξη κοινής ειρήνης». 

Στη σημερινή δίκη κατέθεσαν 15 μάρτυρες κατηγορίας. Οι 11 εξ αυτών προέρχονταν από το Λιμενικό Σώμα, οι δύο από την Πυροσβεστική και άλλοι δύο από το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, «αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι μάρτυρες κατηγορίας (από το Λιμενικό Σώμα) επέμεναν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν διατελέσει επιπλέον αδικήματα από ότι στην αρχική τους κατάθεση».

Τελικά, παρότι δεν αποδείχθηκε η ενοχή των αγροτών για τα επιμέρους αδικήματα για τα οποία είχαν κατηγορηθεί αρχικά, από την συμμετοχή τους στην επίμαχη συνάθροιση, προκύπτει η εμπλοκή τους στην πράξη της «διατάραξης κοινής ειρήνης».

Επισημαίνεται, πάντως, ότι στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αγρότες υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στο χώρο του λιμανιού, συμμετέχοντας σε μια ειρηνική συγκέντρωση, ενώ δεν αποδέχτηκαν ότι είχαν ενεργό ρόλο στα επεισόδια.

Εξάλλου, στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης και ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα πρωτογενή τομέα, Γιώργος Τσιφετάκης, καθώς και ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής.

Το χρονικό

Τον Δεκέμβριο του 2016 το λιμάνι του Ηρακλείου είχε μετατραπεί σε «εμπόλεμη ζώνη» κατά τη διάρκεια σφοδρών αντιδράσεων από εξαγριωμένους αγρότες από την ανατολική Κρήτη, εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς στην ηπειρωτική Ελλάδα, αγροτικά προϊόντα της Κρήτης.

Η αναχώρηση πλοίου από το λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίς να έχουν επιβιβαστεί σε αυτό 150 νταλίκες που ήταν φορτωμένες με αγροτικά προϊόντα, προκάλεσε την «έκρηξη» των αγροτών. Πρώην Εκδοτήριο ναυτιλιακής εταιρείας τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ αγρότες φέρεται να παρεμπόδισαν την Πυροσβεστική να προσεγγίσει το σημείο και να σβήσει τη φωτιά.

Άλλοι αγρότες φέρεται να περικύκλωσαν τον τότε λιμενάρχη κ. Δημήτρη Σαϊτάκη, ενώ κάποιοι φέρεται να πέταξαν φωτοβολίδες προς το πλοίο και το σημείο του λιμανιού όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ναυτεργάτες.

Οι τελευταίοι φέρεται να απάντησαν στη ρίψη φωτοβολίδων με ρίψεις νερού. Εξάλλου, πυρκαγιά είχε ξεσπάσει τότε και σε αποθήκη όπου βρίσκονταν είδη που είχε συλλέξει το Συντονιστικό Κρήτης για τους πρόσφυγες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News