Ηράκλειο

80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Θεατές & αθέατες πλευρές της ηρωικής πράξης των Κρητικών

Πτυχές της ιστορίας που εξακολουθούν να συγκινηθούν και να εμπνέουν

Το πριν και το μετά της «Μάχης της Κρήτης» - 80 χρόνια από την ιστορική της αποτύπωση, εξετάστηκε στην εκπομπή «Αντιθέσεις», της ΚΡΗΤΗ TV

Ως αδιαμφησβήτητη πραγματικότητα προσλαμβάνεται  ο συμβολισμός που έλαβε η Μάχη της Κρήτης ως η πρώτη πανευρωπαϊκά μαζική λαϊκή αντίσταση κατά του άξονα που ακόμη και αν δεν ευδοκίμησε ως προς το αποτέλεσμά της, παρήγαγε πολιτικό βάρος  δείχνοντας το δρόμο της αντίστασης για την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, οι θεατές και αθέατες πλευρές αυτής της ηρωικής πράξης των κρητικών, εξακολουθούν να συγκινούν, να εμπνέουν και να φωτίζουν την όποια εθνική συνείδηση παρήγαγε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. 

Οι καλεσμένοι του Γιώργου Σαχίνη, στις Αντιθέσεις αναφέρθηκαν και σε ένα από τα μνημεία που άφησαν οι Γερμανοί στα Φλώρια της επαρχίας Σελίνου. Ένα μνημείο φτιαγμένο από τα χαλάσματα που προκάλεσαν και στέκει μέχρι και σήμερα αποδίδοντας τιμή στους Γερμανούς που πολέμησαν για τη μεγάλη όπως αναφέρεται ιδέα. Μνημείο που όπως αποκαλύφθηκε στέκεται απέναντι ακριβώς από το ελληνικό μνημείο που θυμίζει τη συμφορά των κρητικών, και που κάθε χρόνο την ώρα που στη Γερμανία νοσταλγοί της Βέρμαχτ αποδοκιμάζονται, εκεί μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο για να θυμούνται.

Στη διάρκεια της εκπομπής υπήρξε αναφορά και στο αποκαλούμενο  εγχείρημα της «λήθης» και την προσπάθεια  ανακατασκευής της Ιστορίας που υποστηρίζεται ακόμη και μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που φτάνουν μέχρι και στην Ελλάδα  για να «μπλοκάρουν» όπως λέγεται το  διαχρονικό αίτημα των  Οφειλών της Γερμανίας προς τον  Ελληνικό Λαό.

Στο περιθώριο της εκπομπής αναδείχθηκε η σημασία και της Μάχης του Ηρακλείου στο πλαίσιο της Μάχης της Κρήτης που σημάδεψε την πόλη η οποία σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια