«Αναταράξεις» στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ: Μεγάλο «αγκάθι» το ζήτημα της διαχείρισης

Κρήτη
«Αναταράξεις» στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ: Μεγάλο «αγκάθι» το ζήτημα της διαχείρισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλαγή του φορέα διαχείρισης, έφερε «ντόμινο» προβλημάτων - Τριπλάσιοι φιλοξενούμενοι με μειώσεις στα κόστη

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα είναι οι φορείς που αποφάσισαν να συνεχίσουν να υλοποιούν το στεγαστικό πρόγραμμα για τους αιτούντες άσυλο Εστία.

Από τις αρχές του χρόνου το πρόγραμμα εστία το διαχειρίζεται πλέον το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και υλοποιείται μέσα από ΜΚΟ, οργανισμούς όπως η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ή δήμους οι οποίοι λειτουργούν ως εταίροι του φορέα υλοποίησης.

Τους πρώτους τέσσερεις μήνες τα προβλήματα  με την καταβολή των ενοικίων αλλά και τη μισθοδοσία εκατοντάδων εργαζομένων που δούλεψαν απλήρωτοι για μήνες  ήταν τεράστιο. Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει εξομαλυνθεί.  

Το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου έχει θέσει νέες προδιαγραφές που δυσκολεύουν το έργο των φορέων υλοποίησης. Ο έως και τριπλασιασμός των φιλοξενούμενων ανά διαμέρισμα με παράλληλη μείωση κόστους ανά φιλοξενούμενο στο 30%, η μείωση προσωπικού και μισθών και η μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασίας έθεσαν σε κίνδυνο τη φιλοξενία – σε επίπεδο χώρας - περίπου 18.500 ατόμων.

Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία 1.300 θέσεων στέγασης στα αστικά κέντρα της Κρήτης κυρίως στο Ηράκλειο. Ωστόσο η .. «πληρότητα» στις τοποθετήσεις φτάνει περίπου στα 80 έως 85% γεγονός που σημαίνει πως τα άτομα που φιλοξενούνται στο νησί δεν ξεπερνούν τα 1100. Σήμερα, περίπου 750 άτομα μένουν σε Ηράκλειο, Χανιά Γάζι και Σητεία. Το πρόγραμμα φιλοξενεί κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά με την πλειοψηφία των παιδιών να κυμαίνεται από 4 έως 14 ετών.   

Το μεγάλο «αγκάθι» πάντως είναι το ζήτημα της διαχείρισης όσων το αίτημα παροχής ασύλου απορρίπτεται καθώς αφενός δεν υπάρχει μηχανισμός για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών από τα σπίτια τους, και αφετέρου το κόστος της παράτασης της παραμονής τους χρεώνεται στον φορέα υλοποίησης.

Μάλιστα ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων βράβευσης των φορέων της Κρήτης από την Ύπατη αρμοστεία για την εξαιρετική διαχείριση του ζητήματος - έδωσε μια προθεσμία ως τις 30/6 για να δρομολογηθεί λύση σε σχέση με το κρίσιμο αυτό θέμα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News