Ηράκλειο

Απάντηση για τις επτά κάμερες πίσω από το Μέγαρο «Αχτάρικα»

Τι απαντά ο προϊστάμενος για το «Big Brother» στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”

Το σκεπτικό και τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκε ένα δίκτυο από κάμερες ασφαλείας στη στοά “Νίκου Γιανναδάκη”, πίσω ακριβώς από το Μέγαρο “Αχτάρικα” που φιλοξενεί τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, παραθέτει ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Δημήτρης Σάββας, σε απάντηση που μας έστειλε και δημοσιεύουμε, με φόντο σχετικό δημοσίευμά μας στο φύλλο της περασμένης Δευτέρας 17ης Μαΐου.

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι κάμερες τοποθετήθηκαν επειδή κρίθηκε αναγκαίο, για διάφορους λόγους, και διαβεβαιώνει πως η καταγραφή που γίνεται από τις κάμερες δε σηματοδοτεί ή υποκρύπτει κίνηση καθημερινής παρακολούθησης των κινήσεων των πολιτών, με το υλικό καταγραφής να ελέγχεται μονάχα σε κάποια έκτακτη περίπτωση που προκύψει κάποιο περιστατικό βίας ή φθοράς της δημοτικής περιουσίας.

Η απάντηση

Στην απάντηση που μας έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρης Σάββας αναφέρει αυτολεξεί τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε διευθυντά,

Με όλη την εκτίμηση και τον σεβασμό σχετικά με το άρθρο το οποίο έφερε τον τίτλο “Δήμος Ηρακλείου - Σε Big Brother μετατράπηκε η στοά πίσω από τη Βικελαία, με επτά κάμερες!”, της Δευτέρας 17/5/2021, σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να ενημερώσω εσάς προσωπικά, αλλά και το αναγνωστικό κοινό σας!

Με βάση το άρθρο 14 του Νόμου 3917/2011, μπορεί να γίνει χρήση επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, έτσι όπως αναφέρεται και η παράγραφος 5: “Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας από δημόσιες Αρχές, ΟΤΑ, φυσικά ή νομικά πρόσωπα στους χώρους που διαχειρίζονται επιτρέπεται για τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από την ΑΠΔΠΧ.

Πράγματι, κύριε διευθυντά, έχει γίνει η τοποθέτηση των καμερών στη στοά “Ν. Χ. Γιανναδάκη” του Μεγάρου “Αχτάρικα”. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, και δώστε μου τη δυνατότητα να απαριθμήσω τους λόγους:

Η συγκεκριμένη στοά έχει γίνει κατά καιρούς κοιτώνας αστέγων και άλλων διερχομένων, που δεκάδες φορές η φιλότιμη προσπάθεια τόσο της Δημοτικής, όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπόρεσε να τους απομακρύνει. Πολλοί απ’ αυτούς επεδείκνυαν έντονη άρνηση να πάνε στο τμήμα αστέγων. Η παραμονή τους εντός της στοάς συνέβαλε, ώστε να μετατρέπεται αυτός ο χώρος σε χώρο ουρητηρίων και άλλων αποβλήτων δυσόσμων ουσιών, δημιουργώντας εστία μόλυνσης και αμαυρώνοντας την εικόνα της πόλης μας. Ο ίδιος προσωπικά είχα ενημερώσει για όλα αυτά την Υγειονομική Υπηρεσία.

Πολλές φορές, οι τοίχοι της είχαν επιχρωματισθεί, μαζί με τις επιφάνειες των διαδραστικών της. Βέβαια, μαζί μ’ αυτά έχουμε και τα σημάδια καταστροφής, σε πολλά σημεία, της θερμοπροσόψεώς της.

Η πόρτα του Αναγνωστικού-Δανειστικού Τμήματος πριν από ένα χρόνο περίπου, ύστερα από αλλεπάλληλες κλοτσιές και χτυπήματα παραβιάσεώς της, είχε ως αποτέλεσμα την αποκόλληση του ενιαίου υαλοπίνακα, θέτοντας σε επικινδυνότητα διερχομένους, αλλά και την ασφάλεια του προαναφερόμενου χώρου.

Ύστερα από επίθεση που είχε λάβει χώρα στα γραφεία της γερμανικής Πρεσβείας, η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή υλικού εξοπλισμού της βιβλιοθήκης μας. Επίσης, κατά το πρόσφατο παρελθόν νεαρή γυναίκα διερχόμενη από τη στοά, μετά από τη λήξη του ωραρίου εργασίας της, δέχτηκε βίαιη και άσεμνη επίθεση από “ενοίκους” της στοάς και ύστερα, αφού έβαλε τις φωνές, έτρεξαν να την προστατέψουν κάποιοι οδηγοί ταξί που στάθμευαν στην είσοδό της, επί της οδού Δικαιοσύνης.

Κύριε διευθυντά, σε καμία περίπτωση η τοποθέτηση των καμερών δεν έχει κατά νου να καταστήσει μία εκ των κοιτίδων του πολιτισμού της πόλεώς μας, την αγαπημένη των Καστρινών “Βικελαία Βιβλιοθήκη”, σε «φρούριο παρακολούθησης που να θυμίζει σκηνικό “μεγάλου αδελφού”». Δεν είναι καν στις προθέσεις μας η καταγραφή κινήσεων των διερχομένων συμπολιτών μας, που θα έχει σ’ αυτούς ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Δεν αποβλέπουμε σε κατάλυση θεσμών και σε περιορισμό της ελευθερίας, ούτε σκοπεύουμε στην παραβίαση αρχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Δεν είμαστε πολέμιοι, ειδικά ύστερα από δύσκολες περιόδους, σε επαγγελματίες, σε συνανθρώπους μας, που δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους μεθοδεύοντας κινήσεις που θα είχαν γι’ αυτούς δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις, λόγω απώλειας πελατών και εσόδων, αφού οι κάμερες δεν εστιάζουν και δεν παρακολουθούν όμορους χώρους της στοάς, παρά μόνο τις εισόδους του κτηρίου, του Mεγάρου “Αχτάρικα”. Ενός οικοδομήματος ιστορικού, αφού επρόκειτο για χώρο αγοράς, τότε που η πόλη μας ήταν υπό τουρκική κατάσταση. Ενός κτηρίου που προπολεμικά άρχισε η ανέγερσή του και επιτάχθηκε αργότερα από τους Γερμανούς κατακτητές ως σιταποθήκη στους χώρους της. Ενός ιστορικού χώρου, στον οποίο η προηγούμενη δημοτική Αρχή προέβη στην εξολοκλήρου δομική ενίσχυσή του, στην ολοκλήρωση αυτής της αναδόμησης, της τόσο απαραίτητης και αναγκαίας.

Όσον αφορά στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ της 17ης του τρέχοντος μηνός, νομίζω ότι θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να ενοχλήσουν κάποιον από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης ή και εμένα προσωπικά (αφού η βιβλιοθήκη ήταν ανοικτή), προκειμένου να εκφράσουμε τις απόψεις μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη σφαιρική ενημέρωση του κοινού, πράγμα ζητούμενο απ’ όλους μας.

Κλείνοντας αυτή την αναφορά μου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η συγκεκριμένη καταγραφή μέσω των καμερών δεν αποτελεί πράξη και κίνηση καθημερινού ελέγχου, αλλά μόνο και μόνο όταν θα παραστεί ανάγκη σε συγκεκριμένα περιστατικά βίας και καταστροφής, που θα έχουν ως στόχαστρο τη δημοτική μας περιουσία. Μία περιουσία που όλοι θα πρέπει να τη σεβόμαστε, αφού ανήκει σε όλους μας και πρόκειται για απόρροια της συνεισφοράς όλων μας! Άλλωστε, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της μη επαρκούς φύλαξης της βιβλιοθήκης και των φθορών που μπορεί να υποστεί; Με τον προσήκοντα σεβασμό και τις υπέρμετρες ευχαριστίες μου για τη φιλοξενία του κειμένου μου προς την έγκριτη εφημερίδα σας».

Το σχόλιο της εφημερίδας  “Νέα Κρήτη”

Εγείρονται ερωτήματα...

Από τη δική μας πλευρά θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε τον κ. Σάββα για την αναλυτική απάντηση που μας απέστειλε για το δημοσίευμα. Και “χαιρετίζουμε” το πραγματικό ευγενικό ύφος, που άλλωστε τον διέπει γενικότερα ως άνθρωπο. Από εκεί και πέρα, εγείρονται ωστόσο και κάποια ερωτήματα. Δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε γιατί απέστειλε απάντηση στο δημοσίευμα ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και όχι κάποιο πολιτικό πρόσωπο από τον Δήμο Ηρακλείου. Φυσικά και αποδεχόμαστε καθ’ όλα και εκτιμούμε την απάντηση, αλλά το δημοσίευμα, με τα στοιχεία κριτικής και τα ερωτήματα που είχε ξεδιπλώσει, απευθυνόταν όχι σε εργαζόμενο-στέλεχος, αλλά στην πολιτική ηγεσία και στον αρμόδιο αιρετό για το θέμα από πλευράς Δήμου, είτε είναι η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη είτε κάποιος άλλος.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε μια σχετική έκπληξη για το γεγονός ότι σε ένα βαθμό ο γράφων μοιάζει σαν να μιλά και εξ ονόματος των περιοίκων, κι αυτό ενώ, ως γνωστόν, έχουν ήδη σταλεί εξώδικα διαμαρτυρίας προς τον Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα από περίοικους επαγγελματίες.

Τέλος, μας κάνει εντύπωση η επιμονή στο επιχείρημα της παρουσίας αστέγων, και στο ότι η πλευρά του Δήμου προτάσσει το επιχείρημα αυτό ως καταλυτικό για την απόφαση τοποθέτησης των καμερών ασφαλείας στη στοά, πίσω από το Μέγαρο “Αχτάρικα”.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια