80 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Κοψά

Κρήτη
80 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Κοψά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν από γενναίους Κρητικούς στη Μάχη της Κρήτης

Εορτασμός των 80 χρόνων από τη Μάχη του Κοψά, στο πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης που ανέφερε:

Στο ύψωμα του Κοψά στην Ανώπολη, σημειώθηκε μια από ηρωικότερες σελίδες αντίστασης απέναντι στον κατακτητή, όταν ένοπλοι πολίτες από όλη την περιοχή, αλλά και άλλα μέρη της Κρήτης αντιστάθηκαν γενναία στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

Ογδόντα Έλληνες στρατιώτες καθοδηγούμενοι από τον υπολοχαγό Θεόδωρο Καλλίνο, έδωσαν μια γενναία μάχη εναντίον δύο γερμανικών λόχων αλεξιπτωτιστών, στην προσπάθεια των τελευταίων να πλησιάσουν την περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου από την πεδιάδα των Γουβών.

Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αποτελούν τον ύψιστο φόρο τιμής για τις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν από γενναίους Κρητικούς στη Μάχη της Κρήτης.

Στον εορτασμό της Μάχης του Κοψά ο Χάρης Μαμουλάκης

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 80η Επέτειο από την Μάχη του Κοψά στην Ανώπολη, παρευρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 20/05 ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Η 80η Επέτειος από τη Μάχη του Κοψά, μια ένδοξη σελίδα από την σπουδαία ιστορία της Μάχης της Κρήτης, φέρνει στο νου τον ηρωισμό και τη γενναιότητα με την οποία οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον Γερμανό κατακτητή. Χωρίς φόβο, χωρίς ούτε μια στιγμή να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο πέρα από την Ελευθερία της πατρίδας μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Από αυτόν το χώρο, από τον λόφο του Κοψά στην Ανώπολη που πριν από 80 χρόνια αποτέλεσε το πολυβολείο που επέφερε καίριο πλήγμα στα εχθρικά στρατεύματα εποπτεύοντας τον ανατολικό τομέα του Ηρακλείου, τιμούμε τη μνήμη των Ηρώων μας και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα της θυσίας τους. Για πάντα!»

Βασίλη Κεγκέρογλου για την επέτειο της μάχης της Κρήτης

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης όταν, το πρωινό της 20ης Μαΐου 1941, ξεκίνησε η απόβαση από αέρος των Γερμανών ναζιστικών δυνάμεων, η «Επιχείρηση Ερμής», εναντίον του νησιού. Ο Κρητικός λαός ξεσηκώθηκε αυθόρμητα, και με πρωτόγονο οπλισμό υπερασπίστηκε με σθένος και απαράμιλλη ανδρεία τον τόπο του, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο ότι η ελευθερία και η υπεράσπισή της απαιτούν «αρετή και τόλμη». Χρειάστηκαν 12 μέρες, μέχρι την 1η Ιουνίου 1941, για να καμφεί η αντίσταση των Κρητών και των συμμάχων τους και να καταληφθεί η Μεγαλόνησος. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν βαρύτατες.

Οι Κρήτες δεν υπολόγισαν την συντριπτική γερμανική υπεροπλία, την πιο ισχυρή πολεμική δύναμη της εποχής. Σε πολλά μαρτυρικά χωριά της Κρήτης ακόμη φοράνε μαύρα, τιμώντας αυτούς που έχασαν την ζωή τους από τα αντίποινα των ναζί Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Πάνω από 40 χωριά καταστράφηκαν και εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Ο αγώνας για την καταβολή των οφειλόμενων επανορθώσεων παραμένει συνεχής αλλά αδικαίωτος ακόμη. Όμως, η μάχη της Κρήτης συγκαταλέγεται στα κορυφαία ιστορικά γεγονότα διότι οι συνέπειες της καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη θετική έκβαση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη, τον αγώνα και τη θυσία των αγωνιστών. Όμως, η καλύτερη απότιση τιμής είναι ο συνεχής αγώνας για την θωράκιση και αναζωογόνηση της Δημοκρατίας, την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την επαναφορά του ανθρώπου στο επίκεντρο της πολιτικής.

Να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα, τους πολίτες και την νέα γενιά .

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την Μάχη της Κρήτης:

Ογδόντα χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας και ένα από τα πιο σημαντικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη αεραποβατική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πολεμική ιστορία, με τα επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού που είχαν αναλάβει την κατάκτηση της Κρήτης, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί. Οι εισβολείς, στην επίθεση της 20ής Μαΐου 1941, συνάντησαν παντού σθεναρή αντίσταση. Οι Κρητικοί ανέτρεψαν κάθε στρατηγική πρόβλεψη και προσδοκία της χιτλερικής Γερμανίας, της ισχυρότερης πολεμικής δύναμης του κόσμου, εκείνη την περίοδο. Με πενιχρά υλικά μέσα, χωρίς την απαραίτητη αμυντική οργάνωση για την αντιμετώπιση τόσο ισχυρού αντιπάλου, με την συμβολή, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, δίχως την παρουσία των Κρητών στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα Μέτωπα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και οι οποίοι δεν είχαν ακόμη επιστρέψει στον τόπο μας.

Η Κρήτη κατακτήθηκε, αλλά το φρόνημα των κατοίκων της δεν υποδουλώθηκε. Ως το τέλος των κατοχικών χρόνων οι Κρητικοί, δεν σταμάτησαν να μάχονται σε πολλές αντιστασιακές ομάδες. Με βαρύτατο τίμημα πάντα: εκτελέσεις, φυλακίσεις, καταναγκαστικά έργα, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Εντούτοις, παρέμεναν όρθιοι, με την υπερηφάνεια και την πεποίθηση ότι έπραξαν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι αξίες και ιδανικά: την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία του τόπου, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια.

Η παλλαϊκή αντίσταση των Κρητών απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς, ορίζει το παντοτινό μας Χρέος προς την πατρίδα όταν απειλείται, και αποτελεί διαρκές παράδειγμα για τις νεότερες γενιές του τόπου μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News