Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό

Πολιτισμός
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα μουσεία στο εδώ και τώρα. Εμπειρίες και σκέψεις μελετώντας τον μουσειακό χώρο στην Ευρώπη»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει  θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» με μια διάλεξη της Μάρλεν Μούλιου,

Επίκουρης Καθηγήτριας Μουσειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο:

«Τα μουσεία στο εδώ και τώρα. Εμπειρίες και σκέψεις μελετώντας τον μουσειακό χώρο στην Ευρώπη»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, στις 20.00.

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζει στη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή, και στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των Μουσείων με το  κοινό. Η ομιλήτρια θα σκιαγραφήσει τις τάσεις που αναδύθηκαν στα μουσεία κατά το διάστημα αυτών των δύο  ετών σε συνάρτηση με τις τάσεις που είχαν καθορίσει τη λειτουργία των μουσείων στην Ευρώπη κατά τα  προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποτελέσουν αφορμή για αναστοχασμό για τις  προκλήσεις των μουσείων στο εδώ και τώρα, μετά από έναν μακρύ χρόνο παγκόσμιας πανδημίας.

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/86010825769?pwd=RFk0VkF3T1NjVFFFQmhBRFd1V3Q3dz09

Meeting ID: 860 1082 5769 Passcode: XJ57fA

Η Μάρλεν Μούλιου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και

Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι μέλος της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής του Διιδρυματικού

Προγράμματος Μουσειακών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Από το 2016 είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής του European Museum of the  Year Award και από τα τέλη του 2020 Επικεφαλής των Κριτών. Διατέλεσε Αναπληρώτρια Πρόεδρος του UNIVERSEUM European  Heritage Network (2016-2021), Γραμματέας και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Συλλογών και Δράσεων των Μουσείων  Πόλεων (ICOM-CAMOC) (2010-2016). Για πολλά χρόνια (1997-2013) εργάστηκε ως αρχαιολόγος-μουσειολόγος στο Υπουργείο  Πολιτισμού (Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων).

 Το 2020 δημιούργησε το πρότζεκτ The  Museum Inside Me-Το Μουσείο Μέσα μου το οποίο εξελίσσεται έκτοτε στα κοινωνικά δίκτυα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στην ιστορία και σύγχρονη λειτουργία των ιστορικών και αρχαιολογικών μουσείων, των  μουσείων πόλεων και των πανεπιστημιακών μουσείων, στον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, στον νοηματικό μουσειακό  σχεδιασμό και την ερμηνεία υλικού και άυλου πολιτισμού, στη δημόσια αρχαιολογία, σε θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματισμού στη μουσειολογία κ.ά.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο ΕΚΠΑ και μετεκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Μουσειακών Σπουδών του  Πανεπιστημίου του Leicester της Αγγλίας (MA, PhD). Είναι ιδρυτικό μέλος της Συντακτικής Ομάδας του επιστημονικού περιοδικού Τετράδια Μουσειολογίας και του περιοδικού CAMOC Review.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News