Αναδιπλώνεται η Λότζια για το «Candia 1640»

Κρήτη
Αναδιπλώνεται η Λότζια για το «Candia 1640»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμαρχος Ηρακλείου δεσμεύτηκε για την επανεξέταση του θέματος και τη δημιουργία νέου βίντεο

Και τελικά, με τα πολλά... πρυτάνευσε η λογική στις τάξεις του Δήμου Ηρακλείου ως προς το βίντεο “Candia 1640” που άναψε “φωτιές”...

Στον απόηχο των αντιδράσεων και του σάλου που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, η Λότζια αποφάσισε να ξαναδεί το θέμα και να προχωρήσει στην αποκατάσταση της τάξης ως προς τη στρεβλή ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα μέσω του επίμαχου διαφημιστικού βίντεο. Αφήνοντας στην άκρη την αρχική σκληρή γραμμή της δημοτικής Αρχής απέναντι στις αντιδράσεις, σκληρή γραμμή την οποία “σήκωσε” άρδην η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, χρησιμοποιώντας μάλιστα και πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο(!) κατά καταξιωμένων προσωπικοτήτων του τόπου, ο δήμαρχος Ηρακλείου φαίνεται ότι παίρνει πλέον πάνω του το θέμα, αλλάζοντας στάση. Όπως λοιπόν δεσμεύτηκε o Βασίλης Λαμπρινός σε αντιπροσωπία των 16 επιφανών Ηρακλειωτών που είχαν αποστείλει διάβημα διαμαρτυρίας για το επίμαχο βίντεο, ο Δήμος θα επανεξετάσει το θέμα και μάλιστα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια νέα, καλύτερη ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα. Θυμίζουμε ότι στην επιστολή- “καταπέλτη” τους προς τον δήμαρχο Ηρακλείου, οι 16 επιφανείς συμπολίτες μας, από διάφορους χώρους, ζήτησαν να αποσυρθεί άμεσα το επίμαχο βίντεο, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «μια οδυνηρή, προσβλητική απεικόνιση τού τότε Χάνδακα, που παρουσιάζει μια πλαστογραφημένη ιστορική εικόνα και ένα Χάνδακα αποκλειστικά ενετικό, απογυμνωμένο από οτιδήποτε ορθόδοξο και ελληνικό»!

Η ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου Ηρακλείου ουσιαστικά έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα, κατά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στελέχη της Λότζιας, όπως η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, καταφέρθηκαν με σκληρά λόγια κατά των διαμαρτυρόμενων, χρεώνοντάς τους μικρόμυαλη, στενόμυαλη θεώρηση των πραγμάτων! Τα λόγια αυτά της αντιδημάρχου πυροδότησαν ένα νέο γύρο αντιδράσεων και κατακραυγής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ορισμένοι εκ των 16 προσωπικοτήτων ζήτησαν την αποπομπή της...

Ο σάλος λοιπόν και οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν. Και τελικά, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες, για να φτάσουμε στο λογικό και αυτονόητο. Να γίνει δηλαδή, όπως γνωστοποιούν σε σχετική ανακοίνωσή τους εκ μέρους των 16 πολιτών ο ιστορικός-αρχαιολόγος και πρόεδρος του Μουσείου Χριστιανής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών”, Νίκος Γιγουρτάκης, και ο αρχιτέκτων-μηχανικός Ηρακλής Πυργιαννάκης, συνάντηση των δύο πλευρών σε εποικοδομητικό κλίμα και να αρθεί το σκηνικό αδιεξόδου και αντιπαράθεσης, μετά τις δεσμεύσεις Λαμπρινού.

Η ανακοίνωση

«Εκφράσαμε τη λύπη μας για τη στάση της αντιδημάρχου»

«Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας των 16 πολιτών που υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας για το βίντεο “Κάντια 1640” προς τον δήμαρχο Ηρακλείου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Λαμπρινού και ύστερα από πρόσκλησή του, στο Δημαρχείο, όπου παρευρέθηκαν, εκτός από τον δήμαρχο, ο Νίκος Γιγουρτάκης, ο Ηρακλής Πυργιανάκης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης και η αρχαιολόγος Κάλια Νικολιδάκη. Κατά την πολύωρη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας σχετικά με την πλημμελή παρουσίαση της πόλης και το πώς θα έπρεπε να εμφανίζεται η ιστορική φυσιογνωμία της σε μια τέτοια πολυμεσική εφαρμογή με την υπογραφή του Δήμου Ηρακλείου. Τονίσαμε στον κ. δήμαρχο ότι μοναδικός στόχος μας είναι η διόρθωση της αποσπασματικής αποτύπωσης του παρελθόντος, κάτι το οποίο στερεί από μια τέτοια προσπάθεια την επιστημονική αρτιότητα.

Με ικανοποίηση ακούσαμε τον κ. δήμαρχο να λέει ότι θα επανεξετάσει το θέμα και ότι θα δημιουργηθεί μια καινούργια τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση (με διευρυμένη επιστημονική επιτροπή), στην οποία θα παρουσιάζεται συνολικά η πόλη όπως ήταν πριν την άλωσή της από τους Οθωμανούς. Ανέθεσε, μάλιστα, στους συνεργάτες του να εξετάσουν μέσα σε σύντομο χρονικό περιθώριο (μία εβδομάδα) αυτή τη δυνατότητα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Νίκος Γιγουρτάκης και Ηρακλής Πυργιαννάκης, και σημειώνουν: «Μέσα από καλόπιστο και πολιτισμένο από κάθε άποψη διάλογο, εκθέσαμε στον κ. δήμαρχο τις απόψεις μας για την εφαρμογή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, με την επισήμανση ότι τόσο χαμηλές αναλύσεις (720 p) έχουν σταματήσει τώρα και χρόνια να χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους παραγωγές λόγω της πολύ χαμηλής ποιότητας της εικόνας. Παρακαλέσαμε, μάλιστα, τον κ. δήμαρχο να δει παρόμοιες εφαρμογές για άλλες πόλεις (π.χ. Αθήνα, Ρώμη, Αλεξάνδρεια) και να κάνει μόνος του τις συγκρίσεις.

Επιπλέον, εκφράσαμε τη λύπη μας για τη στάση της αντιδημάρχου του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τον προσβλητικό χαρακτηρισμό για πολίτες που απλά τόλμησαν να εκφράσουν την άποψή τους, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή μας ότι η συμμετοχή και η έκφραση γνώμης αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών (μεταφέρουμε επί λέξει τα λόγια της: “Είναι μια μικρόμυαλη και στενή θεώρηση... κάποιοι δεν έχουν την ευρύτητα να το δουν...”). Ευχαριστούμε, τέλος, τον κ. δήμαρχο για την πρόσκληση σε μια διαδικασία σύνθεσης κι ευελπιστούμε ότι η συζήτησή μας θα συμβάλει σε μια λύση αποδεκτή απ’ όλους, που θα αποκαθιστά την ιστορική εικόνα της πόλης μας».

Η ανακοίνωση κλείνει μάλιστα με μια αιχμηρή σημείωση:

«Για όσους έσπευσαν μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής μας να μιλήσουν για “εθνο-χριστιανοκεντρικές” ή οπισθοδρομικές θέσεις, τους καλούμε να διαβάσουν την επιστολή μας για να διαπιστώσουν ότι μιλήσαμε για συνύπαρξη και διάλογο πολιτισμών (Έλληνες, Βενετσιάνοι, Εβραίοι) και για απουσία της Αναγέννησης των Τεχνών και των Γραμμάτων (κορυφαίο γεγονός της εποχής), που κι αυτή υπήρξε αποτέλεσμα διαλόγου και ώσμωσης. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιλέγουν πρακτικές επιλεκτικής μνήμης, ούτε επιλεκτικής χρήσης της Ιστορίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News