Ηράκλειο

«Φως» για τον «στοιχειωμένο» κόμβο ΒΟΑΚ προς Επισκοπή

Το έργο, που θα τερματίσει το σημερινό σκηνικό ταλαιπωρίας, είναι πλέον καθ’ όλα ώριμο μελετητικά

Να που φαίνεται “φως” επιτέλους στον... ορίζοντα σε σχέση με το πολυσυζητημένο θέμα της κατασκευής οδικού κόμβου απευθείας πρόσβασης από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης προς τον επαρχιακό δρόμο Καρτερού-Επισκοπής!


Όπως προέκυψε σε συνάντηση που είχαν χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, το έργο κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου, που αποτελεί πάγιο αίτημα από το 2008, είναι πλέον καθ’ όλα ώριμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων.
Όπως επισημάνθηκε, το έργο έχει πλήρεις περιβαλλοντικές μελέτες με μέριμνα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Μάλιστα ετοιμάστηκε μέχρι και η μελέτη ηλεκτροφωτισμού, για την οποία “έτρεξε” έντονα το προηγούμενο διάστημα ο Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος από το 2018 πιέζει και “κυνηγά” το θέμα της εξασφάλισης κανονικής και γρήγορης πρόσβασης προς την Επισκοπή και τα γύρω χωριά. Πλέον, μοναδική εκκρεμότητα για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο, που θα τερματίσει την ταλαιπωρία των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών που κινούνται προς την Επισκοπή, την Ελιά, το Σγουροκεφάλι κ.τ.λ., αποτελεί η χρηματοδότηση του κόστους ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, κάτι για το οποίο το “τοπίο” θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.


Ποια είναι τα δεδομένα και τα νεότερα ως προς το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης;
Όπως δεσμεύτηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης στον δήμαρχο και στον βουλευτή, η Περιφέρεια μένει πιστή στην παλαιότερη δέσμευσή της και, εφόσον το υπουργείο Υποδομών δε θα αποφανθεί θετικά ως προς τη χρηματοδότηση, τότε το χρηματοδοτικό κόστος θα το καλύψει η ίδια (η Περιφέρεια Κρήτης).
Θυμίζουμε ότι η αρχική δέσμευση Αρναουτάκη είχε δοθεί σε σχετική συνάντηση που είχε γίνει το 2018. Τότε ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης είχε ζητήσει εμφατικά από τον περιφερειάρχη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ είχε τονίσει τη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου για την ευρύτερη περιοχή του Καρτερού και της Επισκοπής και την αναβάθμιση της ασφαλούς μετακίνησης των κατοίκων. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επιβεβαιώσει τότε, από τη δική του πλευρά, την πρόθεση της Περιφέρειας Κρήτης για χρηματοδότηση του έργου με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.


Και επανέλαβε ρητά τη δέσμευση αυτή (στην περίπτωση φυσικά που δε χρηματοδοτήσει τελικά το ίδιο το υπουργείο Υποδομών το έργο του κόμβου) κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Η ρητή δέσμευση Αρναουτάκη προκάλεσε την ικανοποίηση τόσο του δημάρχου Χερσονήσου όσο και του βουλευτή Ηρακλείου, καθώς με τον ένα ή άλλο τρόπο θα διευθετηθεί το μοναδικό, εναπομείναν “αγκάθι”, αυτό δηλαδή της χρηματοδότησης. Η αγωνία αναμένεται να τελειώσει, μάλιστα, πολύ σύντομα. Όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, με βάση σχετικές επαφές που είχε στην Αθήνα, η οριστική απάντηση από πλευράς υπουργείου Υποδομών για το αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι το έργο από δικούς του πόρους αναμένεται άμεσα. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα.


Συνεπώς είμαστε εν αναμονή άμεσων εξελίξεων, στο μέτωπο της πολυπόθητης εδώ και χρόνια προωθούμενης οδικής-κυκλοφοριακής παρέμβασης στον Καρτερό, που έχει ως στόχο να άρει το σημερινό κυκλοφοριακό παράδοξο για τους κατοίκους της Επισκοπής και μιας σειράς ακόμα γειτονικών χωριών.
Ως γνωστόν, μέχρι τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα απευθείας πρόσβασης από τον ΒΟΑΚ προς το δρόμο Καρτερού-Επισκοπής.
Οι διερχόμενοι οδηγοί από Ηράκλειο προς Επισκοπή, Ελιά, Σγουροκεφάλι και ένα σωρό ακόμα χωριά αναγκαστικά, με βάση τη σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση, κάνουν έναν... κύκλο ταλαιπωρίας! Αναγκάζονται να κατεβαίνουν παραπλεύρως του ΒΟΑΚ μέχρι το ύψος του ΚΤΕΟ, στη συνέχεια να στρίβουν αριστερά προς το Τομπρούκ και από εκεί κάνουν αντίθετη προς τον προορισμό τους κατεύθυνση. Κατευθύνονται δηλαδή δυτικά μέχρι τη διασταύρωση επί της παλιάς εθνικής οδού, που τους οδηγεί στον δρόμο Καρτερού-Επισκοπής.
Το αίτημα για την απευθείας πρόσβαση από τον ΒΟΑΚ προς τον δρόμο Καρτερού-Επισκοπής, χωρίς την έξτρα... περιπλάνηση, εκκρεμεί από το 2008, όταν και παραδόθηκε σε χρήση ο νέος δρόμος Καρτερού-Επισκοπής. Στο πλαίσιο του διεκδικητικού αγώνα, έχει αναλάβει διαχρονικά δυναμική δράση η Κίνηση Πολιτών Επισκοπής, που αγωνίζεται για την αναβάθμιση του κόμβου τα τελευταία 12 χρόνια...

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Σε σχετική ανακοίνωση που βγήκε από την Περιφέρεια Κρήτης αναφέρεται: «Συνάντηση με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, παρουσία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, είχε σήμερα (σ.σ. χθες) ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η κατασκευή του οδικού κόμβου Επισκοπής που θα συνδέει με μέγιστη οδική ασφάλεια τον ΒΟΑΚ με τον επαρχιακό δρόμο προς Επισκοπή.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η Περιφέρεια θα στηρίξει την κατασκευή του έργου, εξέλιξη για την οποία ευχαρίστησε ο δήμαρχος Χερσονήσου.
Στη συνάντηση στην Περιφέρεια συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιδήμαρχος Μανόλης Καλαϊτζάκης, και οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Επισκοπής Γιάννης Χρηστάκης και Βλάσης Μπαμπασάκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια