Ηράκλειο

Δήμος Χερσονήσου: Μία «γενναία» απόφαση για τα κοινόχρηστα τέλη

Το πήραν πολιτικά πάνω τους στη Χερσόνησο

Μια «γενναία» απόφαση για τα κοινόχρηστα τέλη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, που υιοθέτησε ομόφωνα αντιπρόταση της αντιπολίτευσης παρά την αρνητική υπηρεσιακή εισήγηση

Την πολιτική πάνω από τους κανονισμούς, το τυπικό γράμμα του νόμου και τη γραφειοκρατική λογική αποφάσισαν να βάλουν στον Δήμο Χερσονήσου στο μέτωπο των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου!

Αποφασίζοντας να μην ακολουθήσει την πεπατημένη και τα όσα προβλέπονται σε αμιγώς διοικητικό επίπεδο, και προτάσσοντας το πολιτικό κριτήριο και σκεπτικό, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια “γενναία” απόφαση ως προς τα δημοτικά τέλη κοινόχρηστου χώρου για τις επιχειρήσεις της εστίασης αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Το Σώμα έκανε ομόφωνα αποδεκτή μια εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης (των παρατάξεων συγκεκριμένα με επικεφαλής τους κυρίους Μαστοράκη και Διαμαντάκη), η οποία δίνει μεγάλη “ανάσα” στην τοπική επιχειρηματικότητα που, πέρα από την πανδημία της COVID-19, επλήγη και από τις θεομηνίες - παρόλο που η εναλλακτική αυτή πρόταση βρήκε αντίθετη την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου!

Η απόφαση

Σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης, την οποία υιοθέτησε και έκανε ομόφωνα αποδεκτή και η πλευρά της δημοτικής Αρχής και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, κόντρα στην άποψη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου:

* Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στον δήμο Χερσονήσου θα απαλλάσσονται από την καταβολή των 124/365 των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, ποσό που αναλογεί στις ημέρες που υποχρεωτικά διέκοψαν τη λειτουργία τους, εντός του 2021 (1/1/2021 έως 2/5/2021). Επίσης, θα απαλλάσσονται από την καταβολή του 50% του υπόλοιπου ποσού των προβλεπόμενων τελών για το 2021.

* Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από το σύνολο των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το 2021.

Το γεγονός ότι η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική, όχι βεβαίως επειδή έτσι “κάπνισε” στους υπηρεσιακούς αλλά για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους τεκμηρίωσαν κάνοντας σωστά τη δουλειά τους, ενέχει βεβαίως επί του πρακτέου ορατό κίνδυνο να μην περάσει η απόφαση τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να καταπέσει. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο, με προτροπή του δημάρχου Γιάννη Σέγκου, έκρινε σκόπιμο να ρισκάρει, βάζοντας το πολιτικό κριτήριο και τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από το γράμμα του νόμου!

Κι αυτή η κίνηση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει, αν μη τι άλλο, τη δική της αξία και σημασία, σε μια γενικότερη συζήτηση που κατά καιρούς απασχολεί τον αυτοδιοικητικό κόσμο εδώ στο νησί μας, για το κατά πόσον πρέπει ένα πολιτικό όργανο πάντα να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανόνες ή να το παίρνει, ενίοτε, και πολιτικά πάνω του.

Το χρονικό

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου τέθηκε αρχικώς η απόφαση που είχε παρθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου «περί μείωσης τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων έως 31/12/2021, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19».

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προέβλεπε τα εξής:

  1. Τη «μείωση κατά 50% των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2021 για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Χερσονήσου.
  2. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί στο ακέραιο τυγχάνουν συμψηφισμού ή επιστροφής».

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, Κωνσταντίνος Τσαντηράκης, έθεσε υπόψη των μελών του Σώματος την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ιωάννης Μαστοράκης και κ. Εμμανουήλ Διαμαντάκης ως επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων “Όλοι Μαζί Νέα Πορεία” και “Δύναμη Δημιουργίας”, αντίστοιχα.

Η εναλλακτική πρόταση των παρατάξεων των κυρίων Μαστοράκη και Διαμαντάκη ανέφερε τα εξής:

* «Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος απαλλάσσονται από την καταβολή των 124/365 των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, ποσό που αναλογεί στις ημέρες που υποχρεωτικά διέκοψαν την λειτουργία τους, εντός του 2021 (1/1/2021 έως 2/5/2021). Επίσης απαλλάσσονται από την καταβολή του 50% του υπόλοιπου ποσού των προβλεπόμενων τελών για το 2021.

* Οι εμπορικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το σύνολο των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το 2021».

Ως γνωστόν, με βάση το νομικό πλαίσιο, οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση λοιπόν της εναλλακτικής πρότασης, η Οικονομική Υπηρεσία εξέφρασε την αντίθεσή της, επισημαίνοντας: «Για το δεύτερο μέρος της πρότασης σας, με τον μηδενισμό, όπως εναλλακτικά προτείνετε, για το έτος 2021, των τελών κοινοχρήστων χώρων για τις εμπορικές επιχειρήσεις, δημιουργείται έλλειμμα στο Ταμείο του Δήμου από θεσμοθετημένη πηγή εσόδων. Δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρέωση ή η δυνατότητα μηδενισμού των τελών χρήσης κοινοχρήστων, πολλώ δε μάλλον επιλεκτικά για ορισμένες μόνο επιχειρήσεις. Κατόπιν των ανωτέρω η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας επί της εναλλακτικής πρότασης, για τον καθορισμό τελών κοινοχρήστων χώρων 2021, δεν είναι σύμφωνη».

Τι είπε ο δήμαρχος

Η παρέμβαση Σέγκου

Κάπου εκεί ήρθε η καταλυτική παρέμβαση του δημάρχου. «Όπως και πέρυσι, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Μαστοράκη, κύριε Διαμαντάκη και κύριε πρόεδρε, δεν έχω ουδεμία αντίρρηση. Η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι αρνητική. Όμως εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, και θα το κάνουμε, είναι πως πρέπει να συναινέσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Άλλωστε η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή και όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλώ δε μάλλον και μετά τις καταστροφές που υποστήκαμε, βάλλεται ολοκληρωτικά πανταχόθεν. Αξίζει τον κόπο και να προσπαθήσουμε και να επιμείνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό και ως δημοτική Αρχή, παρότι υπάρχει αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας, εκτιμούμε ότι πρέπει να το προσπαθήσουμε. Συναινούμε λοιπόν με την ψήφιση της εναλλακτικής προτάσεως», ανέφερε ο Γιάννης Σέγκος, με την αντιπρόταση τελικά να υπερψηφίζεται ομόφωνα από το Σώμα.

(Φωτογραφία unsplash)

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια