Ηράκλειο

Η χολέρα «απειλεί» τα αμπέλια της Κρήτης - Τι πρέπει να κάνουν οι αμπελουργοί

Προσοχή στα αμπελόφυλλα

Ο κίνδυνος του ωιδίου εγκυμονεί αν δε λάβουν άμεσα μέτρα οι αμπελουργοί

Χολέρα προ των πυλών για τα αμπέλια της Κρήτης αν δεν προσέξουν τώρα τις επεμβάσεις τους οι αμπελουργοί... Ποιος το λέει αυτό; Μα οι ειδικοί τους Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, μέσα από πληροφορίες του Νίκου Μπαγκή και τις παρατηρήσεις υπαίθρου των επιστημόνων Σ. Λούρου, Ε. Λαρεντζάκη και Ρ. Οικονομάκη.

Αναλυτικότερα στο ωίδιο, κοινώς χολέρα, οι καιρικές συνθήκες στα κρίσιμα βλαστικά στάδια είναι ευνοϊκές και χρειάζεται προσοχή.

Μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν ως ασθένεια της εποχής. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον μύκητα και τα βλαστικά στάδια που επικρατούν στα αμπέλια είναι πολύ ευαίσθητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, τα βλαστικά στάδια μούρο -άνθιση- καρπόδεση- ανάπτυξη ραγών πρέπει να είναι προστατευμένα. Στα βλαστικά στάδια άνθισης-καρπόδεσης συνιστάται να χρησιμοποιείται το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι). Οι καιρικές συνθήκες της εποχής (θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια) ευνοούν την καλή προληπτική και θεραπευτική δράση του θειαφιού. «Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Οι πρώτοι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι», αναφέρεται προς τους αμπελουργούς.

Περονόσπορος

Στον περονόσπορο, οι επιστήμονες ενημερώνουν τους αμπελουργούς ότι η ανομβρία δεν ευνοεί την εξέλιξή του. «Τη φετινή άνοιξη ο μύκητας είχε εντοπιστεί από νωρίς σε αρκετές θέσεις (κηλίδες λαδιού σε μη καλλιεργούμενα αμπέλια που συνήθως έρπουν στο έδαφος). Η παρατεταμένη ανομβρία, ωστόσο, δεν έχει ευνοήσει την εξέλιξή του. Επισημαίνεται ότι η διασπορά και εξάπλωση του μολύσματος απαιτεί βροχοπτώσεις που προς το παρόν απουσιάζουν».

Σύμφωνα με τις οδηγίες, «δε χρειάζονται προληπτικοί ψεκασμοί την περίοδο αυτή. Είναι άστοχοι και δεν εξασφαλίζουν προστασία λόγω της ταχύτατης αύξησης της βλάστησης».

Ευδεμίδα

Για την ευδεμίδα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου επισημαίνει ότι δε χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση. Στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η δεύτερη πτήση στις πρωιμότερες περιοχές.

«Η πρώτη πτήση στις πρώιμες-ενδιάμεσες περιοχές εμφανίζει μεγάλη πτώση. Στις υπόλοιπες ζώνες (μεσοπρώιμη, όψιμη) η πρώτη πτήση (ανθόβια γενιά) βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι στην ανθόβια γενιά οι προσβολές στα αμπέλια είναι χωρίς οικονομική σημασία. Δε χρειάζεται αντιμετώπιση. Θα ενημερωθείτε με επόμενα δελτία (πρώτα για τις πρώιμες περιοχές όπου αναμένεται η δεύτερη πτήση στο επόμενο δεκαήμερο)», όπως αναφέρεται στο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων.

Τζιτζικάκια

Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και όχι άσκοπες επεμβάσεις είναι η οδηγία του Κέντρου για τα τζιτζικάκια. «Τα πτερωτά άτομα εμφανίζουν χαμηλούς πληθυσμούς προς το παρόν στα αμπέλια. Αυξημένοι πληθυσμοί καταγράφονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μόνο στην περιοχή της Μεσαράς (νότια Κρήτη). Η αντιμετώπισή τους στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα».

Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει «να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, ιδιαίτερα στα αμπέλια της Μεσαράς. Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δύο φύλλα πριν την κορυφή του. Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50-100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Συνιστάται να μη γίνεται αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης: Τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία», σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Όχι στην πυκνή βλάστηση»

Για τα καλλιεργητικά μέτρα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

«Η πυκνή, πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων-μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων».

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Προσοχή στα αμπελόφυλλα

«Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέραν των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν. 4036/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

- Με εξαίρεση το σκεύασμα PolyversumWP (Pythiumoligandrumstrainm1) οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν μόνο το προϊόν “σταφύλι” και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

- Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος», ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι προσέχουμε τις μέλισσες και ακολουθούμε τις οδηγίες των γεωπόνων για να μη συμβάλλουμε με τα φυτοφάρμακα στην εξόντωσή τους.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια