Ηράκλειο

Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών: Ψάχνουν εκτιμητή για το «φιλέτο»

Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης, το ΤΑΙΠΕΔ ζητά... ανεξάρτητο αποτιμητή της αξίας της έκτασης των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης

Πόσο αλήθεια αποτιμάται οικονομικά το ακίνητο των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης των Γουρνών που έχει βγει στο... “σφυρί” από το ΤΑΙΠΕΔ;

Την απάντηση στο καίριο, αν μη τι άλλο, ερώτημα ψάχνει και το ίδιο το υπερταμείο, το οποίο, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού προς αναζήτηση επενδυτή που έχει ήδη προκηρύξει και είναι σε εξέλιξη με χρονικό ορίζοντα τη 15η Ιουλίου, προχώρησε τώρα και σε ένα παράλληλο συνοδευτικό διαγωνισμό, αναζητώντας ανεξάρτητο αποτιμητή που θα αναλάβει να κάνει την εκτίμηση της αξίας τού εν λόγω ακινήτου.

Μέσω του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών ανεξάρτητου αποτιμητή για την αξιοποίηση τμήματος (συγκεκριμένα τμήματος έκτασης 345 στρεμμάτων) του ακινήτου της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών που βρίσκεται στον δήμο Χερσονήσου.

Η σχετική πρόσκληση υποβολής προσφορών έχει δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ στην αγγλική γλώσσα, ενδεικτικό προφανώς τού ότι το Ταμείο αναζητά ανεξάρτητο εκτιμητή από το εξωτερικό.

Στην προκήρυξη δίνεται ως χρονικό όριο για την υποβολή προσφορών η 24η Μαΐου, ενώ παρατίθεται το ιστορικό και το πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί με σκοπό την αξιοποίηση των 345 στρεμμάτων εντός του “φιλέτου” της πρώην Βάσης.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η όποια εταιρεία επιλεχθεί και αναδειχθεί ως ανεξάρτητος αποτιμητής θα πρέπει να καταρτίσει και να καταθέσει αναλυτική, τεκμηριωμένη οικονομική αξιολόγηση στη βάση των δύο ενοτήτων που περιλαμβάνει το πλάνο αξιοποίησης των 345 στρεμμάτων.

Θυμίζουμε ότι στο σχέδιο της παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο ζώνες χρήσεων γης, η Ζώνη Ι, έκτασης 29.113 τ.μ., στην οποία έχει δοθεί η χρήση ως Θεματικά Πάρκα-Εμπορικά Κέντρα-Αναψυχή, και η πολύ μεγαλύτερης έκτασης (316.454 τ.μ.) Ζώνη ΙΙ ως Ζώνη Τουρισμού και Αναψυχής, με ήπιες δραστηριότητες, αρμονικά ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον.

Σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΔΑ

Την ίδια ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να “τρέξει” κι άλλο τα διαδικαστικά ως προς το διαγωνιστικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες, έχουμε την ολοκλήρωση πλέον της μακριάς διαδικασίας των εγκρίσεων και αποφάσεων ως προς την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση.

Ποια είναι η σημαντική εξέλιξη; Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή σε ΦΕΚ, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της πρώην αμερικανικής Βάσης, έκτασης 345 στρεμμάτων, στην περιοχή “Γούρνες” του δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης.

Αυτή ήταν και η μεγάλη τελευταία εκκρεμότητα στο μέτωπο των εγκρίσεων, ενώ της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ είχε προηγηθεί η έγκρισή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας και φυσικά η εγκριτική Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

ΟΙ “ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ”

Μια δεκάδα ενδιαφερόμενων επενδυτών

Εντωμεταξύ, όπως έχουμε γράψει εδώ στη “Ν.Κ.”, το πρώτο “κρας τεστ” σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος ως προς την πρώην αμερικανική Βάση των Γουρνών προκάλεσε έκδηλη ικανοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό γιατί η ψηφιακή ανάρτηση του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που “τρέχει” από το Ταμείο, προσέλκυσε μια ολόκληρη... δεκάδα ενδιαφερομένων!

Τόσοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που ζήτησαν και απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα του διαγωνισμού όπως αναρτήθηκαν στο λεγόμενο VDR (Virtual Data Room). Βεβαίως αυτό δε σημαίνει πως όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως καταρχήν υποψήφιοι “μνηστήρες” θα παραμείνουν στην κούρσα και θα “χτυπήσουν” όντως το προς παραχώρηση “φιλέτο”. Η εξέλιξη όμως καταδεικνύει ένα, έστω πρώιμο, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση των 345 στρεμμάτων, που προβλέπει, θυμίζουμε, τουριστική-εμπορική εκμετάλλευση και δυνητικά λειτουργία καζίνου. Και προδιαθέτει για ένα γερό “κονταροχτύπημα”, μέσα στους προσεχείς μήνες, μεταξύ εταιρειών και κοινοπραξιών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Τελικό ορόσημο του διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση έκτασης 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης είναι βεβαίως η 15η Ιουλίου, που είναι, θυμίζουμε, και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι δεδομένες οι μεγάλες επενδυτικές προοπτικές του ακινήτου και, μεταξύ άλλων, στηρίζονται και στο γεγονός ότι στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται βρίσκονται συγκεντρωμένες σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Ενυδρείο CRETAquarium του ΕΛΚΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, το διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς και γήπεδο golf. Ακόμη βρίσκεται στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και απέχει 16 χλμ. από το λιμάνι Ηρακλείου, 13 χλμ. από τον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” και 10 χλμ. από τον εξαιρετικά δημοφιλή οικισμό της Χερσονήσου.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια