Νέα «πυρά» στον τηλεοπτικό αέρα για το «Candia 1640» - Γ. Σμαραγδής: «Είναι η ντροπή της πόλης» - Η παρέμβαση του δημάρχου

Κρήτη
Νέα «πυρά» στον τηλεοπτικό αέρα για το «Candia 1640» - Γ. Σμαραγδής: «Είναι η ντροπή της πόλης» - Η παρέμβαση του δημάρχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις χωρίς τέλος για το βίντεο Candia του Δήμου Ηρακλείου

«Είναι η ντροπή της πόλης. Είναι ανάξιοι αυτή της πόλης. Αυτή της μεγάλης πόλης που έχει γεννήσει και γεννάει μεγάλα πράγματα», είπε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα ο γνωστός Κρητικός, διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ρίχνοντας νέα "βέλη" κατά της δημοτικής Αρχής, με αφορμή το περίφημο πλέον βίντεο για την Κάντια του 1640.

Έκανε παράλληλα εκ νέου έκκληση στον κ. Λαμπρινό τόσο να αποσυρθεί το επίμαχο βίντεο όσο και να απομακρυνθεί η αντιδήμαρχος Πολιτισμού μετά και τις τοποθετήσεις της στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο περί μικρόμυαλων. «Αν δεν την απομακρύνει, όσο συμβαίνουν είναι δικά του γεννήματα. Αυτός θα φταίει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στην Κατερίνα Σαλαπάτα, ο κ. Σμαραγδής μέσα σε αυτό το βίντεο «εμφανίζουν το Ηράκλειο μία μικροεπαρχιακή πόλη χωρίς παρελθόν. Δίπλα ακριβώς είναι η Κνωσός, ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός του ελληνισμού, μέσα σε αυτή την περίοδο, που πάει να καταπιαστεί το βίντεο, γέννησε ένα μεγάλο πρόσωπο, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, που γέννησε τη νεότερη ζωγραφική, μέσα σε ένα εργαστήρι θρησκευτικό. Ο Θεοτοκόπουλος έφυγε από εδώ και πήγε στο εξωτερικό και μεγάλωσε την Ελλάδα. Πού είναι αυτός;».

Παράλληλα τόνισε πως ζούμε σε μία εποχή ισοπεδωτική, εθνομηδενιστική, καταστροφική και στην ουσία σε μία περίοδο που οι εξωγενείς παράγοντες θέλουν τους ανθρώπους να μπαίνουν σε κουτάκια. Σε αυτή τη φάση εμείς, με αυτό το παρελθόν θα πρέπει να αναδεικνύουμε ότι καλύτερο έχουμε γεννήσει, γιατί θα το χρειαστεί αύριο η ανθρωπότητα. Δεν το σβήνουμε. Είναι η ντροπή της πόλης! Είναι ανάξιοι αυτής της πόλης του Ηρακλείου, που έχει γεννήσει και γεννάει μεγάλα πράγματα».

Επίσης για το κόστος του βίντεο που εκτιμάται στις 230.000 ευρώ ο κ. Σμαραγδής έκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο. «Πρέπει να συγκροτηθεί μία επιτροπή και να ελέγξουν που πήγαν αυτά τα χρήματα. Κι αν άξιζαν αυτά τα χρήματα, αν είναι το πραγματικό νούμερο».

Παρέμβαση Λαμπρινού

Για τις τοποθετήσεις του κ. Σμαραγδή ζήτησε να παρέμβει στο δελτίο της ΚΡΗΤΗ TV o δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Όπως ανέφερε «άκουσα μια απαράδεκτη φρασεολογία από τον κ. Σμαραγδή και άκουσα και τα περί κόστους του βίντεο. Ο κ. Σμαραγδής προφανώς δε πληροφορήθηκε ότι η παραγωγή του βίντεο αυτού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2012, κατασκευάστηκε το 2013, παραδόθηκε στο δήμο το 2014 και επομένως η παρούσα δημοτική Αρχή ούτε ανέθεσε ούτε πλήρωσε χρήματα για αυτό».

Παράλληλα τόνισε πως «Αυτό το βίντεο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου το 2015 τον Απρίλιο αν θυμάμαι καλά και παρέμεινε αναρτημένο επί πέντε χρόνια, μέχρι το 2020 χωρίς καμία παρέμβαση και καμία παρατήρηση κανενός. Τότε, έγινε μια επικαιροποίηση κυρίως, επειδή είχε αλλάξει η τεχνολογία με τα tablets όπου χρησιμοποιείτο κυρίως για την περιδιάβαση στην πόλη χωρίς να αλλάξει ούτε ένα σημείο από το βίντεο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News