Αλμυρός Ποταμός: Η «μπίλια» έκατσε στο γλυκό νερό!

Ηράκλειο
Αλμυρός Ποταμός: Η «μπίλια» έκατσε στο γλυκό νερό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξιοποίηση του γλυκού νερού του Αλμυρού ποταμού Ηρακλείου, είναι η βέλτιστη λύση στην οποία κατέληξε η ειδική οικονομοτεχνική μελέτη

Και τελικά η... “μπίλια” ως προς την πολυσυζητημένη εδώ και τόσα χρόνια αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της πηγής του Αλμυρού στο Ηράκλειο έκατσε στην άντληση του νερού του ποταμού τις ημέρες εκείνες κάθε χρονιάς που είναι γλυκό!

Αυτή - η αξιοποίηση δηλαδή του γλυκού νερού του Αλμυρού ποταμού Ηρακλείου - είναι η βέλτιστη λύση στην οποία κατέληξε η ειδική οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών της Ανατολικής Κρήτης, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για την πηγή του Αλμυρού Αγίου Νικολάου προκρίνεται ως καλύτερο σενάριο η πρόταση αξιοποίησης της γεωτρητικής εκμετάλλευσης, ενώ για την πηγή της Μαλαύρας προκρίνεται ως βέλτιστη λύση η υφιστάμενη αξιοποίησή της με αντλήσεις προς το φράγμα Μπραμιανών.

Θυμίζουμε ότι με την εν λόγω μελέτη, με τίτλο “Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών Αλμυρού Ηρακλείου, Αλμυρού Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας”, μπήκε για πρώτη φορά στο “κάδρο” με οργανωμένο τρόπο η ενιαία αξιοποίηση των τριών μεγάλων υφάλμυρων πηγών της Ανατολικής Κρήτης! Η μελέτη κλήθηκε να “υποδείξει” τον καλύτερο - από πλευράς τεχνικής μεθόδου και κόστους - τρόπο για να αξιοποιηθούν τα νερά στον Αλμυρό Ηρακλείου, στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου και στη Μαλαύρα. Ουσιαστικά μέσω της μελέτης στόχος ήταν να απαντηθεί επιτέλους το “αιώνιο” εδώ και πολλά χρόνια ερώτημα που πλανάται πάνω από το Ηράκλειο: Ποια λύση, μεταξύ ανύψωσης φράγματος, υδρομαστευτικής στοάς, μονάδας αφαλάτωσης και γεωτρήσεων, είναι τελικά η ενδεδειγμένη για να “μπει στο παιχνίδι” της υδροδότησης του Ηρακλείου (και όχι μόνο) ο Αλμυρός ποταμός; Η απάντηση λοιπόν δόθηκε με καθαρό τρόπο αυτή τη φορά, και ως καλύτερη λύση κρίθηκε ο εντοπισμός της χρονικής περιόδου που το νερό της πηγής είναι γλυκό και δεν έχει υφαλμυριστεί, και η άντλησή του την περίοδο αυτή...

Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης

Όπως γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, «ολοκληρώθηκε η εκπόνηση του έργου “Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών Αλμυρού Ηρακλείου, Αλμυρού Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας” από τη Διεύθυνση Υδάτων - διευθύνουσα υπηρεσία - της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2014-2020”. Η εν λόγω δράση αποτελεί ένα από τα μέτρα εξειδίκευσης για την εφαρμογή του “Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Κρήτης (ΣΔΛΑΠ)”. Σκοπός του έργου ήταν η αξιολόγηση για την πρόκριση της βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση του νερού των τριών υφάλμυρων πηγών της Κρήτης, Αλμυρού Ηρακλείου, Αλμυρού Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τριών αυτών πηγών είναι ότι, παρότι εκφορτίζουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, το νερό τους υφαλμυρίζεται είτε επειδή βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, είτε επειδή είναι υποθαλάσσιες. Στο παρελθόν είχε εκπονηθεί αριθμός μελετών για την αξιοποίηση των νερών των πηγών (κυρίως της πηγής του Αλμυρού Ηρακλείου) και είχαν προκληθεί συζητήσεις και σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. Στόχος του έργου δεν ήταν να εκπονηθεί ακόμα μία μελέτη, αλλά να συγκεντρωθούν όλες οι εκπονηθείσες μελέτες-προτάσεις αξιοποίησης, να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα, να αξιολογηθούν και, τελικά, να ιεραρχηθούν κατά προτεραιότητα.

Κατά την υλοποίηση του έργου, η Διεύθυνση Υδάτων και ο ανάδοχος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σύνθετη αξιολόγηση των επικαιροποιημένων μελετών από ένα ευρύ πεδίο φορέων και κοινωνικών εταίρων (συμμετείχαν 20 βαθμολογητές με εκπροσώπους από δημόσιες υπηρεσίες, Δήμους, ΔΕΥΑ, Επιμελητήρια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, μελετητές κ.ά.) και, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την οικονομική-τεχνική αλλά και την περιβαλλοντική-κοινωνική διάσταση της κάθε μελέτης-πρότασης (πολυκριτηριακή ανάλυση), οι μελέτες, μετά την αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων, ιεραρχήθηκαν ως εξής:

* Για την πηγή του Αλμυρού Αγίου Νικολάου, προκρίνεται η πρόταση αξιοποίησης της γεωτρητικής εκμετάλλευσης, που μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί με σημαντικά αποτελέσματα.

* Για την πηγή της Μαλαύρας, προκρίνεται η πρόταση τής (υφιστάμενης) αξιοποίησή της με αντλήσεις προς το φράγμα Μπραμιανών και, επιπλέον, για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών του ΤΟΕΒ Καβουσίου-Παχιάς Άμμου.

* Για την πηγή του Αλμυρού Ηρακλείου αξιολογήθηκαν-βαθμολογήθηκαν 5 προτάσεις.

Τελικό συμπέρασμα για την πηγή του Αλμυρού Ηρακλείου είναι ότι η λύση 3, ήτοι ο εντοπισμός της χρονικής περιόδου που το νερό της πηγής είναι γλυκό και δεν έχει υφαλμυριστεί, και η άντλησή του την περίοδο αυτή για ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης των ΔΕΥΑ Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, υπερτερεί έναντι όλων και προκρίνεται ως βέλτιστη.

Όλα τα στοιχεία του έργου τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία έγιναν επισημάνσεις από φορείς και ιδιώτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News