Πάνω από 1 εκατ. οι διευθύνσεις με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης το 2020

Κρήτη
Πάνω από 1 εκατ. οι διευθύνσεις με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

93% των θυμάτων κορίτσια ηλικίας από 3-13 ετών

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο διευθύνσεις URL, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιέχει πολλές εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2020 κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν 47 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και η SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 76% των θυμάτων που εμφανίζονται στο υλικό που κρίθηκε ως παράνομο, ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 13 ετών και ηλικίας 14 έως 17 ετών ήταν το 22% των θυμάτων. Τα κορίτσια είναι εκείνα, που σύμφωνα με τα στοιχεία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο: το 93% των θυμάτων το 2020 ήταν κορίτσια, ενώ το 2019 ήταν 91% .

Σε επίπεδο χώρας, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της SafeLine.gr (που είναι η μοναδική Ανοικτή Γραμμή στην Ελλάδα, για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από τα πρώτα μέλη της συντονισμένης προσπάθειας για την εξάλειψη περιεχομένου παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο), o αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης το 2020, παρουσιάζεται ελαφρά αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας το 47%. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Ο INHOPE είναι μία παγκοσμίου εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς πρόληψης και καταστολής εγκλημάτων όπως την ΙNTERPOL και την EUROPOL καθώς και με οργανισμούς-κλειδιά της βιομηχανίας του Ίντερνετ, όπως το Facebook, το Twitter και τη Microsoft.

Καθοριστικής σημασίας είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το επίτευγμα των 47 ανοικτών γραμμών καταγγελίας του δικτύου INHOPE για το 2020 που κατάφεραν να αφαιρέσουν το παράνομο καταγγελθέν υλικό παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο κατά 50% ταχύτερα σε σχέση με το 2019. Το 74% του περιεχομένου παγκοσμίως αφαιρέθηκε εντός 3 ημερών το 2020 σε σύγκριση με το 50% το 2019, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της διάδοσης του παράνομου υλικού και στον αριθμό των ατόμων που εν τέλει θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Αυτό το επίτευγμα οφείλεται σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του INHOPE Denton Howard τόσο στην τεχνολογία όσο και στους ανθρώπους, αναλυτές παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, που στελεχώνουν τις ανοικτές γραμμές καταγγελίας. Η ασφαλής πλατφόρμα του INHOPE (ICCAM),η οποία χρησιμοποιείται από τις ανοιχτές γραμμές - μέλη για την ταξινόμηση, τη συλλογή και την ανταλλαγή αναφορών του CSAM με το δίκτυο και την Interpol, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε συνδυασμό με τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού των ανοικτών γραμμών.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line.gr (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686) εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine.gr δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News