Εμφάνιση θρόμβου σε 35χρονο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca – Εξετάζεται πιθανή σύνδεση με το εμβόλιο

Κρήτη
Εμφάνιση θρόμβου σε 35χρονο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca – Εξετάζεται πιθανή σύνδεση με το εμβόλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφορά ιδιωτικό υπάλληλο από την Ιεράπετρα - Υπεβλήθη σε χειρουργείο στο ΠΑΓΝΗ

Ένας 35χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Ιεράπετρα, ο οποίος είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στις 29 Απριλίου στο εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, διακομίστηκε σήμερα το πρωί στο ΠΑΓΝΗ με παράλυση από θρόμβωση στο αριστερό του πόδι και εισήχθη επειγόντως στην αγγειοχειρουργική κλινική για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση του, με τους θεράποντες ιατρούς να κρίνουν πως έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υγεία του νεαρού εξελίσσεται θετικά καθώς η επέμβαση είχε επιτυχία με την κυκλοφορία του αίματος στο αριστερό πόδι να αποκαθίσταται.

Συγκεκριμένα, εξήχθη με επιτυχία ο θρόμβος από το αριστερό άκρο και ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποφασιστεί και η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο ίδιος ο νεαρός καθώς και ο πατέρας του, θα ζητήσουν από το εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου να στείλει «κίτρινη κάρτα»* στον ΕΟΦ για το περιστατικό.

Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, των ιατρών τόσο στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας όσο και του ΠΑΓΝΗ, οι ίδιοι κρίνουν πως το περιστατικό χρίζει της - κατ’ αρχάς - διερεύνησης συσχέτισης του περιστατικού θρόμβωσης με την ημερομηνία χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς η ανεύρεση χαμηλών αιμοπεταλίων οδηγεί σε πρώτη φάση σε ενδεχόμενη συσχέτιση της εμφάνισης θρόμβου μετά την διενέργεια του εμβολιασμού, όμως το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί με ασφάλεια μόνο με το αποτέλεσμα της ειδική εξέτασης αίματος (Platelet Factor 4 ή PF4) που θα διενεργηθεί.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, έπειτα και από τις εργαστηριακές εξετάσεις, συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και εμφάνισης θρόμβωσης στον 35χρονο, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο καθώς η περίπτωση αυτή αφορά σε άνδρα.

*Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων.

Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές)  έχουν την υποχρέωση και οι Aσθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News