Ηράκλειο

Στους δρόμους οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ - ΙΕΚ ΟΑΕΔ για την υποβάθμιση των πτυχίων

Επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από σπουδαστές της ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλευρό τους τάχθηκε και ο Σύλλογος ωρομισθίων & αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ ΟΑΕΔ που αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση των 270 μαθητών. Βασικό τους αίτημα "η ψήφιση μεταβατικών διατάξεων για την αποφοίτηση τους με πτυχία σύμφωνα με την εγκύκλιο εγγραφής τους στις σχολές και όχι με τον νέο νόμο 4763/2020 που υποβαθμίζει τα πτυχία τους".

Παράλληλα επιδόθηκε ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου ζητώντας:

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ Ν.4763/2020 ΠΟΥ ΔΟΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8000 ΦΟΙΤΩΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ Ν.3475/2006.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΣΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.3475/2006

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Η ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!

ΝA ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. 

Στην κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στο πλευρό μαθητών και καθηγητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, για συμμετοχή στην κινητοποίηση, την οποία στηρίζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Ο κ. Βαρδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Η υποβάθμιση των πτυχίων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και το «κλείσιμο» ειδικοτήτων, αποτελούν ένα ακόμα λιθαράκι της σκληρής και άδικης επίθεσης της κυβέρνησης στην δωρεάν εκπαίδευση, κατάρτιση, αλλά και στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας. Η ΝΔ, ως πολέμιος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιδιώκει να μετατρέψει τους σπουδαστές σε «επαγγελματίες εργάτες».

Στο άρθρο 14 του νόμου 4763/2020 για τους σπουδαστές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ προβλέπεται ότι οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ, θα χορηγούνται μετά από πιστοποίηση. Αυτά μάλιστα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο 3, αντί του 4, που ίσχυε μέχρι σήμερα, επιβάλλοντας συμπληρωματική πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ, υποβαθμίζοντας έτσι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. 8000 εν ενεργεία φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑ.Ε.Δ. που εισήχθησαν με το προηγούμενο καθεστώς αδικούνται κατάφωρα.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς των σχολών, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης από την ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν είναι πλέον απαραίτητο προσόν, αλλά δύναται αυτό να «υποκατασταθεί» και από επαγγελματική εμπειρία.

 Τέλος φαίνεται ότι η διασφάλιση των εργαζομένων πάει περίπατο, αφού μετά την καθιέρωση, μέσω προκηρύξεων πρόσληψης και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέλεξε να επαναφέρει από την προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδο, το καθεστώς των ωρομισθίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο, μη ένταξής τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ».

Στο πλευρό τους οι Οικοδόμοι

Τo Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: « στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων  στις σχολές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και των καθηγητών απέναντι στο νεο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί λόγω πανδημίας. Καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη κινητοποίηση που έχουν προαναγγείλει μαθητές και καθηγητές τη Δευτέρα 10/5/21 12μμ στη Πλ. Ελευθερίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται υποβάθμιση του πτυχίου από επίπεδο 4 σε επίπεδο 3 και άρα υποβαθμίζονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα ενώ θα χρειαστούν δώσουν εξετάσεις ΕΟΠΕΠ χωρίς την αντίστιχη προετοιμασία λόγω της πανδημίας.

Πλέον το άνοιγμα και κλείσιμο των ειδικοτήτων θα το καθορίζει η ντόπια αγορά και οι ανάγκες που θα έχει σε εργατικό δυναμικό, με τη θέση του διευθυντή να παίρνει ο μάνατζερ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουσες ειδικότητες θα κλείσουν και οι συνάδελφοι θα μείνουν απέξω απο τις σχολές. Το ίδιο θα συμβεί και με τους καθηγητές, είτε μόνιμους είτε ωρομίσθιους, αφού πλέον θα προσλαμβάνονται εμπειροτέχνες, κάτι που πετάει έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση που επιδεινώθηκε περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Οι σχολές παρέμειναν κλειστές και οι σπουδαστές κλήθηκαν να μάθουν την ειδικότητα μέσω υπολογιστή. Χωρίς καμία μέριμνα από το υπουργείο για δωρεάν internet και υπολογιστές για τους σπουδαστές. Ενώ αποφασίστηκε άνοιγμα των σχολών από την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των σπουδαστών. Όλη αυτή τη περίοδο  οι πρακτικές των συναδέλφων είχαν σταματήσει ενώ δεν μπορούσαν να βρουν μεροκάματα ούτε δικαιούνται ταμείο ανεργίας, κάτι που τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Η κρατική χρηματοδότηση δίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν βιβλια εργαστήρια και εξοπλισμος προ 20 ετίας.

Η επίθεση της Κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου και των μεγαλοεργοδοτών απέναντι στους εργάτες, τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι ολομέτωπη, σε Παιδεία Υγεία και όλους τους χώρους δουλειάς. Γιαυτό με σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους κανένας εργάτης δεν πρέπει να είναι μόνος.

Απαιτούμε:

Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου από επίπεδο 4 (ν.3475/2006) σε επίπεδο 3 το οποίο δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί πτυχίου.

Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.

Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες, τεστ COVID-19).

Nα παρθεί πίσω το νομοσχέδιο για τις σχολές του ΟΑΕΔ

Αύξηση χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων

Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και προσλήψεις νέων».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια