«Τσακίζουν» τα όνειρα των μαθητών στα Εσπερινά - Αγανακτισμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές

Ηράκλειο
«Τσακίζουν» τα όνειρα των μαθητών στα Εσπερινά - Αγανακτισμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των Εσπερινών Λυκείων φέρνει η βάση εισαγωγής του “10”

Αγανάκτηση και θυμό αισθάνονται μαθητές και μαθήτριες του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, καθώς οι νέες αλλαγές που προωθούνται από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας τούς βρίσκουν αντίθετους. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπαίνει στα Εσπερινά Λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα ανταγωνίζονται μόνο μεταξύ τους για την κατάληψη μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων.

Πιο αναλυτικά, το καθεστώς των εσπερινών λυκείων διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από το καθεστώς των ημερήσιων. Συγκεκριμένα, μέχρι και πέρυσι ίσχυε το καθεστώς του 1%, δηλαδή για κάθε 100 θέσεις σε πανεπιστημιακό τμήμα, σε μία δικαιούταν να μπει κάποιος μαθητής από Εσπερινό Λύκειο. Αυτή τη μία θέση την ανταγωνίζονταν μαθητές από τα εσπερινά λύκεια και μόνο, ασχέτως από τις βάσεις των ημερησίων. Πλέον, όμως, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και από εδώ και στο εξής μπαίνει ελάχιστη βάση εισαγωγής και παραμένει και το καθεστώς του 1%. Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές πρέπει να γράψουν άνω του 10 και την ίδια στιγμή πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλάβουν τη μία αυτή θέση. Όπως, όμως, υποστηρίζουν, αυτό είναι μια κοινωνική αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος τους. Και αυτό το υποστηρίζουν τόσο μαθητές όσο και εκπαιδευτικοί...

ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΕΡΒΟΥ

«Τους στερούν το δικαίωμα στο όνειρο»

H Αντωνία Ζερβού είναι φιλόλογος και έχει οργανική θέση στο Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου. Είναι δέκα χρόνια εκπαιδευτικός στο Εσπερινό. Μέσα από τη “Νέα Κρήτη” με λόγο ξεκάθαρο και σαφές υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος νόμος τσακίζει τα όνειρα των ατόμων που θέλουν να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Ο νόμος του υπουργείου Παιδείας ποδοπατεί τα όνειρα των μαθητών και μαθητριών. Όχι απλά κατακρεουργεί τα όνειρα των μαθητών και των μαθητριών, αλλά τα τσακίζει. Δεν τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Τα παιδιά στα Εσπερινά Λύκεια δίνουν έναν μεγάλο αγώνα και το μόνο που θέλουν είναι να σεβαστεί το υπουργείο Παιδείας το όνειρό τους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλά είναι εκείνα τα άτομα τα οποία έρχονται στο σχολείο με τα ρούχα της δουλειάς. Κι όμως παλεύουν για τη γνώση, τη μόρφωση και τα όνειρά τους. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός στα όνειρα των μαθητών και των μαθητριών», ανέφερε η κ. Ζερβού.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

«Μας εξισώνουν με τους μαθητές των ημερησίων»

Ο Θεόφιλος Ξυλούρης είναι 35 ετών και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ ταυτόχρονα είναι μαθητής. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ξεκαθάρισε πως αυτό που ζητούν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εσπερινών Λυκείων είναι να υπάρξει εξαίρεσή τους από την ελάχιστη βάση εισαγωγής και συνέχιση του προηγούμενου καθεστώτος.

«Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής εμείς εξισωνόμαστε με τους μαθητές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Παλεύουμε στα ίσα με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων. Παραμένει ναι μεν το 1% της εισαγωγής, αλλά με την ενιαία βάση εισαγωγής πρέπει να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις τους μαθητές των ημερησίων. Αυτοί είναι 75.000 και εμείς είμαστε 600. Επίσης εμείς δεν έχουμε μόνο τις υποχρεώσεις των μαθητών αλλά ούτε και τον διαθέσιμο χρόνο. Η κ. Κεραμέως μάς εξισώνει και είναι ξεκάθαρη κοινωνική αδικία αυτό που γίνεται εις βάρος μας. Εμείς έχουμε όλα τα φάσματα των ηλικιών. Εδώ και τρεις μήνες μιλάμε με βουλευτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης με σκοπό να κοινοποιήσουμε το πρόβλημά μας. Έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνία και επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο για κάποιο λόγο δεν επιθυμεί να μας συναντήσει. Πρέπει να βγούμε στον δρόμο. Στις 12 Μαΐου διοργανώνουμε ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ζητάμε να εξαιρεθούν τα Εσπερινά Λύκεια από την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε και πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

«Είναι μεγάλες οι ανισότητες»

Ο Γιάννης Μιχελάκης, 38 ετών, είναι μαθητής στο Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου. Θέλει να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και κατόπιν να πάρει εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Ο ίδιος μίλησε στη “Νέα Κρήτη” τονίζοντας πως «η κ. Κεραμέως μάς σβήνει το όνειρο να μπούμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς είμαστε εργαζόμενοι, οικογενειάρχες. Ο χρόνος για το διάβασμα είναι αισθητά περιορισμένος σε σχέση με έναν μαθητή του ημερήσιου λυκείου. Με τις νέες διατάξεις που πέρασε η υπουργός Παιδείας, εμείς εξισωνόμαστε ως σχολικές μονάδες με τα ημερήσια σχολεία. Συναγωνιζόμαστε με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων και επιδιώκουμε να μπούμε σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα με τις ίδιες βάσεις εισαγωγής. Και είναι παρά πολύ δύσκολο εάν αναλογιστούμε τις αντικειμενικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, στους εκατό υποψήφιους ο ένας πρέπει να προέρχεται από τα Εσπερινά Λύκεια. Εάν έχουν γράψει πέντε άτομα πάνω από τη βάση εισαγωγής, θα μπει μόνο ο ένας, δηλαδή εκείνος με την υψηλότερη βαθμολογία. Το 1% περιορίζει αισθητά τους φοιτητές που θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Με την ενιαία βάση εισαγωγής, πρέπει κάποιος να γράψει άνω του 10. Και ύστερα έρχεται ο περιορισμός του 1%. Οι ανισότητες είναι μεγάλες».

ΕΥΣΕΒΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

«Θέλουμε τη μέριμνα της Πολιτείας»

Από την πλευρά της η κ. Ευσεβία Θεοδώρου, που έχει εγγόνια φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι η ίδια μαθήτρια Εσπερινού Λυκείου, υποστήριξε: «Εμείς είμαστε εργαζόμενοι, μπαμπάδες και μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες. Δεν μπορούμε να απομνημονεύσουμε με τον ίδιο τρόπο τις πληροφορίες όπως ένας μαθητής ημερήσιου λυκείου. Έχουμε όμως το δικαίωμα να μάθουμε και να μπούμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε τη μέριμνα της Πολιτείας. Και πιστεύω πως είναι υπέρ του κράτους να έχει μορφωμένους πολίτες. Ένα κράτος με μορφωμένους πολίτες είναι αρεστό στη διεθνή κοινότητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News