Εργατικά ατυχήματα: Παρά την καραντίνα αυξήθηκαν στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Εργατικά ατυχήματα: Παρά την καραντίνα αυξήθηκαν στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαύρη» πρωτιά ο κατασκευαστικός κλάδος - Για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο Ηράκλειο, παρά την καραντίνα, κάνουν λόγο συνδικαλιστές

Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων παρατηρείται στον νομό Ηρακλείου, όπως αναφέρουν παραγωγικοί φορείς της Κρήτης. Τη “μερίδα του λέοντος” την κατέχει ο κατασκευαστικός τομέας ο οποίος εργάστηκε την περίοδο της καραντίνας, ενώ κατέχει και τη “μαύρη” πρωτιά σε θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. “Ρίζα” του κακού όλων των εργατικών ατυχημάτων είναι η υπερεντατικοποίηση, η οποία έχει απλώσει τα “πλοκάμια” της σε βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνθημα όλων των παραγωγικών φορέων είναι να σταματήσει η εργοδοσία να φέρεται με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο στους εργαζομένους, ενώ η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τους ελέγχους και να εφαρμόσει ένα νέο πιο αυστηρό πλαίσιο κανόνων στην εργασία.

Συγκεκριμένα, τα εργατικά ατυχήματα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ατυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο εργασίας. Θύμα είναι ο εργαζόμενος ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας του υπέστη πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι σωματικές και οι ψυχικές του δυνάμεις να ελαττωθούν. Μπορεί να είναι ελαφριά. Μπορεί, όμως, να είναι και βαριά. Η “ρίζα” του κακού των εργατικών ατυχημάτων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, είναι η έλλειψη κουλτούρας.

«Ακριβή εικόνα δεν έχουμε. Εμείς τα παρακολουθούμε όπως λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν εργατικά ατυχήματα. Φέτος, δυστυχώς, έχουμε θρηνήσει και άνθρωπο που χάθηκε στο έργο τού νέου αεροδρομίου. Ήταν νέος άνθρωπος και οικογενειάρχης. Θεωρώ πως η βασική αιτία εμφάνισης εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων είναι η έλλειψη κουλτούρας, που δεν είναι εμφανής μόνο στους εργοδότες που την τωρινή χρονική περίοδο δεν εφαρμόζουν τα μέτρα λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και στους εργαζόμενους. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι να γυρίζουμε στο σπίτι μας σώοι και αβλαβείς», αναφέρει ο κ. Βοργιάς, ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Με τις επιχειρήσεις να μένουν κλειστές και με τα απανωτά lockdowns, υπάρχει μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Στον κατασκευαστικό, ωστόσο, κλάδο τα εργατικά ατυχήματα δεν έχουν σταματήσει και είναι σοβαρά. Ο κλάδος αυτός έχει τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα για φέτος».

Στα ξενοδοχεία

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” υποστήριξε πως τα εργατικά ατυχήματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια έχουν αυξηθεί στα ξενοδοχεία. «Υπάρχει αύξηση εργατικών ατυχημάτων στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου. Πολλοί είναι οι ξενοδόχοι εκείνοι που ξέρουν ότι το προσωπικό τους είναι θύμα κάποιου εργατικού ατυχήματος και κάνουν τα “στραβά μάτια”. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον κάθε εργαζόμενο», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.

Μιλώντας στη “Ν.Κ.” για τα εργατικά ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στα ξενοδοχεία, τόνισε: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι καταγεγραμμένα τα εργατικά ατυχήματα. Ήταν μια καμαριέρα που είχε πέσει από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου. Ήταν θανατηφόρο. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει φέρει πολλά εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας. Ειδικά οι καμαριέρες, που χρησιμοποιούν πολλές χημικές ουσίες, έχουν πάθει εγκαύματα στα χέρια τους. Επίσης, στον χώρο της κουζίνας τα εργατικά ατυχήματα είναι πολλά. Όταν καθαρίζουν χώρους όπως το γκριλ, τα χημικά είναι ιδιαιτέρως έντονα, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Εξάλλου, εμείς στα ξενοδοχεία πάσχουμε από χρόνιες ασθένειες. Ειδικά οι σερβιτόροι που σηκώνουν δίσκους έχουν πόνους στη μέση, αλλά και οι καμαριέρες όταν αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα».

ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

“Μαύρη” πρωτιά ο κατασκευαστικός κλάδος

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, υποστήριξε πως πολλά εργατικά ατυχήματα δε δηλώνονται, ενώ το γεγονός πως η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη έχει ως αποτέλεσμα να ενθαρρύνει την εργοδοσία να μην εφαρμόζει αυστηρά μέτρα.

«Διαχρονικά και σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, τα εργατικά ατυχήματα δηλώνονται στο 50%. Υπάρχει μεγάλη απόκρυψη των εργατικών ατυχημάτων και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας. Να πούμε πως τα δηλωμένα έργα από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα στον νομό Ηρακλείου είναι 1.200. Τα εργατικά ατυχήματα είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Χερσόνησο, όπου ένας συνάδελφος έσπασε τέσσερα πλευρά και το ατύχημα δε δηλώθηκε. Όταν εμείς ενημερώσαμε ως Συνδικάτο την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία επικαλέστηκε πως ο εργαζόμενος βγήκε να πάρει φαγητό και χτύπησε στο πεζοδρόμιο και όχι ότι έπεσε από φρεάτιο. Ο φόβος όμως του εργαζομένου να χάσει το μεροκάματο είχε ως συνέπεια να μην το δηλώσει στο ΙΚΑ ή στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας. Και το αποτέλεσμα είναι να γίνονται εργατικά ατυχήματα χωρίς να δηλώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επισημανθεί πως είναι υποστελεχωμένες οι τεχνικές υπηρεσίες, πράγμα που ενθαρρύνει τους εργοδότες να μη λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων. Ειδικά αυτό το διάστημα που είμαστε λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ξενοδόχοι πιέζουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση εργασίας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν 10-12 ώρες, με αποτέλεσμα να εξαντλείται ο οργανισμός και να έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα», αναφέρει ο κ. Γωνιανάκης, ενώ συνεχίζει: «Και εμείς ως οικοδόμοι είμαστε εναντίον των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το εργασιακό νομοσχέδιο που καταστρατηγεί βασικά δικαιώματα. Μας βρίσκει αντίθετους ειδικά όταν είδαμε διαρροές στον αθηναϊκό Τύπο για απελευθέρωση ωραρίου. Αυτό σημαίνει υπερεντατικοποίηση και εργασία την Κυριακή. Ο οικοδομικός κλάδος έχει κανονικά το πενθήμερο με βάση τον νόμο, ενώ τώρα ενδέχεται οι οικοδόμοι να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργοδότες του κλάδου ποντάρουν σε αυξανόμενα κέρδη βουτηγμένα στο αίμα. Περίπου μετράμε είκοσι νεκρούς από το 2020 μέχρι και σήμερα. Για φέτος, έχουμε κοντά στους 5 νεκρούς οικοδόμους. Το 65-70% των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων συμβαίνουν στον κατασκευαστικό κλάδο. Έχουμε αυτή τη “μαύρη” πρωτιά. Αυτό που ζητάμε είναι να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι σε όσους εργοδότες δεν τηρούν τα μέτρα».

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News