Επιδοτήσεις: Επιτήδειοι επικαλούνται την Ένωση Ηρακλείου αλλά δουλεύουν για ιδιώτες

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Επιτήδειοι επικαλούνται την Ένωση Ηρακλείου αλλά δουλεύουν για ιδιώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα μάτια σας δεκατέσσερα σε ποιους εμπιστεύεστε τους κωδικούς σας», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης ” ο Μύρων Χιλετζάκης

Μόνο στους υπαλλήλους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και σε συνεταιριστές των περιοχών τους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται ότι συνεργάζονται με την ΕΑΣΗ θα πρέπει να δίνουν κωδικούς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους οι παραγωγοί. Τη σημαντική αυτή συμβουλή δίνει μέσω της εφημερίδας μας, προς τους παραγωγούς που ενεργοποιούν στην ΕΑΣΗ, ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης. Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις φετινές καθυστερήσεις!

«Υπάρχουν τέτοια κρούσματα. Κάποιοι επικοινωνούν με τα τηλέφωνα των παραγωγών και τους ζητούν τον εξαψήφιο κωδικό του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του TAXISnet για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, υποτίθεται, στην ΕΑΣΗ. Όμως στη συνέχεια τον δίνουν σε ιδιωτικά γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά, εξαπατώντας έτσι τους παραγωγούς, που πίστευαν ότι και φέτος θα ενεργοποιούσαν στην Ένωση Ηρακλείου»!

Αυτή την καταγγελία έκανε στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να ξέρουν πού δίνουν τον κωδικό για τα δικαιώματά τους.

Εκτός του ότι επικοινωνούν μαζί τους οι πρόεδροι των συνεταιρισμών, υπάρχει ανάλογη επικοινωνία και με αρμόδιους υπαλλήλους της Ένωσης που εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει να επικοινωνούν με τον κόσμο. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά των παραγωγών.

Στο μεταξύ, όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς με τις διαδικασίες. Αλλά ούτε και να αγχώνεται. «Μέχρι τις 22 Ιουλίου είναι φέτος η προθεσμία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Έχουμε χρόνο. Δεν επαναπαυόμαστε, αλλά ούτε και αγχωνόμαστε», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Σταύρος Αραχωβίτης

«Τραγικά έχει καθυστερήσει φέτος η διαδικασία»

«Η διαδικασία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ άργησε τραγικά φέτος και οι ευθύνες είναι δεδομένες», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

"Ακόμα, όλα τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν έχουν λάβει κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη και, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, έχει διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.

Οι καταστάσεις που ζούμε με αυτή την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που η χώρα βιώνει τέτοιες καταστάσεις. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, αλληλεγγύη σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη και πίστη για το καλύτερο», καταλήγει ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

Η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ΕΑΕ 2021 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε από τον ίδιο τον γεωργό είτε από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό ως εξής:

* Είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής κατόπιν εγγραφής στο online σύστημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/,

* Είτε μέσω ενός Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του - ή, αν υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για πρώτη φορά, σε οποιαδήποτε ΚΥΔ της επιλογής του, αφού εκδώσει τον μοναδικό "κωδικό υποβολής" στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/,

 τον οποίο παραδίδει στην Πύλη επιλογής του.

Οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλουν μόνοι τους την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης μεταβαίνουν στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ όπου συμπληρώνοντας τα σχετικά στοιχεία εγγράφονται στο σύστημα, ακολουθούν τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω των προσωπικών τους κωδικών της εφαρμογής TAXISnet και υποβάλλουν την αίτησή τους. Οι γεωργοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και ταυτοποιημένοι στο σύστημα από προηγούμενα έτη μπορούν να εισέλθουν απευθείας στο σύστημα χρησιμοποιώντας τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία τους.

Οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων παράγουν οι ίδιοι μοναδικό "κωδικό υποβολής", τον οποίο παραδίδουν στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων της επιλογής τους. Οι γεωργοί μπορούν οι ίδιοι να παράγουν τον "κωδικό υποβολής" μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ επιλέγοντας την εφαρμογή "Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021" και το κουμπί "κωδικός υποβολής".

Για την παραγωγή τού εν λόγω κωδικού απαιτείται πιστοποίηση μέσω TAXISnet. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή και ευθύνη του γεωργού εάν θα προβεί στην παραγωγή του "κωδικού υποβολής" μόνος του ή αν θα ζητήσει τη βοήθεια τρίτου προσώπου (π.χ. συγγενή, λογιστή, κ.λπ.).

Ο "κωδικός υποβολής" παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχει καμία σχέση με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet. Ως εκ τούτου ο γεωργός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία TAXISnet ή κάποιο άλλο φορολογικό έγγραφο στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων εφόσον δεν επιθυμεί, αλλά ΜΟΝΟ τον "κωδικό υποβολής" που παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την επιτυχή πιστοποίησή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News