Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τα self tests στο δημόσιο

Ηράκλειο
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τα self tests στο δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Προκρίνεται η αυτοδιάγνωση κατ΄οίκον, με ευθύνη του ίδιου του εργαζόμενου"

Στην ατομική ευθύνη ανατίθεται και πάλι η διενέργεια περιοδικών τεστ των εργαζομένων για SARS-CoV-2 ενόψει ανοίγματος του τουρισμού, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Σε ανακοίνωση αναφέρει:

Μετά τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (σε εμπόριο, εστίαση, καθαριότητα κλπ.) γίνεται πλέον υποχρεωτική -με βάση πρόσφατη υπουργική απόφαση- και η εφαρμογή του «διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας».

Η ευθύνη του κράτους περιορίζεται στη δωρεάν προμήθεια selt test από τα φαρμακεία και στη διενέργεια PCR (επί θετικού self test) σε κάποια υποστελεχωμένη δημόσια δομή υγείας, εφόσον ο εργαζόμενος βρει ραντεβού εντός 24ώρου, πράγμα σχεδόν αδύνατο για κάποιον μη υγειονομικό. Κατά τα άλλα προκρίνεται η αυτοδιάγνωση κατ΄οίκον, με ευθύνη του ίδιου του εργαζόμενου. Αν κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει μόνος του το τεστ ή αν επιλέξει να κάνει πιο αξιόπιστο έλεγχο με PCR (ή με rapid test) από επαγγελματία υγείας ή αν δεν βρει ραντεβού σε δημόσια δομή για επιβεβαίωση του θετικού self test, τότε επιβαρύνεται με το κόστος του τεστ σε ιδιωτική δομή.

Τα self και τα rapid τεστ ανιχνεύουν μόνο σχετικά υψηλό ιικό φορτίο, επομένως είναι μεγάλη η πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και να αυξήσουν τον κίνδυνο διασποράς μέσα στους χώρους δουλειάς. Η αξιοπιστία των self τεστ μειώνεται ακόμη περισσότερα, όταν αυτά δεν διενεργούνται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, αλλά από εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη, την τεχνική υπηρεσία, από διοικητικό προσωπικό κλπ.

Η μειωμένη ευαισθησία των self τεστ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν πρόκειται σε αυτά να στηριχθεί ο συστηματικός έλεγχος εμβολιασμένων υγειονομικών, που εκτίθενται καθημερινά στον ιό και αντιμετωπίζουν πλήθος (non-COVID) ασθενών. Παρόλο που τα σωματεία υγειονομικών από την αρχή της πανδημίας διεκδικούμε τακτικά τεστ όλων των εργαζομένων σε δομές υγείας (εμβολιασμένων και μη), μόλις πριν ένα μήνα (μετά τη διασπορά που εκδηλώθηκε σε πολλά νοσοκομεία πανελλαδικά) ξεκίνησε η «διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα» μόνο όμως στο μη εμβολιασμένο προσωπικό, παρόλο που υπάρχουν πολλά κρούσματα και μεταξύ εμβολιασμένων. Ακόμη κι αυτά τα τεστ των (ανεμβολίαστων ή εκτεθειμένων σε κρούσμα) συναδέλφων (όπως και τα τεστ των συνοδών) γίνονται εντός των κλινικών (ακόμη και στο διάδρομο), αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, ενώ με τις δειγματοληψίες επιφορτίζεται το ήδη υπάρχον ελλιπές (σε αριθμό) προσωπικό.

Με τα self test η κυβέρνηση επικαλείται και πάλι την ατομική ευθύνη στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από τις δικές της ευθύνες, που δεν αξιοποίησε 14 μήνες πανδημίας, για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ αλλά και για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).

Είναι εμφανής η έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας της χώρας, η ανικανότητα πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ως αποτέλεσμα των πετσοκομμένων κρατικών κονδυλίων για τη δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για συστηματική συλλογή, καταχώρηση και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε να γίνονται έγκαιρα στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποτροπή της διασποράς. Λόγω υποχρηματοδότησης, χρόνιες και σοβαρές είναι οι ελλείψεις της ΠΦΥ, εξαιτίας των οποίων αδυνατεί να αναλάβει την επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού.

Ο έλεγχος της πανδημίας δεν γίνεται μόνο με self τεστ, απαιτείται συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη του κράτους, οργανωμένη στα πλαίσια της ΠΦΥ, με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικού ελέγχου ή με τυχαιοποιημένους διαστρωματοποιημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον πληθυσμό, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση εστιών, την απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ανάπτυξη Κέντρων Υγείας πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, κοντά σε τόπους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, διασυνδεδεμένα σε ένα ενιαίο σύστημα με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, τα οποία να παρέχουν καθολικά υπηρεσίες πρόληψης και δημόσιας υγείας, με καταγραφή των παραγόντων κινδύνου και των αναγκών του πληθυσμού ευθύνης, με διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων και εμβολιασμών, με παρακολούθηση της νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα.

Για τον έλεγχο της ενδονοσοκομειακής διασποράς, διεκδικούμε μαζικά δωρεάν μοριακά τεστ επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους σε δομές υγείας, εμβολιασμένους και μη, τα οποία θα γίνονται με ευθύνη του κράτους (όχι με ατομική ευθύνη), από προσωπικό της ΠΦΥ (όχι επιβαρύνοντας περαιτέρω το εξουθενωμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων), σε χώρους εκτός των κλινικών των νοσοκομείων.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News