Ηράκλειο

Φόδελε: Εντυπωσιακός επιτάφιος - Στολισμένος με 130.000 χάντρες και χρυσάνθεμα

Ο φετινός επιτάφιος της μονής τιμά τους νεομάρτυρες της επανάστασης του '21

Ένας από τους πιο σπάνιους Επιταφίους βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε και τον στολίζουν 130.000 χάντρες και χιλιάδες χρυσάνθεμα. Χρειάστηκαν 2 μήνες προετοιμασίας ωστόσο το αποτέλεσμα κάθε χρόνο προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση στους πιστούς.

Η ιστορία του μοναστηριού:

«Το ταπεινό Μοναστήρι μας κάτω από την ηγετική φυσιογνωμία του θρυλικού Ηγουμένου του , αγωνιστή - οπλαρχηγού της επανάστασης στη Κρήτη αρχιμαδρίτου Νεοφύτου Πεδιώτη με την ισχνή φωνή του επιθυμεί να τονίσει και να παρουσιάσει αυτόν τον ρόλο της μάνας Εκκλησίας που παρασιωπήθηκε.

Έτσι αποφάσισε το φετινό θέμα του κουβουκλίου του επιταφίου που τίθεται το νεκρό σώμα του Ιησού εκτός από τα άνθη να το στολίσει και μα τα εύοσμα άνθη της Πίστεως μας , τους Αγίους Νεομάρτυρες οι οποίοι προκειμένου να μην αρνηθούν την Ρωμέϊκη ταυτότητα τους προτίμησαν να χύσουν το αίμα τους και ανταμείφθηκαν με το αμαράντινο Στέφανο της Δόξας και Αγιότητας. Επιλέξαμε ενδεικτικά Αγίους Νεομάρτυρες από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας τόσο κληρικούς όσο και λαϊκούς όπως : Γρηγόριος ο Ε ´ , Κύριλλος Λούκαρης , Γεράσιμος Κρήτης , Κυπριανός Κύπρου , Κοσμάς Αιτωλός , Φιλοθέη Αθηναία , Νικόλαος Καρπενησίου , Γεώργιος Ιωαννίνων , Λυγερή Χιοπολίτης, 4 Μάρτυρες Ρεθύμνου , Ιωάννης Κόνιτσας , Τριαντάφυλλος Ζαγοράς Πηλίου , Πολύδωρος Κύπρου ,Ιωάννης Τουρκολέκας Αρκαδίας , Κυράννα Θεσσαλονίκης , Μαρία Μεθυμοπούλα Φουρνής Μεραμβέλλου , Εφραίμ Νέας Μάκρης , Ραφαήλ Νικόλαος Ειρήνη Λέσβου , Αργυρή Προύσας , Ακυλίνα Θεσσαλονίκης

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Το γένος των Ρωμιών γνώρισε μακραίωνη δουλεία με τεράστιες στερήσεις , διωγμούς , σφαγές και λεηλασίες. Όλα αυτά τα χρόνια της σκλαβιάς η Ορθόδοξη Εκκλησία στάθηκε η μάνα , η παρηγοριά , το στήριγμα του υπόδουλου Γένους μας. Είναι αυτή που διατήρησε την Ρωμέϊκη παράδοση , το ορθόδοξο φρόνημα , την ελληνική γλώσσα μέσα από συντονισμένες προσπάθειες όπως τα κηρύγματα του πατρό Κοσμά του Αιτωλού και άλλων , τα κρυφά σχολεία των Μοναστηριών μας , την υλική στήριξη του Αγώνα και κάθε κατατρεγμένου Έλληνα. Το δέντρο της Λευτεριάς που άρχισε να ανθίζει από το 182- ποτίστηκε τόσο πριν όσο και μετά , καθόλα τα χρόνια της σκλαβιάς με το αίμα των Αγίων Νεομαρτύρων της Πίστεως μας. Η Εκκλησία κάτω από την σκέπη της συσπείρωσε όλα τα παιδιά της : Πατριάρχες , Αρχιερείς , Ιερείς , μοναχούς και απλούς πιστούς από τις τάξεις των διανοούμενων , πολιτικών , στρατιωτικών , πλουσίων και φτωχών θρέφοντας τους την πίστη για ελπίδα και Λευτεριά .

Να μην ξεχνάμε ότι η Εκκλησία το σώμα του Χριστού που κεφαλή έχει τον ίδιο τον Κύριο και μέλη όλους εμάς. Όταν μιλάμε για την Εκκλησία μιλάμε για τον Χριστό και ο Χριστός είναι η Εκκλησία για χάρη της οποίας έχυσε το αίμα Του ώστε να την καταστήσει άσπιλον μη έχουσα σπίλον. Γι αυτό λοιπόν η Εκκλησία μας ( δηλαδή ο Χριστός ) να μας σκεπάζει όλους μας ! Καλή Ανάσταση !»

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια