Ηράκλειο: Πράσινες και προσβάσιμες διαδρομές για όλους!

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Πράσινες και προσβάσιμες διαδρομές για όλους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To “ECORouTs” εγκαινιάζει την πράσινη, δωρεάν μετακίνηση στο κέντρο του Ηρακλείου

Δύο πλήρως ηλεκτροκίνητα μικρά λεωφορεία, ξεκίνησαν τον Μάρτιο την πιλοτική τους λειτουργία στο Ηράκλειο. Τα λεωφορεία αγοράστηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου κατά την υλοποίηση της πράξης «Κοινές Δράσεις για τη δημιουργία πράσινων περιβαλλοντικά φιλικών διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές» με Ακρωνύμιο «ECORouTs», του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020». Για την αγορά τους αξιοποιήθηκαν, πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ), της Ελλάδας και του Δήμου Ηρακλείου. Τα λεωφορεία, τα οποία έχουν αξιοποιηθεί στην «τρίτη» κυκλική γραμμή που εξυπηρετεί τα νότια προάστια της πόλης, εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική του Δήμου για κυκλοφοριακή αναρρύθμιση του κέντρου, μέσω της έντασης στη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δημιουργίας περιμετρικών χώρων στάθμευσης.

Με την κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων και τη λειτουργία των δύο πρώτων σταθμών επαναφόρτισής τους, το Ηράκλειο μπαίνει και επισήμως στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, δημιουργώντας ένα «κέντρο χωρίς αυτοκίνητα», καθώς σχεδιάζει και προσφέρει στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.  Η «Πράσινη» γραμμή, ολοκληρώνει την προσπάθεια για κυκλοφοριακή αποφόρτιση του κέντρου, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τις ακόμα δύο κυκλικές γραμμές μικρών λεωφορείων (την «Κόκκινη» και την «Μπλε»), οι οποίες ήδη έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση χιλιάδων δημοτών και επισκεπτών.

Η «Πράσινη» γραμμή έχει αφετηρία τον χώρο μεταξύ Λ. Κνωσσού και οδού Ερυθραίας στην περιοχή Μπεντεβή («Πάρκο Ερυθραίας» στο ύψος του σταθμού του ΕΚΑΒ). Έχει ωράριο λειτουργίας από τις 07.00 το πρωί έως 3 το μεσημέρι από Δευτέρα έως και Σάββατο, όσο ισχύουν τα μέτρα προστασίας από την διασπορά του Covid-19 (κανονικό πρόγραμμα: Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:00-22:40 κάθε 20 λεπτά, και Σάββατο 08:00 το πρωί έως τις 15:30 κάθε 30 λεπτά), είναι δωρεάν για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Ηρακλείου και η διαδρομή έχει σχεδιαστεί, ώστε να εξυπηρετεί την άμεση πρόσβαση στο κέντρο, χωρίς ΙΧ, και παράλληλα τη διέλευση από σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της παλιάς πόλης. Η χρήση του πάρκινγκ της αφετηρίας προσφέρεται επίσης δωρεάν.

Τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τέθηκαν σε λειτουργία μετά τη σχετική υπογραφή της σύμβασης με τίτλο «Εκτέλεση Αστικής Συγκοινωνίας για τη λειτουργία της 3ης Γραμμής Mini Bus και την πιλοτική λειτουργία Ηλεκτροκίνητων Λεωφορείων» μεταξύ του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού και του Προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου κ. Καλλέργου Βουλγαράκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία, ευρωπαϊκή κατασκευής, είναι αθόρυβα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρητικότητα 30 επιβατών, ειδική θέση για καροτσάκι ΑΜΕΑ και μήκος που δεν ξεπερνά τα 5,5 μ. κάτι που τα καθιστά πολύ λειτουργικά για καθημερινή μετακίνηση στον αστικό ιστό πόλεων με στενούς δρόμους και επιβαρυμένες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Η έναρξη λειτουργίας της «Πράσινης» γραμμής και η ένταξη των πρώτων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων σε αυτήν, υποστηρίζουν πλήρως στρατηγικές επιλογές του Δήμου για τον εκσυγχρονισμό του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News