Εργολαβική «μάχη» για το ηλεκτρικό δίκτυο - Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης

Κρήτη
Εργολαβική «μάχη» για το ηλεκτρικό δίκτυο - Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, πήρε μικρή παράταση ο mega διαγωνισμός εκσυγχρονισμού του δικτύου, στο πλαίσιο του οποίου θα πέσουν έως και 186 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Από το Τατόι, όπου χθες έκανε μάλιστα αυτοψία ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνο, ξεκίνησαν τα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, η αναγκαιότητα των οποίων αναδείχτηκε ακόμα πιο εμφατικά μετά τα πρωτοφανή παρατράγουδα με τις χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου.

Το “κυρίως μενού”, ωστόσο, σε επίπεδο των τόσο αναγκαίων παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού-αναβάθμισης του πεπαλαιωμένου ηλεκτρικού δικτύου της χώρας έρχεται προσεχώς, στο πλαίσιο του mega πακέτου εργολαβιών αρχικού ύψους 1,6 δισ. και τελικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με το λεγόμενο δικαίωμα προαίρεσης και τον ΦΠΑ), που έχει προκηρύξει σε διαγωνισμό ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο διαγωνισμός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των κατασκευαστικών κολοσσών και ομίλων που αναμένεται να δώσουν πραγματικά... μάχη για να πάρουν τα έργα. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και του “ξεσκονίσματος” που κάνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι επί των όρων του διαγωνισμού και των τευχών δημοπράτησης είναι ότι, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι πολυάριθμοι υποψήφιοι ανάδοχοι, δόθηκε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας προσφορών, από τις 12 Μαΐου που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου.

Ο mega διαγωνισμός έχει έντονο ενδιαφέρον και για εμάς εδώ στην Κρήτη, καθώς σε τοπικό επίπεδο αντιστοιχεί αθροιστικά ένα ποσό περί τα 186 εκατ. ευρώ (μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης που δίνεται επί του αρχικού ποσού 124 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο προωθούμενων παρεμβάσεων κατασκευής νέου ηλεκτρικού δικτύου και συντήρησης του δικτύου σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο!

Σε επίπεδο Κρήτης, οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου, ειδικότερα, έχουν ως εξής:

- Ηράκλειο: 64,5 εκατ. (ποσό με προαίρεση), 43 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς προαίρεση.

- Άγιος Νικόλαος: 30 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ χωρίς προαίρεση.

- Χανιά: 57 εκατ. ευρώ, 38 εκατ. ευρώ χωρίς προαίρεση.

- Ρέθυμνο: 34,5 εκατ. ευρώ, 23 εκατ. ευρώ χωρίς προαίρεση.

Βεβαίως τα έργα τόσο εδώ στο νησί όσο και στην υπόλοιπη χώρα δε θα γίνουν στο “πιτς φιτίλι”, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε βάθος τετραετίας από τη στιγμή που θα γίνει εκκίνηση των εργασιών. Όμως, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μεγάλα νούμερα, που στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για ένα γερό “λίφτινγκ” στο πεπαλαιωμένο, προβληματικό ηλεκτρικό δίκτυο, που ταλαιπωρεί συχνά-πυκνά τον κόσμο και εδώ στην Κρήτη.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, που στοχεύει σε ένα εκτεταμένο εκσυγχρονισμό του σημερινού, πεπαλαιωμένου, εναέριου κατά βάση ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, αποτελείται από 37 τμήματα για έργα που θα καλύπτουν όλη τη χώρα και ανέρχονται συνολικά στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, και ποσό χωρίς ΦΠΑ 2,4 δισ. ευρώ), τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η διάρκεια των έργων στον διαγωνισμό έχει οριστεί στους 48 μήνες.

Όσον αφορά στο είδος των έργων, εκ του αρχικού προϋπολογισμού των 1,6 δισ. (χωρίς ΦΠΑ και προαίρεση), ποσό ύψους 1.089.300 εκατ. ευρώ αφορά ενεργειακά έργα και 510,7 εκατ. ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Τα εναέρια έργα κατέχουν τη “μερίδα του λέοντος” με συνολικό (αρχικό) προϋπολογισμό ύψους 1,11 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόγεια (υπογειοποιήσεις δικτύων κ.ά.) φτάνουν τα 487,6 εκατ. ευρώ.

Τα “φιλέτα” των 37 εργολαβιών ανά περιφέρεια

Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στα θεωρούμενα “φιλέτα” των 37 εργολαβιών κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, από πλευράς εκτιμώμενου τιμήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει το newmoney.gr, τα πρωτεία, με βάση τις πέντε διοικητικές περιφέρειες του ΔΕΔΔΗΕ, κατέχει η Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό 631,5 εκατ. ευρώ (αρχικός 421 εκατ. και 210,5 εκατ. το δικαίωμα προαίρεσης). Οι πιο “βαρύνουσες” περιοχές της περιφέρειας είναι η Φιλοθέη-Κηφισιά με 112,5 εκατ. (συνολικός προϋπολογισμός, περιλαμβανομένης της προαίρεσης 50%), και ακολουθούν η Αθήνα με 97,5 εκατ., η περιοχή Περιστερίου-Ελευσίνας επίσης με 97,5 εκατ. και η Καλλιθέα με 96 εκατ.

Η δεύτερη “ακριβότερη” διοικητική περιφέρεια του ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτή της Μακεδονίας-Θράκης με συνολικό προϋπολογισμό 535,5 εκατ. (357 εκατ. + 178,5 εκατ.), με την κούρσα να οδηγούν οι περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλονίκης με 97,5 εκατ. και Ανατολικής Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου με 90 εκατ.

Ακολουθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου-Ηπείρου με συνολικό προϋπολογισμό 520,5 εκατ. (347 εκατ. + 173,5 εκατ.), με πρώτη την περιοχή Αγρινίου-Άρτας με 84 εκατ., και στη συνέχεια αυτές των Κορίνθου-Ναυπλίου με 79,5 εκατ. και Ιωαννίνων-Κέρκυρας επίσης με 79,5 εκατ.

Η περιφέρεια Νήσων έχει συνολικό προϋπολογισμό 387 εκατ. ευρώ (258 εκατ. + 129 εκατ.). Για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης προβλέπονται έργα ύψους 124 εκατ., που μαζί με την προαίρεση φτάνουν στα 186 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για τον νομό Ηρακλείου ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 64,5 εκατ. (43 εκατ. + 21,5 εκατ.), για τον νομό Χανίων 57 εκατ. (38 εκατ. + 19 εκατ.), για τον νομό Ρεθύμνου 34,5 εκατ. (23 εκατ. + 11,5 εκατ.) και για τον νομό Αγίου Νικολάου 30 εκατ. (20 εκατ. + 10 εκατ.). Ακολουθεί το σύμπλεγμα Σάμος - Χίος - Λέσβος με συνολικό προϋπολογισμό 78 εκατ. ευρώ (52 εκατ. + 26 εκατ.) και η Ρόδος-Κως με 75 εκατ. ευρώ.

Η περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας έχει συνολικό προϋπολογισμό 325,5 εκατ. ευρώ (217 εκατ. + 108,5 εκατ.), με πρώτη την περιοχή Χαλκίδας-Αλιβερίου με 64,5 εκατ., ενώ ακολουθούν Τρίκαλα- Καρδίτσα με 60 εκατ. και Θήβα- Λιβαδειά- Άμφισσα με 58,5 εκατ.

ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ

Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, επισκέφτηκαν χθες την περιοχή του Τατοΐου, προκειμένου να επιβλέψουν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης, τα οποία ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες πριν από την αρχικά προγραμματισμένη έναρξή τους.

Οι εργασίες, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία υπολογίζεται μέσα στον Ιούνιο, το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει ότι οι εκσκαπτικές εργασίες στην περιοχή θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες αποξήλωσης του εναέριου δικτύου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειωθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Πιστοί στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε σήμερα στο Τατόι για να παρακολουθήσουμε τις εργασίες για το πρώτο έργο υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ένα έργο, το οποίο καταρχήν προστατεύει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου, που έχει η Αττική, από έναν κίνδυνο πυρκαγιάς. Και συνεχίζουμε την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων σε όλη την Ελλάδα. Εδώ έχουμε 3,4 χιλ. υπογειοποίησης καλωδίων, με έναν προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων, τα οποία φυσικά όλοι ζήσαμε με τη “Μήδεια” τι μπορεί να προκαλέσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσουμε πόρους οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News