Η αγορά εργασίας στη μετα-COVID εποχή - Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση

Κρήτη
Η αγορά εργασίας στη μετα-COVID εποχή - Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραγωγικοί φορείς και επαγγελματίες της Κρήτης μιλούν για το αύριο του επαγγελματικού προσανατολισμού και τις ανάγκες που θα προκύψουν την επόμενη του κορωνοϊού ημέρα

Εξειδικευμένο προσωπικό και έμφαση σε δεξιότητες όπως η αναλυτική σκέψη και η αποτελεσματική επικοινωνία ζητούν επιχειρηματίες, ξενοδόχοι του νησιού, αλλά και εκπαιδευτικοί, κάνοντας σαφές πως την επόμενη μέρα στη μετα-COVID εποχή η εργασία θα συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή και με την εξειδίκευση.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης βρίσκεται και ο εργατικός κόσμος, καθώς σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να υπάρχουν, όπως αναφέρει ο Στέλιος Βοργιάς, ειδικευμένα εργατικά χέρια. Αυτά επισημαίνουν στη “Νέα Κρήτη” παραγωγικοί φορείς, ενώ παράλληλα τονίζουν πως επέρχεται μια νέα κανονικότητα με νέες τάσεις.

Εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα πως η νέα εποχή είναι ριζικά διαφορετική από την περίοδο πριν το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν τον Μάρτιο η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επέβαλαν λοκντάουν. Διανύοντας πάνω από ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης, τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά. Η εκπαίδευση πλέον σε μόνιμη βάση πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Η φυσική εργασία, σωματική και νοητική, έχει μετουσιωθεί σε τηλεργασία. Η επιχειρηματικότητα με την παραδοσιακή της μορφή έχει αλλάξει και θα υποστήριζε κάποιος πως ζούμε την παντοδυναμία και την ανοσία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ταυτόχρονα, η επόμενη μέρα θέτει ενώπιον της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με παραγωγικούς φορείς της Κρήτης, με σκοπό να εκμαιεύσει τι ζητάει η αγορά εργασίας στη μετα-COVID εποχή.

Διαφορετική ημέρα

Ο Μανόλης Αλιφιεράκης είναι πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Γνωρίζει επιχειρηματίες και κυρίως είναι σε θέση να αφουγκράζεται τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου. Μέσα από συζητήσεις που έχει κάνει με άλλους επιχειρηματίες, δίνει στη “Νέα Κρήτη” τι ανάγκες έχει ο επιχειρηματικός κόσμος. Ο κ. Αλιφιεράκης τονίζει πως τα πανεπιστήμια προσφέρουν γνωστικά εφόδια στους νέους, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο κενό ως προς τη μετάβαση του νέου στην αγορά εργασίας.

«Οι επιχειρήσεις, πριν την COVID εποχή, ζητούσαν εξειδικευμένο προσωπικό. Ήταν μια αναγκαιότητα αλλά ταυτόχρονα και επιτακτικό αίτημα. Πάμε στη σημερινή κατάσταση. Σήμερα, πολλά πανεπιστήμια στη χώρα μας δίνουν τίτλους σπουδών σε πολλά νέα άτομα. Τους εφοδιάζουν με γνώσεις και ερεθίσματα, χωρίς ωστόσο να τους ετοιμάζουν επαρκώς για τη μετάβασή τους στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, έχουμε παραγωγικά πανεπιστήμια από την άποψη γνώσεων, δημοσιεύσεων και φοιτητικού δυναμικού, και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα μεγάλο κενό ως προς την προετοιμασία των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλιφιεράκης, ενώ συνεχίζει: «Το ζήτημα είναι να γνωρίζει ο άνθρωπος την αγορά εργασίας όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό. Ο νέος πρέπει να έχει πρακτική γνώση για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο αγοράς εργασίας. Λείπει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στον χώρο της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ. Εμείς το έχουμε εντοπίσει και γι’ αυτό προσπαθούμε μέσω του ΚΕΚ να καταρτίσουμε τους νέους με τέτοιες γνώσεις. Ο νέος πρέπει να ξέρει ξένες γλώσσες, να χειρίζεται άπταιστα Αγγλικά και να γνωρίζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πρέπει και ο ηλεκτροσυγκολλητής να έχει πιστοποιημένες γνώσεις».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλιφιεράκης μίλησε για την επόμενη μέρα, που τη χαρακτήρισε εντελώς διαφορετική: «Η επόμενη μέρα είναι διαφορετική και εντελώς αλλιώτικη. Υποστηρίζω πως η νέα περίοδος θα δημιουργήσει νέες τάσεις. Τέτοιες τάσεις θα είναι: η ενέργεια και οι περιβαλλοντικές προοπτικές».

Στον τουρισμό

Την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου Μάνος Τσακαλάκης. Ο κ. Τσακαλάκης είναι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και εκπρόσωπος της ΣΠΑΕ, ο οποίος με λόγο ένθερμο υποστηρίζει πως το εργατικό δυναμικό που εργάζεται στα ξενοδοχεία πρέπει να είναι εξειδικευμένο. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο τουρισμός στην Κρήτη, όπως έχουν δει το φως της δημοσιότητας έρευνες, καλύπτει σχεδόν το 50% του ΑΕΠ, είναι αναγκαίο, όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλάκης, να υπάρχουν εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.

«Έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανάγκη από ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς παλιάς κοπής. Τόσο οι υδραυλικοί όσο και οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι πισίνες, για παράδειγμα, λειτουργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με πριν από 20 ή 15 χρόνια. Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό. Οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει σχολές του ΟΑΕΔ. Όπως επίσης, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να υπάρχουν ηλεκτρονικοί με γνώσεις και κατάρτιση. Επίσης, δεν υπάρχει σχολή στην Ελλάδα που να παράγει επαγγελματίες animators. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι animators είναι απαραίτητοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει έμφαση από την πλευρά του κράτους στην παραγωγή. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξει μια ενιαία κατεύθυνση του μαθητικού δυναμικού στην παραγωγή.

«Αυτή τη στιγμή, το μαθητικό προσωπικό πρέπει να κατευθυνθεί στην παραγωγή. Το ελληνικό κράτος πρέπει να παράσχει τα απαραίτητα κίνητρα και όχι αντι-κίνητρα, ώστε ο μαθητικός κόσμος να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, στην παραγωγή. Μέλλον στην εθνική οικονομία δε θα έχουμε όταν το 80% του νεαρού πληθυσμού κινείται προς τον δημόσιο τομέα και μόνο το 20% κινείται προς την παραγωγή», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.

Νέα πεδία

Για νέα επαγγελματικά πεδία που διανοίγονται μπροστά μας έκανε λόγο ο Στέλιος Βοργιάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κάνοντας σαφές πως η νέα εποχή απαιτεί κατεύθυνση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας οικονομίας και η ενέργεια.

Ο κ. Βοργιάς, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα του εργασιακού τοπίου που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβούμε σε κρίσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα. Σίγουρα θα αλλάξει ο προσανατολισμός και η απασχόληση πολλών ανθρώπων. Η πανδημία άφησε ένα ηχηρό οικονομικό αποτύπωμα στον τουρισμό, ενώ θεωρώ πως νέοι και ανερχόμενοι τομείς θα είναι η ενέργεια και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Πάντως, η επόμενη μέρα θα είναι ριζικά διαφορετική».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βοργιάς τονίζει την ανάγκη σύνδεσης εκπαίδευσης-παραγωγής.

«Στην Ελλάδα, δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη η εκπαίδευση με την παραγωγή. Στη μετα-κορωνοϊό εποχή, η εκπαίδευση, είτε λυκειακή είτε πανεπιστημιακή, πρέπει να συνδεθεί μ’ έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η εκπαίδευση πρέπει να προσανατολίζει τους νέους στην κατεύθυνση της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση θα αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Βοργιάς, ενώ συνέχισε: «Ο εργατικός κόσμος απαιτεί εξειδικευμένα εργατικά χέρια. Ο οικοδόμος πρέπει να έχει εμπειρία. Και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί ανθρώπους εξειδικευμένους, με πρακτικές γνώσεις».

Ηλεκτρονικό εμπόριο

«Και πριν και τώρα αλλά και στη μετα-κορωνοϊού εποχή ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είδαμε ολόκληρους κλάδους να μετακομίζουν από την παραδοσιακή τους μορφή στην ηλεκτρονική. Επίσης, είδαμε και μάλλον θα γενικευτεί το γεγονός πως πολλές αλυσίδες καταστημάτων επιθυμούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά. Είδαμε ακόμη πως ενισχύθηκε η τηλεργασία. Και είμαι σίγουρος πως η τηλεπικοινωνία και η πληροφορική ευνοήθηκαν, πράγμα που σημαίνει πως τέτοιες μορφές εργασίας θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα. Δεν ξέρω εάν εκπέμπει ένα αισιόδοξο μήνυμα, γιατί σημαίνει πως θα έχουμε εργαζόμενους που θα εργάζονται πάνω σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και θα υπάρχουν απαιτήσεις εργασιακές πιο έντονες. Επίσης, σε επίπεδο ικανοτήτων και δεξιοτήτων, οι εργοδότες θα ζητούν περισσότερα προσόντα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Δημόκριτος Σαλούστρος.

ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΡΟΛΟΙ

Αυτά τα επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση

Στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό στο ΚΕΣΥ Ηρακλείου Θεόδωρος Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου μ’ έναν λόγο πολύ συγκεκριμένο μίλησε για νέους εργασιακούς ρόλους και για νέους τομείς εργασίας, που θα δίνουν έμφαση στην αναλυτική σκέψη, στη δημιουργικότητα και στην ευελιξία.

Μιλώντας για τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στη μετα-κορωνοϊού εποχή, ο κ. Αντωνίου υποστήριξε: «Καθώς η οικονομία και η αγορά εργασίας εξελίσσονται, νέοι ρόλοι θα εμφανιστούν σε νέους κλάδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη οικονομία, η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η λεγόμενη οικονομία της φροντίδας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ευελιξία θα είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων δεξιοτήτων. Αναφορικά με επαγγέλματα με μέλλον, φαίνεται πως τέτοια επαγγέλματα θα είναι οι αναλυτές δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, ειδικοί στα δεδομένα και στο ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, οι προγραμματιστές, οι μηχανικοί ρομποτικής. Αυτά θα είναι επαγγέλματα τα οποία έχουν προοπτικές στο μέλλον και ενδεχομένως θα έχουν αυξημένη ζήτηση. Στη μετα-COVID εποχή, επαγγέλματα με μειωμένη ζήτηση θα είναι οι υπάλληλοι καταχώρισης δεδομένων, οι γραμματείς, οι λογιστές, οι εργάτες εργοστασίων, οι γενικοί διευθυντές και οι τραπεζικοί υπάλληλοι».

Πόσο διαφορετική θα είναι η μετα-COVID περίοδο από την περίοδο που ζούσαμε πριν τον Μάρτιο του 2020; Και τι δεξιότητες πρέπει να έχει ο νέος στη νέα αγορά εργασίας;

Ο κ. Αντωνίου απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι «η μετα-κορωνοϊού εποχή θα είναι ριζικά διαφορετική από την εποχή πριν την υγειονομική κρίση. Τομείς που θα είναι σε ζήτηση θα είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι managers. Επίσης, δε θα έχουν ζήτηση οι εργασιακοί ρόλοι που απαιτούν ομαδική δραστηριότητα και χειρωνακτικές δραστηριότητες. Επιβάλλεται επομένως να δοθεί βάρος στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων για όλους τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευελιξία, στην ευ-προσαρμοστικότητα, στη συναισθηματική επικοινωνία, στην αντιμετώπιση προβλημάτων, στη δημιουργικότητα, στην καινοτομία και στην αποτελεσματική επικοινωνία».

Τέλος, ο κ. Αντωνίου απάντησε το ερώτημα τι είδους προσόντα πρέπει να έχει ο νέος σε αυτή τη νέα αγορά εργασίας, λέγοντας:«Όσο γίνεται περισσότερα τυπικά προσόντα. Παράλληλα, όμως, να αποδεικνύει συνεχώς πως, με βάση αυτά τα προσόντα, είναι ικανός να κάνει πράγματα».

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η κρίση μάς στέλνει στους ψυχολόγους...

Τα επαγγέλματα υγείας θα αυξήσουν τη ζήτησή τους, όπως αναφέρει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης. Ο κ. Ρηγάκης μίλησε για την επόμενη μέρα, κάνοντας σαφές πως θα διαμορφώσει νέες συνθήκες για τους επαγγελματίες υγείας.

«Η υγειονομική κρίση έχει αφήσει το ιατρικό και κοινωνικό της αποτύπωμα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί το βλέπουμε. Η μετα-κορωνοϊού εποχή προμηνύει δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα για τη σωματική αλλά και την ψυχική και κοινωνική υγεία των ατόμων. Θεωρώ πως τα επαγγέλματα υγείας και συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και γιατροί θα έχουν αυξημένη ζήτηση από τον νεανικό κόσμο. Είναι επαγγέλματα που προβάλλονται, ενώ η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δεν είναι πρωτότυπο να υποστηρίξει κάποιος πως τα επαγγέλματα αυτά θα βρεθούν σε άνθηση. Όπως επίσης και άλλες μορφές εργασίας, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι νέες τεχνολογίες, που έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς εργασίας και την καθημερινότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρηγάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου υπογράμμισε πως τα προσόντα και οι δεξιότητες που απαιτούσαν οι γονείς και η αγορά εργασίας από τους νέους δε θα αλλάξουν. «Η κατάκτηση σε άριστο επίπεδο της αγγλικής ή άλλων ξένων γλωσσών, σε συνδυασμό με την άριστη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Η αγορά εργασίας θα τα ζητήσει και τα επόμενα χρόνια. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό να ζητήσει πιστοποιήσεις σε μορφές εργασίας όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πάντως, τα πάντα θα αλλάξουν. Η υγειονομική κρίση λειτούργησε, όπως πολλά ΜΜΕ ανέφεραν, ως επιταχυντής εξελίξεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News