Θα «διψάσει» η Μεσαρά - Οριακή η κατάσταση με το νερό του φράγματος Φανερωμένης

Ηράκλειο
Θα «διψάσει» η Μεσαρά - Οριακή η κατάσταση με το νερό του φράγματος Φανερωμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς το έργο του Πλατύ, δεν ανακουφίζεται η περιοχή

Κοντά στα 10 εκατομμύρια κυβικά - εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια κυβικά προέρχονται από τη φετινή χρονιά - είναι το νερό του φράγματος Φανερωμένης φέτος, όσο δηλαδή χρειάζονται περίπου και οι τρεις ΤΟΕΒ που υδροδοτούνται από το φράγμα για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών τους σε νερό.

Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, τονίζοντας πως η κατάσταση σήμερα είναι οριακή, αφού πρόκειται για μια χρονιά με πολλές απαιτήσεις, με τους παραγωγούς του “κάμπου” της Μεσαράς να έχουν ξεκινήσει ήδη τα ποτίσματα λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων.

«Έχει πολύ καιρό να βρέξει. Και η Μεσαρά έχει ήδη μεγάλη ανθοφορία στις ελιές, αφού αναμένεται βεντέμα για την επόμενη χρονιά. Και μάλιστα, την ίδια ώρα, ο κόσμος έχει στραφεί πάρα πολύ στα χωράφια, λόγω της γενικότερης κατάστασης. Βλέπουμε μάλιστα σε ελαιώνες που είχαν εγκαταλειφθεί, τον κόσμο να επιστρέφει και να τους περιποιείται πάρα πολύ και έτσι έχουν αυξηθεί και ανάλογα οι απαιτήσεις σε νερό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Α' Ζώνη Μεσαράς.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει, «πάρα πολλοί έχουν κλειστές τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει στην αγροτική περιουσία και προσπαθούν μέσω αυτής να ζήσουν τις οικογένειές τους»...

Κι ενώ οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται διαρκώς, η χρονιά δεν ήταν ικανοποιητική ως προς τις βροχοπτώσεις στη Μεσαρά. «Δυστυχώς, στη δική μας την περιοχή δεν είχαμε τα νερά που θέλαμε. Γενικότερα ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος. Και δεν ήταν ήπιος μόνο θερμοκρασιακά. Ήταν φτωχός και σε βροχομετρικά στοιχεία. Ευτυχώς το φράγμα έχει αρκετές ποσότητες νερού, ούτως ώστε να μην κινδυνέψει η χρονιά. Εμείς πάντως είμαστε προετοιμασμένοι για μια απαιτητική χρονιά φέτος. Και παρά τη δύσκολη οικονομική μας κατάσταση, προσπαθούμε ούτως ώστε τα δίκτυα να είναι σε άριστη κατάσταση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του κόσμου, και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Στο σημείο αυτό, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης εκφράζει και τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι μεγάλα έργα, όπως είναι το φράγμα του Πλατύ ποταμού και η συμπλήρωση του φράγματος Φανερωμένης, δε δείχνουν να προχωρούν και να γίνονται...

«Στα δίκτυα και στα έργα υποδομών δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας. Ελπίζω και εύχομαι ο κόσμος με σύνεση να κάνει τη διαχείριση του νερού. Εμείς πάντως επιβάλλουμε και πρόστιμα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το νερό που έχουμε να φτάσει».

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι αλίμονο αν οι τρεις ΤΟΕΒ από τους τέσσερις του δήμου Φαιστού, που υδροδοτούνται από το φράγμα, κάνουν χρήση στο 100% μόνο από το φράγμα και εξαντλήσουν το νερό, τότε η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική για την ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Χωρίς παραπάνω κόστος

Στο μεταξύ, για το κόστος του νερού, ο Βαγγέλης Τσιπραγάκης διευκρινίζει: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρότι ο ΤΟΕΒ προσπαθεί συνέχεια και με καινούργιες επενδύσεις να έχει περισσότερο νερό στα αποθεματικά του, έχουμε πτωτική πορεία στις τιμές του νερού. Αυτή την περίοδο, η τιμή του νερού ξεκινάει από τα 10 λεπτά στον δικό μας τον ΤΟΕΒ στον κάμπο και φτάνει τα 17 λεπτά το κυβικό στα ημιορεινά»...

Η ακριβότερη τιμή στα ημιορεινά εξηγείται, όπως λέει ο ίδιος, γιατί «χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, προκειμένου διοχετεύσουμε στους εκεί παραγωγούς το νερό».

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιπραγάκης θεωρεί σημαντικό ζήτημα το γεγονός ότι κάθε τόσο, εκατοντάδες νέα στρέμματα “ζητούν” από τον ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς την άρδευσή τους. «Είναι αγρότες που βρίσκονταν σε σχήματα τα οποία διαλύθηκαν. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχτούμε και να τους παρέχουμε το νερό που χρειάζονται», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Τσιπραγάκης τονίζει ότι τα 2 λεπτά το κυβικό του λεγόμενου τέλους άρδευσης ο ΤΟΕΒ δεν το χρεώνει στους αγρότες αλλά το “απορροφάει” ο ίδιος. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Οργανισμού δηλώνει πως δεν είναι καθόλου βέβαιος πως στο επόμενο διάστημα δε θα αυξηθεί αυτό το τέλος...

Εξετάζεται η εισαγωγή νέου συστήματος τιμολόγησης

Να αναφέρουμε ότι, στο μεταξύ, άνοιξε συζήτηση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ αλλά και του τρόπου τιμολόγησης και πληρωμής του τέλους άρδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου, με εκπροσώπους των ΓΟΕΒ όλης της χώρας, στην οποία και συζητήθηκαν εκτενώς οι αδυναμίες που παρουσιάζουν σήμερα οι ΟΕΒ και οι κατευθύνσεις βελτίωσης και εξέλιξης που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Στόχος της διάσκεψης ήταν η αναβάθμιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η σχετική διαβούλευση και η ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων αναμένεται να συνεχιστεί και το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και δεύτερο κύκλο συζητήσεων με τους εκπροσώπους όλων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, εξετάζεται και η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης που θα βασίζεται στις κοινοτικές οδηγίες και θα είναι ανταγωνιστικό ως προς την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, αλλά και η εισαγωγή μίας νέας λογικής λειτουργίας με πρότυπους κανονισμούς, που θα προάγουν τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα επέκτασης των Οργανισμών.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News