Συγκέντρωση εργαζομένων σε τουρισμό - επισιτισμό: «Ζούμε με δανεικά»

Ηράκλειο
Συγκέντρωση εργαζομένων σε τουρισμό - επισιτισμό: «Ζούμε με δανεικά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή των εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για τα μέτρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης από εργαζομένους στον τουρισμό και επισιτισμό.

Όπως αναφέρουν: «η κυβέρνηση μοιράζει ετεροχρονισμένα μερικά ψυχούλα σε κάποιους από όσους έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας, στην ουσία τους αναγκάζει να ζουν με δανεικά». Στο πλευρό της Ομοσπονδίας Επισιτισμού –Τουρισμού τάσσεται το ΕΚΗ. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν τα Σωματεία Ξενοδοχoϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου,  το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο  Μαγείρων  -Ζαχαροπλαστών κλπ Προσωπικού Κουζίνας Ηρακλείου, ενώ τον αγώνα στηρίζουν φορείς και βουλευτές.

Τα αιτήματα είναι τα εξής:

  • ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ, ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ, ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΣΤΙΣΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΩΝ.
  • ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ 80% ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΕΑΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
  • ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ.
  • ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.
  • ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΟ.

Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους»

Με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα των εργαζομένων ότι πρέπει να μπει φρένο στην πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην επαναφορά της μνημονιακής κανονικότητας της Ν.Δ.. Από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της χώρας, η Κυβέρνηση κατήργησε εργασιακά δικαιώματα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η θέση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Για τον κ. Μητσοτάκη, η οικονομία πρέπει να αναπτύσσεται, οι επιχειρήσεις να κερδοφορούν, οι εργοδότες να είναι ευχαριστημένοι, αλλά οι εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι. Επιχειρεί με άκρατο ρεβανσισμό, να επαναφέρει τις μνημονιακές πολιτικές 2010-2014, μέσα από την πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό ενός ανισόρροπου σχεδίου «ανάπτυξης» για τους λίγους.

Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό των εργαζομένων, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους.»

Ν. Ηγουμενίδης: «Θα είμαστε αποφασιστικά απέναντι στον εργασιακό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης»

Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο του επισιτισμού-τουρισμού στο Ηράκλειο έδωσε το παρών σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Από την πλευρά του ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε ότι «η Κυβέρνηση σχεδιάζει χωρίς καμία προετοιμασία το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και χωρίς να έχει διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων, συνθλίβοντας εδώ και μήνες μισθούς και δικαιώματα σε επισιτισμό-τουρισμό».  

Με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε: «Η Κυβέρνηση ενορχηστρώνει επίθεση ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Η επίθεση αφορά το ωράριο, τις αμοιβές, τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη συνδικαλιστική έκφραση και δράση. Επιχειρεί μια τέτοια επίθεση ευελπιστώντας ότι θα περάσει με ευκολία αντι-εργατικές διατάξεις εν μέσω πανδημίας. Η σημερινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο στέλνει το μήνυμα ότι θα βρεθούμε αποφασιστικά απέναντι στον εργασιακό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News