«Μπλόκο» στις ελληνοποιήσεις των αμπελουργικών προϊόντων

Κρήτη
«Μπλόκο» στις ελληνοποιήσεις των αμπελουργικών προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προτάσεις των εκπροσώπων της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου για να βρουν τον δρόμο τους το κρασί και η σταφίδα

“Πόλεμο” στα κυκλώματα των ελληνοποιήσεων αλλά και της εισαγωγής προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και ανεξέλεγκτης υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων ζήτησαν από το κράτος, στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης είχε την ευκαιρία να κάνει και τις δικές του προτάσεις για το πρόγραμμα των νέων αγροτών στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης των συνδικαλιστών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου.

Στις συναντήσεις από πλευράς ΟΑΕΚ μετείχαν, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γαβαλάς και ο Α’ αντιπρόεδρος και στέλεχος της ΕΑΣ Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.

Καταρχήν για τα κρασιά έγινε μεγάλη συζήτηση ως προς τις εισαγωγές που καταγγέλλονται στην Κρήτη και που προφανώς δεν είναι οι μόνες σε επίπεδο χώρας. Όπως μετέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «αυτό που ξεκαθαρίσαμε στη συνάντησή μας με τον Γιάννη Οικονόμου είναι ότι ο οινοποιός εκείνος που μπορεί να μην έχει όσο κρασί χρειάζεται για να καλύψει τους πελάτες του έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε άλλους οινοποιούς και να προμηθευτεί όσο κρασί θέλει. Και ναι, μπορεί να είναι νόμιμο να αγοράσει απ’ έξω κρασί. Ηθικά όμως είναι απαράδεκτο. Και από την άλλη, έχει μεγάλη σημασία το πώς θα διατεθεί στη συνέχεια στην αγορά το χύμα κρασί που έχει έρθει από το εξωτερικό»...

Ωστόσο, αναφορικά και με την πρόσφατη καταγγελία του προέδρου της ΕΑΣΗ Σταύρου Γαβαλά για δύο οινοποιεία της Κρήτης που έφεραν φτηνά κρασιά από το εξωτερικό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μεταφέροντάς μας όσα ειπώθηκαν στο γραφείο του Γιάννη Οικονόμου, τόνισε τα εξής: «Τα κρασιά έρχονται νόμιμα από το εξωτερικό. Έρχονται μάλιστα με τιμές 20 και 25 λεπτά το λίτρο. Έχουμε πληροφορίες ότι έρχεται ασκός 20 λίτρων με τιμή πώλησης μόλις τα 10 ευρώ. Οι οινοποιοί λοιπόν που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν την αγορά, καταστρέφουν τους συναδέλφους τους οινοποιούς, καταστρέφουν τον αμπελουργό της Κρήτης και καταστρέφουν και το όνομα της Κρήτης. Πρέπει αυτό να σταματήσει».

Ο συνδικαλιστής (που είναι ο ίδιος και οινοποιός, παράγοντας κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας) τονίζει ως εντελώς απαράδεκτες αυτές τις εισαγωγές, ιδιαίτερα στη φάση που βρισκόμαστε, καθώς λόγω κορωνοϊού υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες από την περυσινή παραγωγή.

«Όρος τιμής»

Αυτό λοιπόν που τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΟΑΕΚ προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Οικονόμου είναι: «Όρος τιμής για μας: Αυτοί οι οινοποιοί που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο δεν πρέπει να μπουν σε καμία περίπτωση ξανά σε απόσταξη κρίσης. Και δεν πρέπει και να μπαίνουν σε κανένα ευνοϊκό πρόγραμμα. Διότι, για παράδειγμα, οι εν λόγω οινοποιοί επιδοτήθηκαν στο όνομα του κρητικού και του ελληνικού οίνου. Στη συνέχεια όμως λειτούργησαν σε βάρος του ονόματος των κρητικών προϊόντων, το οποίο είναι ένα “βαρύ” όνομα. Αυτοί που κάνουν, λοιπόν, αυτά τα πράγματα εγκληματούν σε βάρος της οικονομίας του νησιού, σε βάρος του τόπου τους».

Αντίθετα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εκθείασε τόσο την Ένωση Ηρακλείου, όσο και όλους τους οινοποιούς εκείνους οι οποίοι τα χρήματα που πήραν για την απόσταξη κρίσης τα διέθεσαν για να πληρώσουν τα οινοστάφυλα που πήραν από τους ίδιους τους ντόπιους αμπελουργούς. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η φιλοσοφία του εν λόγω μέτρου.

«Η Ένωση Ηρακλείου κατάφερε και πήρε 4,5 χιλιάδες τόνους σταφύλια από τους παραγωγούς. Οπότε τα λεφτά που πήρε από την απόσταξη τα έδωσε στους παραγωγούς»...

«Βάλτε τέλος στα εμπορικά παιχνίδια»

Μεγάλες είναι όμως και οι “πληγές” που υπάρχουν στο “κορμί” της “ξανθιάς γόησσας” της Κρήτης, της κρητικής σουλτανίνας. Ενώ δηλαδή η κατανάλωση της χώρας μας κάθε χρόνο φτάνει τους 5 με 6 χιλιάδες τόνους και η Κρήτη δε βγάζει πάνω από 1.500 τόνους στην καλύτερη περίπτωση, εντούτοις δεν μπορεί να πουλήσει όλο το προϊόν, διότι έρχεται η σταφίδα τρίτων χωρών και την εκτοπίζει...

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε στον κ. Οικονόμου ότι τα κράτη όπως είναι το Ιράν και η Τουρκία, που δεν είναι ευρωπαϊκά, δεν τηρούν προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα. Ως εκ τούτου, αν αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, θα εντοπιστούν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν είναι θεμιτά προς την Ε.Ε. Και πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα δεν επιτρέπονται στην Ε.Ε. Εμείς λοιπόν ζητούμε την αυστηροποίηση των ελέγχων αυτών, διότι από τους 1.500 τόνους σταφίδας που καταφέραμε πέρυσι, μετά από πολλά χρόνια, να παράγουμε, σήμερα η σταφίδα είναι αδιάθετη. Κι αυτό παρά την κατανάλωση των 5-6 χιλιάδων τόνων. Ο λόγος; Ακριβώς επειδή η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από σταφίδα περσική»...

Από ’κει και πέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΕΚ Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι μεταποιητές της Κρήτης δεν έχουν φέρει τέτοια σταφίδα στο νησί μας. Όμως, έρχεται συσκευασμένη στα σούπερ-μάρκετ. Κι εδώ μπαίνει και η ευθύνη του καταναλωτή. Εμείς του λέμε ότι πρέπει να γίνει εθνικός καταναλωτής. Να στηρίζει τον τόπο του. Γιατί τα χρήματα τα οποία δίνει επιστρέφουν σε αυτόν».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο Γιάννης Οικονόμου - με τον οποίο γνωρίζονται πολλά χρόνια - ως έμπειρος γεωπόνος θα παίξει σημαντικό ρόλο προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο και ο διευθυντής του γραφείου του Γιάννης Λυκόπουλος, ο οποίος ο ίδιος είναι και ελαιοπαραγωγός, ενώ είχε σπουδάσει στο Ηράκλειο στη δεκαετία του 1990.

Αναμένεται λοιπόν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, μεταξύ των άλλων, και ως προς τη μελέτη αναμπέλωσης, που ως υπόθεση βρίσκεται σε συζήτηση, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει τον πρώτο λόγο για τη χρηματοδότηση του έργου.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Η πρόταση για τους νέους αγρότες

Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά. Η προσωπική πρόταση του Πρίαμου Ιερωνυμάκη ήταν ως προς τα σχέδια βελτίωσης.

«Για να διασφαλίσετε ότι θα μπουν στο πρόγραμμα νέοι αγρότες που θα είναι πραγματικοί αγρότες και όχι εικονικοί, θεσπίστε μία προκαταβολή από το πριμ του προγράμματος και στη συνέχεια, αφού θα γίνεται η επένδυση και θα προσκομίζονται τα τιμολόγια, να καλύπτεται το υπόλοιπο κόστος της επένδυσης σε ποσοστό 100%».

Και ξεκαθάρισε πως, «επειδή σε μία δεκαετία οι αγρότες που παράγουν σήμερα θα έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή, εάν το πρόγραμμα δεν πάει σωστά να δώσει χρήματα στους πραγματικούς αγρότες, τότε θα έχουμε μελλοντικά έναν γηρασμένο πληθυσμό, και νέους αγρότες οι οποίοι θα είναι χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, θα έχουν ξοδέψει τα χρήματα και δε θα έχουν κάνει υποδομή».

Σύμφωνα, τέλος, με τις διαβεβαιώσεις Μελά προς το προεδρείο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Ν. Ηρακλείου, αν όλα πάνε καλά, το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη, για να ξεκινήσει η διαδικασία ως προς τη νέα ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

«Εμείς τονίσαμε στον κ. Μελά ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε κι εμείς ως οργάνωση, τις επόμενες μέρες, μία συνολική πρόταση. Το πιο σίγουρο είναι ότι η νέα προγραμματική περίοδος θα ξεκινήσει από το 2022. Άρα πιθανότατα φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά-γέφυρα προς τη νέα ΚΑΠ», κατέληξε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News