Ηράκλειο

Ερώτηση Λογιάδη προς υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Μνημείου Παπαδάκη

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Για το ταφικό μνημείο του εθνικού ευεργέτη και αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, κατέθεσε ερώτηση  προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου, του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. 

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων: "είναι έργο τέχνης του Γεωργίου Βρούτου, και παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά, τόσο λόγω της θέσης όσο και της σύνθεσης του μνημείου είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήγειρε με δικές του δαπάνες το Ταφικό Μνημείο, ως μοναδικός κληρονόμος της περιουσίας του.

Στο πέρασμα του χρόνου το μνημείο πέρασε στην οικογένεια Δεμέστιχα με αποτέλεσμα να αναγράφεται και το όνομα, αλλά και να προστεθεί μία προτομή του καταδικασμένου από την Δικαιοσύνη για δωσιλογισμό. Εν συνέχεια το μνημείο χρησιμοποιήθηκε σαν οικογενειακός τάφος και προστέθηκαν ονόματα των ταφέντων επάνω στη στήλη του μνημείου του Εθνικού Ευεργέτη.

Στις 30 Μαρτίου 2021 οι Υπηρεσίες του ΥΠΠοΑ εισηγούνται εγγράφως και προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου «…μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο και πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο να απαλειφθούν..» ενώ στις 5 Απριλίου 2021, το ΥΠΠοΑ ανακαλεί την εισήγηση περί αποκατάστασης του μνημείου του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, γράφοντας η «από 30.3.2021 διαβιβασθείσα εισήγηση της Διεύθυνσής μας που αφορά τη συμπλήρωση ή μη της Υ.Α. χαρακτηρισμού ως μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, του αναφερόμενου στο θέμα, ταφικού μνημείου, λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσής μας».

Δεδομένου ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επί της αρχικής μορφής του ταφικού μνημείου είναι ακραίες πράξεις βεβήλωσης και προσβολής τόσο της μνήμης του όσο και των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

 

  1. Γιατί ανακαλέστηκε η αρχική εισήγηση περί απομάκρυνσης των ονομάτων και της προτομής που προστέθηκαν μετά και αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο του μνημείου, και ποια είναι τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσης; Τι ακριβώς αποφασίστηκε και κυρίως τι μεσολάβησε για να γίνει αυτό ;
  2. Θα απομακρύνετε άμεσα από το μνημείο την προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου Δεμέστιχα καθώς και τα πρόσθετα στοιχεία για να αποδοθούν οι τιμές που αρμόζουν στον Εθνικό μας Ευεργέτη;

Ο ερωτών βουλευτής Γεώργιος Λογιάδης".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια