Επιδοτήσεις: Ξεκινάει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων – «Κλειδί» ο εξαψήφιος κωδικός

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Ξεκινάει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων – «Κλειδί» ο εξαψήφιος κωδικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς τη φυσική παρουσία των παραγωγών θα γίνει η διαδικασία

Ανοίγει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων μεθαύριο Δευτέρα και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου θα αρχίσει από την ερχόμενη Τρίτη να επικοινωνεί με όλους τους παραγωγούς που ανήκουν στη δύναμή της, ζητώντας τους τον εξαψήφιο κωδικό μέσα από το ΤΑΧΙSnet, ώστε οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι της οργάνωσης να προβούν στην ενεργοποίηση χωρίς να χρειαστεί η φυσική παρουσία του παραγωγού.

Τη σημαντική αυτή απόφαση αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η μέθοδος έχει σχέση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Το ίδιο κάναμε και πέρυσι λόγω του κορωνοϊού. Θα παράγεται ο εξαψήφιος κωδικός και επομένως όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν τον εξαψήφιο κωδικό. Αυτός ο κωδικός για να παραχθεί, για να φτιάξουμε τη δήλωση του έτους 2021, χρειάζονται οπωσδήποτε οι κωδικοί του TAXISnet. Επομένως, είτε από τον λογιστή, είτε και από την Ένωση Ηρακλείου, μπορούμε να παράγουμε τον εξαψήφιο κωδικό. Από την Τρίτη και μετά, τα τμήματα τηλεργασιών της ΕΑΣΗ θα επικοινωνούμε με αλφαβητική σειρά με τους παραγωγούς για να τους ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους με ασφάλεια και εγκυρότητα, όπως πάντα», είπε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Βέβαια, υπάρχουν και παραγωγοί οι οποίοι δε θα αποφύγουν τη φυσική τους παρουσία στην αίθουσα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της ΕΑΣΗ, καθώς πρόκειται για κατηγορίες παραγωγών οι οποίοι, σε σχέση με τα στοιχεία της περυσινής ενεργοποίησης, έχουν αλλαγές. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, «όταν έχουμε μεταβιβάσεις, έχουμε θανάτους, έχουμε ιδιαίτερες περιπτώσεις, θα περιμένουν οι παραγωγοί εκείνοι να περάσει το Πάσχα, να ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση για να έρθουν από τα γραφεία μας για να γίνουν οι μεταβιβάσεις. Ή αν ένας παραγωγός έχει αγοράσει ένα αγροτεμάχιο και θέλει να το προσθέσει στο ΟΣΔΕ του 2021, τότε θα περνάει από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να φέρνει το συμβόλαιό του, το τοπογραφικό του, τον τίτλο ιδιοκτησίας του, και θα μπορέσουμε να του το περάσουμε στη δική του καρτέλα. Μην ανησυχούν οι παραγωγοί. Έχουμε όσο χρόνο χρειαστεί. Και θεωρούμε ότι μέσα στο δίμηνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μέσα από την ενεργοποίηση του εκπαιδευμένου προσωπικού μας. Είμαστε έτοιμοι. Δηλώνουμε παρόντες και να μην ανησυχεί κανένας παραγωγός»...

Χθες, εξάλλου, σχετικές διαβεβαιώσεις έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου, και το προεδρείο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι «η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 (ΕΑΕ 2021) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

- είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής κατόπιν εγγραφής στο online σύστημα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ,

- είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του, αφού εκδώσει το μοναδικό "κωδικό υποβολής". Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης επιβάλλεται ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη».

Η νέα ΚΑΠ

Ο φάκελος για τη νέα προγραμματική περίοδο

Ο Μύρων Χιλετζάκης υπενθυμίζει ότι η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει το 2022. Επομένως, η φετινή χρονιά είναι η τελευταία για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

«Μέχρι την 1η Αυγούστου», όπως λέει, «θα πρέπει να έχει καταθέσει η χώρα μας επίσημο φάκελο σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου του 2022»... Τέλος, ο συνεταιριστής καλεί «όποιον παραγωγό επιθυμεί να βγάλει την Κάρτα Αγρότη, να έρθει άμεσα να ενεργοποιήσει και να του δώσουμε το αντίγραφο της δήλωσης ΟΣΔΕ από τη Δευτέρα και μετά, προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να πάει και να παραλάβει την κάρτα αγρότη».

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News