Ο καιρός ευνόησε τον περονόσπορο στους αμπελώνες του Ηρακλείου - Τι συμβουλεύουν οι γεωπόνοι

Κρήτη
Ο καιρός ευνόησε τον περονόσπορο στους αμπελώνες του Ηρακλείου - Τι συμβουλεύουν οι γεωπόνοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρώτα συμπτώματα είναι ήδη ορατά σε αμπελώνες του Ηρακλείου

Οι πρώτες μολύνσεις των αμπελιών του νομού Ηρακλείου με περονόσπορο, χολέρα και φόμοψη, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, είναι πλέον γεγονός. Χρήσιμες είναι και σήμερα οι οδηγίες που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, τόσο για το αμπέλι όσο και για την ελιά.

Αναλυτικότερα, για τα αμπέλια, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών στο Ηράκλειο, ως γενικές του διαπιστώσεις, αναφέρει ότι «την τελευταία εβδομάδα επικράτησαν νότιοι άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες, που επιτάχυναν την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων του αμπελιού.

Το διάστημα 23 Μαρτίου-1 Απριλίου σημειώθηκαν σε όλο το νησί αξιόλογες βροχές με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης της βλάστησης, συνθήκες που έχουν ευνοήσει μολύνσεις από φόμοψη και περονόσπορο. Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του ωιδίου και τις μεταναστεύσεις των ακάρεων».

Ο περονόσπορος

Σύμφωνα με τις νέες γεωργικές οδηγίες, ως προς τον περονόσπορο του αμπελιού ισχύουν τα εξής: «Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το διάστημα 23 Μαρτίου-1 Απριλίου ευνόησαν μολύνσεις από τον μύκητα, ιδιαίτερα στα αμπέλια με πιο προχωρημένη βλάστηση.

Τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) διαπιστώνονται ήδη στην πρώιμη ζώνη, ενώ αυτές τις ημέρες σταδιακά θα εκδηλώνονται στη μεσοπρώιμη. Η πιθανότητα εμφάνισης στις όψιμες περιοχές είναι μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες (λόγω των βλαστικών σταδίων κατά τις βροχοπτώσεις) αλλά υπαρκτή.

Τα πρώτα συμπτώματα διαπιστώνονται κυρίως σε φύλλα κοντά στο έδαφος, εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και δύσκολα γίνονται αντιληπτά».

Οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών του Ηρακλείου, θα πρέπει:

  1. «Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).
  2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση, να ενημερώνονται οι γείτονες αμπελουργοί και η υπηρεσία μας.
  3. Σε επόμενη πιθανή βροχή (παρακολουθείτε τις προβλέψεις ΕΜΥ) συνιστάται προληπτική προστασία πριν από τη βροχή».

Το ωίδιο

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, «στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές ωιδίου (κοινώς χολέρας). Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα. Οδηγίες:

- Αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση, στα οποία δεν έχει γίνει ακόμα καμία αντιμετώπιση, συνιστάται να προστατευτούν το συντομότερο.

- Υπενθυμίζεται ότι η προστασία ξεκινά προληπτικά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5-6 εκ.

Ο ψεκασμός για το ωίδιο στα πρώτα φύλλα με βρέξιμο θειάφι και επανάληψη μετά από 10-14 ημέρες αντιμετωπίζει και τα ακάρεα της φυλής των ματιών.

Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται ευκολότερα αντιληπτοί 3-4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη».

Η φόμοψη

«Στα αμπέλια που προϋπήρχε ο μύκητας της φόμοψης κατά τις βροχοπτώσεις το διάστημα 23 Μαρτίου-1 Απριλίου και δεν έγινε καμία αντιμετώπιση έχουν ευνοηθεί μολύνσεις και θα εμφανιστούν συμπτώματα προς το τέλος του Απριλίου.

Όμως, δεν ενδείκνυνται ψεκασμοί μετά τη μόλυνση - είναι χωρίς αποτελεσματικότητα.

Στα αμπέλια που δεν έχουν ξεπεράσει το ευαίσθητο για μόλυνση στάδιο (κυρίως στις όψιμες περιοχές ή/και στις ποικιλίες που ανοίγουν πιο αργά τους οφθαλμούς) υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων μόνο σε περίπτωση βροχής. Απουσία βροχής στο επόμενο δεκαήμερο δε θα χρειαστεί αντιμετώπιση».

Στην ελιά

Σε ό,τι αφορά την ελιά, το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει τα εξής:

* «Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία κορωνέικη): Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο του φουσκώματος των ανθοταξιών και περνάνε στο κρόκιασμα. Στις μεσοπρώιμες περιοχές οι ελιές βρίσκονται στα στάδια του σχηματισμού των ανθοταξιών και στο φούσκωμα, και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών. Η ανθοφορία φαίνεται να μην έχει διαταραχθεί από τις ακραίες καιρικές μεταβολές του τελευταίου15νθημέρου και εξελίσσεται ικανοποιητικά».

Τα ακάρεα

«Τα ακάρεα προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς. Παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα κατά την περίοδο του σχηματισμού και της ανάπτυξης των ανθοταξιών, απ’ όπου διαδοχικά μεταναστεύουν στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Έντονες προσβολές προκαλούν φυλλόπτωση, ανθόπτωση ή καρπόπτωση, οδηγώντας τα ελαιόδεντρα σε εξασθένιση. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών και προσβολών. Τα συμπτώματα της προσβολής στα φύλλα είναι χλωρώσεις (κιτρίνισμα) στην πάνω επιφάνεια και ανάγλυφες κηλίδες (παραμορφώσεις) στην κάτω επιφάνεια, που σταδιακά αποκτούν έντονα καστανό χρώμα.

Συστήνεται ψεκασμός άμεσα στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές για την προστασία της νέας βλάστησης.

Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές μπορείτε να επέμβετε όταν η ακραία βλάστηση αποκτήσει μήκος 6-8 εκ., δηλαδή 3-4 ζεύγη αναπτυγμένων νέων φύλλων, λίγο πριν την άνθιση.

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια, όπως και τα αυστηρά κλαδεμένα και τα ποτιστικά δέντρα που έχουν πλούσια τρυφερή βλάστηση.

* Παραφινικά λάδια, βρέξιμο θειάφι (πράσινη Χαλκιδικής), abamectin (επιτραπέζιες ποικιλίες): Με τα παραφινικά λάδια αυτή την εποχή καταπολεμούνται παράλληλα τα νεαρά προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαμβακάδα)».

Η καλόκορη

Για την καλόκορη συστήνεται «η διατήρηση των αυτοφυών ξενιστών (τσουκνίδα, βρούβα, περδικούλι) μέχρι την έναρξη της άνθισης, για να αποφευχθεί η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα.

Αποφεύγετε τους προληπτικούς, μη αναγκαίους ψεκασμούς αυτή την εποχή, διότι θανατώνουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές και βλάπτουν τα ωφέλιμα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη άλλων εχθρών αργότερα.

Η αναγκαιότητα καταπολέμησης εξαρτάται από το μέγεθος της ανθοφορίας και την πυκνότητα πληθυσμού του εντόμου. Ελέγχετε για την παρουσία και την πυκνότητα πληθυσμού πάνω στα ελαιόδεντρα».

ΦΡΑΓΜΑ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Καλά τα νέα για τους παραγωγούς της Μεσαράς

Στο μεταξύ, χθες δόθηκε προς τον Βασίλη Κεγκέρογλου μια δέσμευση, μέσω της Βουλής, με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της Μεσαράς.

Πρόκειται για τη δέσμευση ότι «μέχρι τέλους του 2021» θα πραγματοποιηθεί «η δημοπράτηση της εκτροπής του Πλατύ ποταμού. Έχει προταθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Αναλυτικότερα, από το γραφείο Τύπου του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτή Ηρακλείου λάβαμε την εξής ανακοίνωση: «Το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση του έργου της εκτροπής του Πλατύ ποταμού και των συνοδών έργων, φραγμάτων, αγωγών κ.λπ. συζητήθηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μίλησε για το κοινό ενδιαφέρον με τον υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη, αφού το έργο αφορά το νότιο Ρέθυμνο και τη Μεσαρά Ηρακλείου, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που το έργο έχει στην ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννης, απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της προώθησης του έργου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2007 και τη συνέχισή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι αυτό βάλτωσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ανακοίνωσε ότι ανατίθεται με απόφαση του γενικού γραμματέα σε τεχνικό σύμβουλο η επικαιροποίηση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης τού κυρίως έργου, με ορίζοντα υλοποίησης τους τέσσερεις (4) μήνες, ώστε το έργο να είναι ώριμο να δημοπρατηθεί ως το τέλος του 2021.

Για την πηγή χρηματοδότησης του έργου ο υφυπουργός είπε ότι το έργο έχει ενταχθεί με το ποσό των 130 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ, μέσα στα οποία είναι και το κόστος των απαλλοτριώσεων, ενώ ενημέρωσε τον βουλευτή, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ότι το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, με βάσιμες ελπίδες ότι δε θα υπάρχουν προβλήματα για την τελική ένταξή του, αλλά επισήμανε ότι υφίσταται εναλλακτικό σενάριο χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά τα θετικά νέα, ζήτησε επιπλέον την πραγματοποίηση μελέτης προκειμένου να ερευνηθεί αν, εκτός από τον εμπλουτισμό του φράγματος Φανερωμένης και της αρδευόμενης σήμερα έκτασης, οι ποσότητες του νερού που θα οδηγούνται προς τη Μεσαρά αρκούν για να επεκταθεί η αρδευόμενη έκταση και να ενισχυθεί ουσιαστικά η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες της Μεσαράς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News