«Ταφόπλακα» σε κάθε εργασιακό δικαίωμα - Ξεσηκωμός ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου

Ηράκλειο
«Ταφόπλακα» σε κάθε εργασιακό δικαίωμα - Ξεσηκωμός ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεσηκωμός των εργατικών συνδικάτων ενόψει της ψήφισης του «αντιλαϊκού», όπως τονίζουν, νομοσχεδίου

Δυναμική κινητοποίηση ετοιμάζουν την ερχόμενη εβδομάδα τα εργατικά σωματεία του Ηρακλείου, με αφορμή το «αντεργατικό» και «αντιλαϊκό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως επισημαίνουν, καταβαραθρώνει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, ενώ ακυρώνει στην πράξη κατακτήσεις που ο εργατικός κόσμος έχει φέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη 15 Απριλίου να συναντηθούν τα εργατικά σωματεία με σκοπό να συντονίσουν την απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, την ερχόμενη δηλαδή Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση από τα μέσα του 2019 είχε κάνει σαφές πως επιθυμεί να αλλάξει το εργασιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Είχε υποσχεθεί νέες εργασιακές σχέσεις που θα χαρίζουν τόσο στον εργάτη και τον εργαζόμενο, όσο και στον εργοδότη ευελιξία. Στο πνεύμα αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που φέρει αλλαγές σε τομείς που αφορούν το ωράριο της εργασίας, τις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ο Στέλιος Βοργιάς μίλησε για τη δυναμική απάντηση που θα δώσουν τα εργατικά σωματεία. Όπως ανέφερε, τα εργατικά σωματεία θα συναντηθούν μεθαύριο Πέμπτη με σκοπό να συντονίσουν την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Απριλίου. Η απόφαση θα είναι συλλογική και οι διαδικασίες θα ληφθούν με τρόπο δημοκρατικό.

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει πάρει την πρωτοβουλία και θα κάνει σύσκεψη με όλα τα σωματεία της δύναμής του την ερχόμενη Πέμπτη. Στη σύσκεψη θα βρίσκονται τα σωματεία των μαγείρων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ναυαγοσωστών, αλλά και του επισιτισμού. Όλοι θα είναι παρόντες. Θα συνεδριάσουμε με τις διοικήσεις τους. Οι διαδικασίες θα είναι συλλογικές και σκοπός είναι η λήψη απόφασης για τον συντονισμό της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έχει διοργανωθεί στις 20 Απριλίου, ημέρα Τρίτη. Από εκεί και πέρα, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θα συνεχίζει να προσφέρει στους εργαζόμενους, στους εργάτες... Και δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερη συμβολή από την απόφαση που πήρε, σε συνεργασία με τα άλλα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, καθώς στα μέτρα στήριξης συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Μιλάμε για εργαζόμενους που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δεν είχαν στηριχτεί. Εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και να είμαστε υπέρ των εργαζομένων ώστε να στηριχτούν όλοι οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βοργιάς, μεταξύ άλλων, μίλησε για το εργατικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «αντιλαϊκό» και «αντεργατικό». «Αναμφίβολα ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία καλπάζει. Η κυβέρνηση νομοθετεί και λαμβάνει μέτρα τα οποία θίγουν τον εργάτη. Οι υπερωρίες δε θα πληρώνονται, ειδικά στον χώρο των βιομηχανιών. Είναι προκλητική μια τέτοια στάση. Και είναι πιο προκλητική η στάση να δημιουργεί πρόβλημα στις ήδη απορρυθμισμένες σχέσεις. Όταν δεν μπορούσε να ελεγχθεί επίσημα το ζήτημα της αποζημίωσης της υπερωρίας του 8ώρου, σκεφτείτε τι θα γίνει τώρα που επίσημα νομοθετείται το 12ωρο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης. Θεωρούμε εντελώς ανήθικη τη στάση της κυβέρνησης, και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή που πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ομοφωνία ως προς την καταπολέμηση της μάστιγας της πανδημίας. Η κυβέρνηση περνάει αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΛΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

«Επιστροφή σε εργασιακό Μεσαίωνα»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημόκριτος Σαλούστρος, μίλησε για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο, όπως ανέφερε, «βάζει “ταφόπλακα” σε κάθε εργασιακό δικαίωμα. Είναι ένα νομοσχέδιο που καταργεί κάθε κατάκτηση της εργασιακής τάξης».

Όπως τόνισε, «κάποια σωματεία έλαβαν πρωτοβουλία να κινητοποιηθούν προκειμένου να συντονίσουν μια απάντηση-δράση στο εργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται ετοιμάζει να βάλει “ταφόπλακα” σε κάθε εργατικό δικαίωμα που άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καταργεί κατακτήσεις αιώνων. Είναι ιδιαίτερα ειρωνικό το γεγονός πως σε είκοσι μέρες θα εορτάσουμε την Πρωτομαγιά, που αποτελεί μέρα-σταθμό για το εργατικό κίνημα, και περίπου την ίδια εβδομάδα θα εορτάσουμε τη θεσμοθέτηση του 12ωρου εργασίας. Για τα συνδικάτα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι “κόκκινη γραμμή”. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να επιστρέψει η εργατική τάξη στον Μεσαίωνα. Δεν είναι όμως μόνο το ωράριο. Το εργασιακό νομοσχέδιο αφορά τις συνθήκες εργασίας, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου μια πολιτική που θα φέρει αντιδράσεις. Αυτή η πολιτική θωρακίζει το κεφάλαιο αφενός, και αφετέρου φτωχοποιεί την εργατική τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαλούστρος, μεταξύ άλλων, έστρεψε τα πυρά του και προς τη ΓΣΕΕ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που, όπως είπε, κράτησαν μια πολιτική σιωπής. «Η ΓΣΕΕ φέρει τεράστιες ευθύνες καθώς σιωπά. Δεν έχει σκοπό να οργανώσει κάποιον αγώνα για τις κατακτήσεις που χάνονται. Όπως επίσης και η πλειοψηφία των σωματείων του Εργατικού Κέντρου, που κρατάει μια στάση αναμονής, η οποία θα οδηγήσει στη μη οργανωμένη και ομόφωνη συλλογική απάντηση των εργαζομένων», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News