Τελικό «πράσινο φως» από τον Δήμο Ηρακλείου για το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ

Ηράκλειο
Τελικό «πράσινο φως» από τον Δήμο Ηρακλείου για το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έδωσε τις τελικές εγκρίσεις για τη σημαντική κοινωνική δομή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Πέρασε από πολλές περιπέτειες και παρατράγουδα, με χαρακτηριστική την απένταξή του από το ΕΣΠΑ κατά την πρώτη θητεία της νυν δημοτικής Αρχής, καθυστέρησε αισθητά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία, που είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει να λειτουργεί στο ειδικά διαμορφωμένο και ανακατασκευασμένο δημοτικό κτήριο επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Το νέο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, δομή σημειωτέον που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες παιδιών, εφήβων αλλά και ενηλίκων, κατασκευάστηκε σε ένα διώροφο κτίσμα ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου, με συνολικό εμβαδόν 858,27 τ.μ., στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εργασίες στατικής ενίσχυσης καθώς και μια σειρά άλλων εργασιών που το κατέστησαν λειτουργικό. Με τις κατασκευαστικές εργασίες να έχουν τελειώσει πλήρως, και το κτήριο να είναι πανέτοιμο να φιλοξενήσει τη σημαντική αυτή κοινωνική δομή, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου άναψε στην τελευταία συνεδρίασή του το οριστικό πλέον “πράσινο φως” για το άνοιγμα του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

Το Σώμα έδωσε τις εγκρίσεις για την ίδρυση-λειτουργία της δομής, καθώς επίσης και για την παραχώρηση της σχετικής χρήσης του δημοτικού κτηρίου επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 7. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τον οργανισμό λειτουργίας του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και αποφάσισε τέλος να υποβάλει αίτημα προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για την έκδοση της σχετικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου, άδεια με την οποία ουσιαστικά το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ θα είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ ο Δήμος Ηρακλείου έχει διαμορφώσει δημοτικό κτήριο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 7 και έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες εργασίες και διαμορφώσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που τίθενται στο ΦΕΚ 1397/Β/2001, όπως αυτό ισχύει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

* Εγκρίνει την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑμεΑ) του Δήμου Ηρακλείου για παιδιά με αναπηρία, εφήβους και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία, μέσω και της συμμετοχής του Δήμου μας στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και μέσω ίδιων μέσων και πόρων.

* Εγκρίνει την παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού κτηρίου επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 7, που έχει ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα και σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση άδειας και λειτουργίας ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

* Εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για την έκδοση της σχετικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Ηρακλείου.

* Εγκρίνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τού υπό σύσταση ΚΔΑΠ-ΑμεΑ», αναφέρει η σχετική απόφαση που πάρθηκε τις προάλλες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και δείχνει ότι το πολυσυζητημένο, τα τελευταία χρόνια, Κέντρο Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑμεΑ του Δήμου Ηρακλείου είναι πανέτοιμο να ανοίξει τις πύλες του, με την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το προφίλ των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑμεΑ) (σύμφωνα με τον Ν. 4756/2020) είναι δομές κοινωνικής πρόνοιας, στις οποίες απασχολούνται δημιουργικά παιδιά και ενήλικες με αναπηρία, κατά το διάστημα της ημέρας και για τις ώρες που καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους.

Σκοπός των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, η κοινωνική ένταξη μέσω της ομαδικής δραστηριότητας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και η στήριξη των οικογενειών τους.

Λειτουργούν εντός και εκτός σχολικού ωραρίου και φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ. Ο θεσμός αυτός προσφέρει στους γονείς και τους φροντιστές τους τον απαραίτητο χρόνο για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Με τη λειτουργία των δομών αυτών προωθείται επίσης η απασχόληση ή/και η επανένταξη ανέργων, κυρίως γυναικών, στην αγορά εργασίας. Η δράση αυτή αποτελεί ένα μέτρο προώθησης της πολιτικής ίσων ευκαιριών απασχόλησης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης ΚΔΑΠ-ΑμεΑ

Πόσο σημαντικό όμως, από κοινωνικής σκοπιάς, είναι το να φτιαχτεί και να λειτουργήσει ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία στο Ηράκλειο;

Η σχετική τεκμηρίωση της ανάγκης ίδρυσης ΚΔΑΠΑ-ΑμεΑ από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου σκιαγραφεί ως επιτακτική αναγκαιότητα την ύπαρξη μιας τέτοιας δομής στην πόλη μας.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση λειτουργίας του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, «μετά από διερεύνηση, καταγραφή και επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκε κατά το έτος 2020 από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προέκυψαν τα εξής δεδομένα:

- Στον δήμο Ηρακλείου δεν υπάρχει καμία δομή ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ μέσω του Προγράμματος Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής όπως σήμερα ισχύει.

- Οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ στον δήμο μας είναι τέσσερις εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου μας και τρεις εκτός, από όπου εξυπηρετούνται κατά προσέγγιση 243 κάτοικοι του δήμου Ηρακλείου.

- Υπάρχουν τρεις φορείς διάγνωσης και υποστήριξης, οι οποίοι λειτουργούν εντός της πόλης του Ηρακλείου, από όπου αξιολογήθηκαν περίπου 564 άτομα ηλικίας κάτω των 23 ετών (από έναν φορέα δε δόθηκαν στοιχεία).

- Υπάρχουν 9 σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (2 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 4 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 1 Ειδικό Γυμνάσιο, 1 Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο και 1 Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), όπου φοιτούν συνολικά 259 παιδιά.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα παιδιών και ατόμων ΑμεΑ δεν υπολογίζονται απολύτως αθροιστικά, καθώς μέρος των ατόμων αυτών είναι ωφελούμενοι και συμμετέχουν σε δράσεις όλων ή μέρους των παραπάνω κατηγοριών φορέων. Ωστόσο, με μια πρώτη εκτίμηση, ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ατόμων όλων των ηλικιών που είτε είναι στο φάσμα του αυτισμού, είτε πάσχουν από νοητική στέρηση, σύνδρομο down κ.ά. είναι περίπου 1.087 καταγεγραμμένα άτομα για το έτος 2020.

Η δημιουργία, επομένως, ενός ΚΔΑΠ-ΑμεΑ εντός του αστικού ιστού της πόλης μας από τον Δήμο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ μέσω του Προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης, θα απαντήσει σε μια πραγματική ανάγκη των δημοτών και θα βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα με αναπηρίες, αλλά επίσης σημαντικά και τους γονείς και φροντιστές στην καθημερινότητά τους.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται σημαντική και απαραίτητη η λειτουργία ενός ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στην πόλη μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News