Γ. Πλακιωτάκης: Εκτός διαγωνισμού το Ενετικό λιμάνι στο Ηράκλειο - «Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος»

Κρήτη
Γ. Πλακιωτάκης: Εκτός διαγωνισμού το Ενετικό λιμάνι στο Ηράκλειο - «Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την διαχείριση του Ενετικού Λιμένα από δημοτικό λιμενικό ταμείο, ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου από τον Υπουργό Ναυτιλίας

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, που έχει από το πρωί επαφές με φορείς της περιοχής. Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τη διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού στο Ηράκλειο, με τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε μία σημαντική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα ενδυναμώσει και θα αναδείξει το αναπτυξιακό χαρακτήρα του λιμανιού, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, αλλά και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

«Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, από εγχώριους αλλά και διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, γεγονός που πιστοποιεί όχι μόνο τις πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες των περιφερειακών λιμένων της χώρας αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Με αυτό τον τρόπο δικαιώνεται η στρατηγική επιλογή αλλά και η ορθότητα της επιλογής μας να αξιοποιήσουμε τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας και βέβαια να αναδείξουμε το τεράστιο πολιτικό και στρατιωτικό τους ρόλο» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι για το λιμάνι του Ηρακλείου, στον διαγωνισμό ο οποίος είναι ήδη «στον αέρα», δεν συμπεριλαμβάνεται το και ενετικό λιμάνι, το οποίο άλλωστε είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Σε ό,τι αφορά την λιμενική ζώνη και τη χερσαία ζώνη στα Λινοπεράματα του Δήμου Μαλεβιζίου, αλλά και τα λιμενικά καταφύγια στην Άρβη, τον Κερατόκαμπο και τη Λούτρα, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μη συμπεριληφθούν τελικά στην διαδικασία παραχώρησης.

Την διαχείριση του  Ενετικού Λιμένα από δημοτικό λιμενικό ταμείο  ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην συνάντησή του με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του αναψυκτηρίου «Μαρίνα» που, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αποτελεί τμήμα του ενετικού λιμένα.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης το θέμα του «Μαρίνα» είναι υπό διερεύνηση. Θα εξεταστεί, όπως είπε σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ και θα υπάρξουν απαντήσεις το επόμενο διάστημα.

 Επιπλέον, στην συζήτηση ο Υπουργός ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν συμφωνήσει στην επαναχάραξη της Χερσαίας Ζώνης και στην παραχώρησή της στον Δήμο, οπότε θα πρέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το λιμάνι να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια εποικοδομητική  συνάντηση με τον Υπουργό, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά μας. Είναι ευχάριστο ότι ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως σε επενδυτές, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το “Μαρίνα” και με την Χερσαία Ζώνη, για την οποία έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΛΗ.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και σε αυτά τα θέματα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου που θα διαχειρίζεται το Ενετικό Λιμάνι». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News