Διοίκηση ΠΑΓΝΗ για διασπορά: «Αντί να σταθούν πλάι στον υγειονομικό, τον λοιδορούν»

Ηράκλειο
Διοίκηση ΠΑΓΝΗ για διασπορά: «Αντί να σταθούν πλάι στον υγειονομικό, τον λοιδορούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται και τις αντιδράσεις των εργαζομένων

Μετά την ανησυχία που προκάλεσε η διασπορά κορωνοϊού στις κλινικές, τις σφοδρές αντιδράσεις του σωματείου για τα λουκέτα στις πόρτες και τις επανειλημμένες ανακοινώσεις των εργαζομένων για δύσκολες συνθήκες εργασίας, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ απαντά στις επικρίσεις. Όπως αναφέρει για το θέμα της διασποράς το «διερευνήσαμε σε όλη του την έκταση, αντί να σταθούν πλάι στο δοκιμαζόμενο υγειονομικό, τον εκθέτουν και τον λοιδορούν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πάγια αρχή της Διοίκησης είναι να αποφεύγει δημόσιες αντιπαραθέσεις και να επικεντρώνεται στην σκληρή καθημερινή μάχη μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ζητήσαμε ενίσχυση με προσωπικό.  Το Υπουργείο Υγείας, στάθηκε αρωγός από την αρχή, πριν ακόμη την έναρξη της πανδημίας και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου απέκτησε, σε ανέλπιστο και πρωτοφανή βαθμό, ένα μεγάλο αριθμό προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες.

Έτσι από την αρχή της χρονιάς, έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του Νοσοκομείου μας, 60 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μία ανανέωση σε ετήσια βάση ~8% του ιατρικού προσωπικού, 25 εκ των οποίων μόνιμοι.

Οι προσλήψεις του λοιπού προσωπικού, έφτασαν στις 216, εκ των οποίων 152 αφορούν σε νοσηλευτές, μία ανανέωση  προσωπικού >10% που ποτέ δεν είχε γίνει σε Νοσοκομείο και αντίστοιχα είναι και οι αριθμοί σε άλλα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας. Και σε αυτόν τον αριθμό, δεν προσμετρούνται, οι ειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές στις εξειδικεύσεις της Επειγοντολογίας και της Επείγουσας Νοσηλευτικής. Οι αριθμοί,  είναι διαθέσιμοι στο Γραφείο Προσωπικού, για κάθε ένα που θέλει να μάθει την αλήθεια και να μη χαριτολογεί σε βάρος του Νοσοκομείου.

`Η πανδημία βρήκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου  προετοιμασμένο  με Επιχειρησιακό  Σχέδιο, που εκπονήθηκε με πολύ κόπο από κοινού με την Επιτροπή  Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τους Καθηγητές  όλων των άμεσα εμπλεκομένων τμημάτων και αποτέλεσε οδηγό για τα Επιχειρηματικά σχέδια των  Νοσοκομείων  σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινή είναι μέχρι σήμερα η επικοινωνία με πολλά Νοσοκομεία για τη βέλτιστη απόδοση των μέτρων. 

Και από το Μάρτιο του 2020 η μαχητικότητα, η επιμονή και η επιστημοσύνη των ανθρώπων μας, γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, αλλά και Διοικητικών, τεχνικών και φυλάκων κατόρθωσε να υψώσει τείχος προστασίας και ασφάλειας για κάθε Κρητικό αλλά και για τα γύρω νησιά. Η ίδια αυτή στάση, οδήγησε στα εξαιρετικά ποσοστά εμβολιασμών >82% του προσωπικού μας, ποσοστό συνολικά μάλλον από τα υψηλότερα στην Ελλάδα.

Την επιτυχία αυτή όλων μας, έρχονται να αμαυρώσουν, ολιγάριθμες αλλά ηχηρές φωνές που δυστυχώς βρίσκουν ευήκοα ώτα σε ορισμένους κύκλους. Σε ένα πράγματι δυσάρεστο γεγονός της διασποράς στο Νοσοκομείο μας, που άμεσα αποκαλύψαμε με συνεχή tests και διερευνήσαμε σε όλη του την έκταση, αντί να σταθούν πλάι στο δοκιμαζόμενο υγειονομικό, τον εκθέτουν και τον λοιδορούν.               

Τις προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών μας  στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωνοιού,   έρχονται να αμφισβητήσουν.      

 Την άοκνη και συνεχή προσφορά των νοσηλευτριών μας, στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, την υποτιμούν με αόριστες και ανέφικτες προτάσεις.

Λένε ΝΑΙ στα test, αλλά να γίνονται από κάποιον άλλο και κάπου αλλού.  ΝΑΙ στον εμβολιασμό αλλά όχι εδώ, όχι από αυτούς και κλείνουν το μάτι στους αμφισβητίες, τονίζοντας τον εμβολιασμό των περισσότερων υγειονομικών μας. 

Συνεχίζοντας την ίδια στάση, εκδίδουν καθημερινά ανακοινώσεις για οτιδήποτε, κατηγορώντας πότε την Τεχνική, πότε τη Νοσηλευτική Υπηρεσία για τις προτάσεις που υιοθετούνται και τις δράσεις που αναλαμβάνουν σε συνεργασία με τη Διοίκηση.  Ειρωνείες, για τον ιδιαίτερο συναισθηματικό ρόλο των συνοδών ασθενών και την εκμετάλλευση της ανάγκης τους να είναι κοντά στον ασθενή τους, είναι ανεπίτρεπτες και προσβλητικές, ειδικά όταν απευθύνονται σε Υγειονομικούς που τυγχάνει να βρίσκονται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Απειλές, σε φύλακες και άλλους εργαζόμενους του Τμήματος  Επιστασίας, για να εμποδίσουν την ασφαλή είσοδο και έξοδο, είναι ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες.

Οι έξοδοι κινδύνου είναι ελεύθερες, προφανώς για να επιτελέσουν το ρόλο τους ως τέτοιες  και όχι ως ανεξέλεγκτες είσοδοι, γιατί έτσι βολεύει ή γιατί έτσι έχουν μάθει. Και φυσικά  κατανοούμε την δυσκολία όλων των εργαζομένων  και ημών,  που έχουμε συνηθίσει μια διαδρομή, όπως επίσης, κατανοούμε τη δυσκολία που δημιουργείται στον ανεφοδιασμό του κυλικείου που ανήκει και διαχειρίζεται το Σωματείο Εργαζομένων.

Τέλος, ένα μεγάλο θέμα, αποτελεί η λειτουργία της Ολοήμερης Λειτουργίας του Νοσοκομείου. Θεσμός που εφαρμόστηκε, για την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την εξασφάλιση εσόδων του Νοσοκομείου από ιδιωτικό έργο  ιατρών.

 Δυστυχώς, και παρά τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, παρουσιάζονται  στρεβλώσεις,  καθώς η ερμηνεία των νόμων,  από το 2010 ως και τον τελευταίο του Ιουλίου 2020,  είναι διαφορετική  για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η πάγια θέση της Διοίκησης, είναι υπέρ της λειτουργίας των Ιατρείων και την επέκτασή τους, όπως γίνεται προφανές από τα νέα Ιατρεία που έχουν δημιουργηθεί και το σχεδιασμό για νέα ιατρεία.     

Στο πλαίσιο αυτό,  με τη συνεργασία μας, σε νέους χώρους που πρόκειται να δημιουργηθούν, με την Αναπλ. Καθηγήτρια Μαρία Τόλια, αυξήθηκε ο αριθμός ακτινοθεραπευόμενων από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 450 σε 520 άτομα.

Όμως στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, πρέπει να προστατεύονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου και κατ΄ επέκταση όλου του λαού.      

Επί χρόνια, συνεχίζεται μια στρεβλή κατάσταση ερμηνείας κατά το δοκούν των νόμων, που οδηγεί, σε επανειλημμένες συγκρούσεις μερίδας εργαζομένων με τη Διοίκηση και δικαστικές διαμάχες, που μέχρι και σήμερα ταλανίζουν το Νοσοκομείο.  Όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τα νόμιμα και να ακολουθούμε μια πορεία συνεργασίας για το καλό όλων.

 Όμως, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, έχουν γίνει οι προβλεπόμενες πληρωμές Ιουνίου και Ιουλίου για τους 20 εργαζόμενους στα  Ακτινολογικά  Τμήματα, οι πληρωμές  λοιπού προσωπικού για το ίδιο διάστημα με 6μηνη καθυστέρηση, όπως γίνεται σταθερά 20 χρόνια τώρα και φυσικά οι πληρωμές Ιανουαρίου, για τους ιατρούς των Απογευματινών Ιατρείων.  Να σημειωθεί ότι,  για την πρώτη περίπτωση, έγινε πληρωμή, πριν τη δόση που κατέθεσε ο ΕΟΠΥΥ, που με συνεχείς συζητήσεις  επιτεύχθη να γίνεται κατά προτεραιότητα  η αποπληρωμή του έργου αυτού, ενώ για τους ιατρούς των Ιατρείων,  η εξόφληση προέρχεται από μετρητοίς καταβολή  των εξεταζομένων  ασθενών.

Επίσης επιτεύχθη, η απόσπαση προσωπικού από όμορο Νοσοκομείο, για να λειτουργήσουν τα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα ομαλά.  Άρα, η στήριξή μας στο προσωπικό, ιατρούς και τεχνολόγους είναι σταθερή, αλλά παράλληλα δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα την εκμετάλλευση της αγωνίας των ασθενών, ειδικά στους ογκολογικούς μας ασθενείς.

Προσπαθήσαμε συνοπτικά αλλά με σαφήνεια, να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα ή απορία, γνωρίζοντας ότι,  όσοι κακόβουλα επιχαίρονται της ανθρώπινης δυστυχίας, θα συνεχίσουν τον απελπιστικά μονότονο μονόλογό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News