Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τον λιμένα Ηρακλείου

Ηράκλειο
Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τον λιμένα Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αναφορά εξαίρεσης - έστω και “θολή” - του ενετικού λιμανιού, η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμένα διά της ιδιωτικοποίησης του 67% του ΟΛΗ

Με μια αναφορά, η οποία προκαλεί εν μέρει ικανοποίηση σε σχέση με το ενετικό λιμάνι (καθώς σκιαγραφεί μεν εξαίρεσή του από το όλο πλαίσιο της προωθούμενης παραχώρησης, αλλά το κάνει με έναν κάπως “θολό”, ρευστό τρόπο), βγήκε στον “αέρα” από το ΤΑΙΠΕΔ ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου διά της πώλησης τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗ.

Μετά λοιπόν από τη πρώην αμερικανική Βάση των Γουρνών, όπου είχαμε την προκήρυξη του διαγωνισμού αξιοποίησης πριν από λίγο καιρό, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε και τον διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμανιού του Ηρακλείου.

Για την ακρίβεια, το Ταμείο προκήρυξε την α' φάση του διαγωνισμού, τη λεγόμενη δηλαδή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα δείξει ως πρώτο “κρας τεστ” ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι θα περάσουν από ειδική αξιολόγηση και θα κληθούν στην επόμενη, β' διαγωνιστική φάση να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές διεκδικώντας το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Τους προηγούμενους μήνες, ως γνωστόν, ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα ονόματα ενδιαφερόμενων “μνηστήρων” για το λιμάνι, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ομίλου Γκριμάλντι.

Πλέον, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα διαφανεί πιο χειροπιαστά πόσοι και ποιοι ενδιαφέρονται επενδυτικά να εμπλακούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, στην έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του, προχωρά, όπως ανακοίνωσε, το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον Οργανισμό έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Στον διαγωνισμό για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν οι “Deloitte Business Solutions-Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.” ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι “Your Legal Partners-Δρακόπουλος & Βασαλάκης-Αλεξίου Κοσμόπουλος” ως νομικός σύμβουλος, το “Γραφείο Δοξιάδη, Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.” ως τεχνικός σύμβουλος και η εταιρεία “Port Consultants Rotterdam B.V.” ως εμπορικός σύμβουλος.

Ενετικό λιμάνι

Σε σχέση με το ενετικό λιμάνι, για το οποίο έχουν καταγραφεί μπαράζ αντιδράσεων και ένας ξεσηκωμός από πλευράς τοπικών φορέων και μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας που ζητούν να μείνει εκτός “κάδρου” ιδιωτικοποίησης, η αναφορά μέσα στο κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

«Ως μέρος της συναλλαγής προβλέπεται ότι το Ταμείο και ο προτιμητέος επενδυτής που θα επιλεγεί σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία, και στον οποίο θα κατακυρωθεί η συναλλαγή (ο “προτιμητέος επενδυτής”), θα συνάψει σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για τη μεταβίβαση των μετοχών (η “σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών”) και συμφωνία μετόχων αναφορικά με την εταιρεία (η “συμφωνία μετόχων”) ως μέρος της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, με σκοπό (μεταξύ άλλων ζητημάτων):

  1. i) Την εισαγωγή λεπτομερέστερων παραμέτρων και προδιαγραφών αναφορικά με τις εν εξελίξει υποχρεώσεις της εταιρείας να παρέχει, φιλοξενεί και/ή να υποστηρίζει ευρεία δέσμη λιμενικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων εντός του λιμένα,·
  2. ii) Την εκλογίκευση του αποτυπώματος του λιμένα και ενδεχομένως τον επαναπροσδιορισμό της περιοχής παραχώρησης υπό το πρίσμα παράλειψης περιοχών που δεν απαιτούνται ευθέως για την κύρια εμπορική λειτουργία του (συμπεριλαμβανομένων, δίχως περιορισμό, περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία ή χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο ενετικός λιμένας Ηρακλείου, που δε θα αποτελέσει μέρος της περιοχής παραχώρησης, και παρόμοιων περιπτώσεων) ή που έχουν εκκρεμή αδειοδοτικά ζητήματα ή/και επέκτασης σε παρακείμενες περιοχές».

Όπως προκύπτει λοιπόν συμπερασματικά στον απλού νου, υπάρχει αναφορά εξαίρεσης του ενετικού λιμένα από το “πακέτο” παραχώρησης κι αυτό είναι αναμφίβολα κάτι θετικό. Την ίδια ώρα όμως, η λεκτική διατύπωση με φράσεις και λέξεις όπως “ενδεχομένως”, “δυνάμει” κ.τ.λ. αφήνουν μια αίσθηση ασάφειας και ρευστού τοπίου που προξενεί, στην πίσω μεριά του μυαλού, προβληματισμό και επιφυλάξεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ληνοπεράματα και αλιευτικά καταφύγια

Διαβάζοντας κανείς την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου, αξίζει να σημειωθεί το εξής: το ότι, όπως αποτυπώνεται μέσα στο κείμενο, παίρνοντας το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ο όποιος επενδυτής προκύψει μέσα από τον διαγωνισμό, πέρα από το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου, παίρνει δυνητικά τη χερσαία ζώνη του λιμανιού των Ληνοπεραμάτων, καθώς επίσης και τα αλιευτικά καταφύγια στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου. Εν προκειμένω δηλαδή τα αλιευτικά καταφύγια Άρβης, Καστρίου/Κερατόκαμπου και Λέντα.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το σχετικό άρθρο: «Στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου, καθώς και το δικαίωμα να προβαίνει σε υπο-παραχωρήσεις προς τρίτα μέρη αναφορικά με την εκμετάλλευση τμημάτων αυτής έναντι καταβολής κατάλληλου ανταλλάγματος.

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν την παροχή ελλιμενισμού σε πορθμειακά πλοία (ferry boat) και πλοία Ro-Ro, σε φορτηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών κ.λπ.) και εκμεταλλεύεται γήπεδα και κτήρια του λιμένα.

Εκτός από το δικαίωμα στον λιμένα, το εν λόγω δικαίωμα:

α) Περιλαμβάνει (δυνάμει της σύμβασης παραχώρησης) τη χερσαία λιμενική ζώνη του λιμένα Ληνοπεραμάτων, όπως καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 5024/2317/11.5.1973 απόφαση του νομάρχη Ηρακλείου (ΦΕΚ Δ’ 151/28.5.1973) “Περί εγκρίσεως χερσαίας ζώνης περιοχής Ληνοπεραμάτων νομού Ηρακλείου”,

β) Έχει επεκταθεί στο αλιευτικό καταφύγιο Άρβης, όπως καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 8162/11.12.2018 απόφαση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ ΑΑΠ 321/31.12.2018), δυνάμει της οποίας οι λιμενικές εγκαταστάσεις του αλιευτικού καταφυγίου Άρβης του Δήμου Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εξομοιώθηκε με χερσαία ζώνη λιμένος, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2971/2001, σε συνδυασμό και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1028241 π.ε/2729 π.ε/Β0010 (ΦΕΚ Β’ 547/22.4.2005) και

γ) Έχει επεκταθεί στα αλιευτικά καταφύγια Καστρίου/Κερατόκαμπου και Λέντα (Λούτρα), όπως καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 1444/8.3.2019 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ Δ’ 143/3.4.2019), δυνάμει της οποίας οι 21PROC008387784 2021-04-02 λιμενικές εγκαταστάσεις ων αλιευτικών καταφυγίων (i) Καστρίου/Κερατόκαμπου του Δήμου Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και (ii) Λέντα (Λούτρα) του Δήμου Γόρτυνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εξομοιώθηκαν με χερσαία ζώνη λιμένος, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2971/2001, σε συνδυασμό και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1028241 π.ε/2729 π.ε/Β0010 (ΦΕΚ Β’ 547/22.4.2005) (από κοινού οι “πρόσθετες εγκαταστάσεις”)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News