ΠΑΓΝΗ: Παρέμβαση ΠΑΜΕ για τη νέα ΜΕΘ και τις οφειλόμενες άδειες

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Παρέμβαση ΠΑΜΕ για τη νέα ΜΕΘ και τις οφειλόμενες άδειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθέτηση σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημία

Παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων–συνδικαλισμών του ΠΑΜΕ-Δημήτρη Βρύσαλη και Βασίλη Κούδα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΓΝΗ στις 24/03/2021.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Και στη προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΓΝΗ που πραγματοποιήθηκε στις 24/03, συνεχίστηκε η πολιτική-συνδικαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων και στη διοίκηση-πλειοψηφία του ΔΣ πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του νοσοκομείου μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Κάναμε παρέμβαση όσο αφορά στις οφειλόμενες άδειες του προσωπικού. Οφειλόμενες άδειες που προϋπήρχαν και  πριν την  έναρξη της πανδημίας όπως είναι γνωστό μιας και οι ελλείψεις  προσωπικού είναι κραυγαλέες. Προτείναμε στη διοίκηση να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο και στην 7η ΥΠΕ αφού με το παρόν καθεστώς αναστολής των αδειών λόγω covid οι οφειλόμενες άδειες συσσωρεύονται και προειδοποιήσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν. Σε κάθε περίπτωση η άδεια είναι δικαίωμα  του εργαζόμενου για την αναπλήρωση της εργατικής του δύναμης και υποχρέωση της υπηρεσίας να δίνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα ενώ στη περίπτωση που δεν δοθεί, ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει να αποζημιωθεί χρηματικά και μάλιστα με προσαύξηση. Η επίκληση στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας και στο φιλότιμο των εργαζομένων, ένα χρόνο μετά την έναρξη της και με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική ουσιαστικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να είναι μονόδρομη, με μόνιμα «θύματα» τους υγειονομικούς.

Αναδείξαμε επίσης το φλέγον θεμα έναρξης λειτουργίας της νέας ΜΕΘ  χωρίς να υπάρχει μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τη στελεχώσει - κυρίως νοσηλευτικό -  τονίζοντας ότι δεν γίνεται να λειτουργήσει σωστά με τις παρούσες συνθήκες. Η απάντηση της διοίκησης  ήταν η ομολογία ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι νοσηλευτές γι΄ αυτές τις θέσεις, παρά μόνο 12, «ξεχνώντας» βέβαια να ομολογήσει τις άθλιες και άδικες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε και θα κληθούν να δουλέψουν και οι νέοι συνάδελφοι, πραγματικό αντικίνητρο για όλους. Από τη πλευρά μας τονίσθηκαν επίσης και οι συνολικές ευθύνες που υπάρχουν όταν αφήνονται δεκάδες τελειόφοιτοι νοσηλευτικής και άλλες υγειονομικές ειδικότητες, με ανεκπλήρωτη την ΠΑ άσκηση τους, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να πάρουν πτυχίο και να προσληφθούν. Επιπλέον τονίσαμε την αναγκαιότητα συγκρότησης υπηρεσιακού συμβούλιου με τα διορισμένα μέλη, λόγω συσσώρευσης πολλών υπηρεσιακών ζητημάτων εργαζομένων, καθιστώντας τους ομήρους της μη λειτουργίας του.

Υπήρξε εισήγηση από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου για ανάγκη κάλυψης πάγιων υπηρεσιακών αναγκών, πρόσληψης 28 συμβασιούχων εργαζομένων για 2 χρόνια που η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναδείξαμε τις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά στην έλλειψη μόνιμου προσωπικού και καταγγείλαμε τη πολιτική που κρατά ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους και μεταφέρει το κόστος μισθοδοσίας στα ίδια τα νοσοκομεία. Παρόλα αυτά κατανοώντας την ανάγκη των παραπάνω προσλήψεων για τους ίδιους τους συναδέλφους και το νοσοκομείο, ψηφήσαμε λευκό.

Υπήρξε ακόμα εισήγηση για έγκριση πίστωσης προμήθειας rapid test covid19 από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Καταγγείλαμε με σφοδρότητα τη κοροϊδία του υπουργείου υγείας  και της ΥΠΕ που αντί να προμηθεύσουν το νοσοκομείο με δωρεάν τεστ για να υλοποιηθεί η απαραίτητη μεγάλης κλίμακας ανίχνευση, μεταφέρουν και αυτή τη δαπάνη στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς. Συνεπώς τη καταψηφίσαμε και προτείναμε να επιβαρυνθεί το ίδιο το υπουργείο.

Τέλος, υπήρξε εισήγηση για την έγκριση πίστωσης 145.0000 ανά έτος, συμβολαίου συντήρησης του ενός από τους δυο γραμμικούς επιταχυντές. Επίσης για πολλοστή φορά, αναδείξαμε ότι οι διάφορες αγορές ή δωρεές απαραίτητων, υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων, αν δεν συνοδεύονται με αντίστοιχους οικονομικούς πόρους από το κρατικό προϋπολογισμό, αποτελούν πάγια απειλή για οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων. Είναι μια συνειδητή διαχρονική πολιτική ώστε να κερδίζουν εκατομμύρια οι ίδιες οι πολυεθνικές εταιρίες που τα προμηθεύουν ή ακόμα χειρότερα οι «χορηγοί» που κρύβονται πίσω απ΄ αυτές και υποτίθεται ότι τα «δωρίζουν για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας». Οι εκπρόσωποι μας φυσικά καταψήφισαν και αυτή τη δαπάνη, καλώντας συγχρόνως την διοίκηση να διεκδικήσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News