Μονή Επανωσήφη: Σε τροχαία υλοποίησης η αποκατάσταση του παλιού Ηγουμενείου

Ηράκλειο
Μονή Επανωσήφη: Σε τροχαία υλοποίησης η αποκατάσταση του παλιού Ηγουμενείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά υλοποίησης η αποκατάσταση του παλιού Ηγουμενείου μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ

Για τα καλά μπήκε πλέον το νερό στο... αυλάκι για ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης σε μια από τις σημαντικότερες μονές της Κρήτης, που αποτελεί και ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα εδώ στο νησί μας.

Ο λόγος την αποκατάσταση του παλιού, επιβλητικού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, που εντάχθηκε επισήμως στο ΕΣΠΑ, για να ανοίξει έτσι διάπλατα ο δρόμος για να πάρει “σάρκα και οστά” το έργο...

Η χθεσινή υπογραφή, από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, της ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020” αποτελεί το δεύτερο πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία δρομολόγησης της σημαντικής παρέμβασης στο ιστορικό μοναστήρι του Επανωσήφη. Είχε προηγηθεί, πριν από λίγους μήνες, η επικύρωση της συμφωνίας για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μονής Επανωσήφη.

Όπως είχαμε γράψει, στα τέλη Δεκεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης άναψε το “πράσινο φως” για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση της μονής.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε ειδικότερα:

- Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, για την υλοποίηση του έργου “Συντήρηση και αποκατάσταση Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη”.

- Τη λήψη απόφασης για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης “Συντήρηση και αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη” στο Ε.Π. “Κρήτη” και συγκεκριμένα στην πρόσκληση ΕΤΠΑ-15, με δικαιούχο την Περιφέρεια Κρήτης.

Χθες λοιπόν έπεσαν οι “τζίφρες” για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και πλέον φαίνεται να πνέει “ούριος άνεμος” για τη δρομολόγηση του σημαντικού αυτού “λίφτινγκ” στη σημαντική αυτή μονή του νησιού.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της αποκατάστασης μίας από τις σημαντικότερες μονές της Κρήτης, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, καθώς υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η απόφαση για την ένταξη του σχετικού έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020”.

Για το εν λόγω έργο, που υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την ανάδειξη και προστασία του μνημειακού αποθέματος της Μεγαλονήσου, η Περιφέρεια Κρήτης συνέδραμε άλλωστε, ουσιαστικά, με την αρχική χρηματοδότηση μέρους των σχετικών μελετών και, βέβαια, με την ωρίμανσή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το υπουργείο Πολιτισμού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης και επισημαίνεται ακόμα: «Πρόκειται για το έργο με τίτλο “Συντήρηση και αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Επανωσήφη”, με προϋπολογισμό 1.407.400 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η στερέωση και η πλήρης αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της μονής, το οποίο αποτελεί επιβλητικό διώροφο κτίσμα του 20ού αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής.

Στόχος της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτηρίου, η λειτουργική αξιοποίησή του, και η αισθητική αναβάθμιση αυτού και του περιβάλλοντος χώρου του.

Το έργο έχει ως στόχο την αποκατάσταση του Ηγουμενείου με την παράλληλη διατήρηση της υφιστάμενης μορφής του κτηρίου. Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν προβλέπουν ενίσχυση του κτηρίου, αποκατάσταση των τοιχοποιιών και των επιχρισμάτων τους, ενίσχυση και ανακεράμωση της στέγης, επισκευές ξύλινων κλιμάκων, δαπέδων ισογείου και ορόφων, συντηρήσεις κουφωμάτων, κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου προστασίας από την ανερχόμενη υγρασία και χρωματισμούς. Ο περιβάλλων χώρος θα επιστρωθεί με λίθινες πλάκες και ολόκληρο το συγκρότημα θα αποκτήσει νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης, και νέα δίκτυα ύδρευσης, θέρμανσης, αερισμού και αποχέτευσης».

Στη χθεσινή υπογραφή της ένταξης του έργου από τον Σταύρο Αρναουτάκη παραβρέθηκαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και η περιφερειακή σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και μοναχοί της Μονής Επανωσήφη.

ΟΙ ΣΤΟΙΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Το επιβλητικό Ηγουμενείο της μονής

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Κρήτης, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και λόγω της σημαντικής ιστορικής του πορείας. Είναι ιδιόρρυθμη μονή και υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Το οικοδομικό συγκρότημα της μονής καλύπτει έκταση 25.000 τ.μ. Η ίδρυσή της τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας (τέλη 16ου-αρχές 17ου αιώνα).

Το Ηγουμενείο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κεντρικής αυλής του μοναστηριού, απέναντι από την είσοδο του Καθολικού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής. Το γενικό σχήμα της κάτοψής του είναι ορθογώνιο με μια μικρή ισόγεια, επίσης ορθογώνιου σχήματος, προεξοχή στο νότιο τμήμα της ανατολικής του όψης. Καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη στέγη. Τα εμβαδά του Ηγουμενείου είναι: ισόγειο 243,85 τ.μ. και α’ όροφος 225,04 τ.μ. Τα εμβαδά του προσκίσματος (βοηθητικό κτίσμα) είναι ισόγειο 66,10 τ.μ. και α’ όροφος 53,80 τ.μ. Συνολικό εμβαδόν κτισμάτων 588,79 τ.μ.

Οι στόχοι της επέμβασης συντήρησης και αποκατάστασης του Ηγουμενείου είναι:

α) Η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτηρίου, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά τους.

β) Η λειτουργική αξιοποίηση του μνημείου μέσω της αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεών του.

γ) Η αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτηρίου και του αμέσου περιβάλλοντος χώρου του.

Σκοπός είναι η διατήρηση της υπάρχουσας γενικής μορφής του κτηρίου και της εσωτερικής του οργάνωσης, για την οποία προβλέπονται περιορισμένες, τοπικές μετασκευές, απαραίτητες για τη λειτουργική αναβάθμιση του κτηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News