Επιτέλους θυμήθηκαν τα ξεχασμένα χωριά του Ηρακλείου! - Έφτασε η ώρα να γίνουν αναπλάσεις

Ηράκλειο
Επιτέλους θυμήθηκαν τα ξεχασμένα χωριά του Ηρακλείου! - Έφτασε η ώρα να γίνουν αναπλάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καθυστέρηση χρόνων έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνουν έργα αναπλάσεων στις παραγκωνισμένες κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου

Επιτέλους έφτασε η ώρα για να γίνουν αναπλάσεις και στα χωριά του δήμου Ηρακλείου, χωριά που η αλήθεια είναι σε επίπεδο παρεμβάσεων αναβάθμισης έχουν μείνει αισθητά παραγκωνισμένα τα τελευταία χρόνια...

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως π.χ. η ανάπλαση σε πλατείες και δρόμους στα Κεράσια της δημοτικής ενότητας Παλιανής, που υλοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια, αλλά ήταν ένα έργο που ουσιαστικά είχε προετοιμαστεί και προκηρυχθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη), η νυν δημοτική Αρχή δεν έχει να επιδείξει στο "παλμαρέ" του τεχνικού της προγράμματος έργα αναπλάσεων στους περιφερειακούς οικισμούς.

Αντίθετα με το κέντρο ή τις συνοικίες εντός του αστικού ιστού ή και περιαστικά της πόλης, τα χωριά των πρώην δήμων που συνενώθηκαν με το Ηράκλειο μοιάζουν να έχουν μείνει στην... απέξω!

Να όμως που, έστω και με καθυστέρηση, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου... θυμήθηκε επιτέλους τις κοινότητες και βάζει μπρος παρεμβάσεις που θα αλλάξουν αισθητικά και λειτουργικά κεντρικούς δρόμους και πλατείες και στα χωριά, ώστε να δοθεί και σε αυτά μια αναπτυξιακή πνοή, όπως γίνεται (στον όποιο βαθμό γίνεται) με το αστικό κομμάτι του δήμου!

Για του λόγου το αληθές, χθες υπογράφτηκε στη Λότζια η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για το έργο ύψους 414.800 ευρώ, που αφορά στην ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Μύρωνα και της κεντρικής οδού Ιωάννη Μακράκη.

Το έργο, μετά τη συμβασιοποίησή του, αναμένεται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη παρέμβαση στον οικισμό των Άνω Ασιτών. Πρόκειται για το έργο "Ανάπλαση κεντρικής οδού της Κοινότητας Άνω Ασιτών", προϋπολογισμού 385.200 ευρώ, το οποίο έχει δημοπρατηθεί με επιτυχία, έχει επιλεγεί ήδη προσωρινός ανάδοχος εργολάβος και αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να συμβασιοποιηθεί προσεχώς, ώστε να ξεκινήσουν κι εκεί τα έργα.

Πλατεία Αγίου Μύρωνα

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, χθες υπεγράφη στη Λότζια η σύμβαση για την "Ανάπλαση πλατείας Αγίου Μύρωνα και της κεντρικής οδού Ιωάννη Μακράκη". Τη σύμβαση υπέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 414.800 ευρώ. Η χρηματοδότησή του είναι από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, ενώ το χρονοδιάγραμμά του είναι 10 μήνες (300 ημερολογιακές ημέρες) από την υπογραφή της σύμβασης.

Στο πλαίσιο του έργου - που θα αλλάξει την όψη της κοινότητας και στόχο έχει τη βελτίωση της προσβασιμότητας και κινητικότητας των κατοίκων του Αγίου Μύρωνα - προβλέπεται να γίνει ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, έκτασης 220 τ.μ., και της οδού Ιωάννη Μακράκη, έκτασης παρέμβασης 750 τ.μ.

Στο τμήμα της οδού Ι. Μακράκη πρόκειται να αποξηλωθεί η υφιστάμενη επίστρωση, να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες εκσκαφής και τελικά ο δρόμος θα στρωθεί με κυβόλιθους και θα τοποθετηθούν μεταλλικά κολονάκια κατά μήκος της πλατείας για την αποτροπή στάθμευσης.

Στο τμήμα της πλατείας του Αγίου Μύρωνα η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την αποξήλωση της υφιστάμενης επίστρωσης και του περιμετρικού κρασπέδου, καθώς και την καθαίρεση των υφιστάμενων κατασκευών. Στη συνέχεια θα γίνουν εργασίες εκσκαφής και τελικά θα τοποθετηθεί παγκάκι γύρω από την αροκάρια της πλατείας, θα κατασκευαστεί χαμηλό παρτέρι γύρω από τα δέντρα, θα γίνει επίστρωση με κυβόλιθους και θα τοποθετηθούν μεταλλικά κολονάκια για την αποτροπή της στάθμευσης.

Ανάπλαση στις Άνω Ασίτες

Στόχος η ανάδειξη του οικισμού

Μετά την ανάπλαση της πλατείας και της κεντρικής οδού στον Άγιο Μύρωνα, που πλέον συμβασιοποιήθηκε και θα ξεκινήσει προσεχώς, σειρά ετοιμάζεται να πάρει η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου στον οικισμό των Άνω Ασιτών.

Ήδη από πλευράς Δήμου έχει προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος, ο οποίος, αν και προσέφερε τη 2η μεγαλύτερη εργολαβική έκπτωση της τάξης συγκεκριμένα του 31,38%, προκρίθηκε ως μειοδότησης λόγω του ότι δεν έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Διαγωνισμού η προσφορά του πρώτου από πλευράς προσφερόμενης εργολαβικής έκπτωσης οικονομικού φορέα.

Εκτός απροόπτου, λοιπόν, θα έχουμε μέσα στις προσεχείς εβδομάδες την υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει και η ανάπλαση στις Άνω Ασίτες.

Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης ανάπλασης αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη του οικισμού των Άνω Ασιτών με δύο επιμέρους στόχους:

  1. Διευθέτηση της κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών:
  • Εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού όπου διέρχεται η επαρχιακή οδός οριοθετείται δρόμος πλάτους 6,50 μ. και πλακοστρώνεται με φυσικούς κυβόλιθους, ενώ δημιουργείται λωρίδα κυκλοφορίας για τους πεζούς με τη χρήση διαφορετικού υλικού και χρώματος δεξιά κι αριστερά της οδού.
  • Προβλέπεται η φύτευση νέων δέντρων, όπου επαρκεί το πλάτος της οδού, με πλήρη αρδευτικό δίκτυο και
  • Προτείνεται ηλεκτρολογική εγκατάσταση με φωτιστικά LED άμεσου φωτισμού, σε ιστό υπέργειου ύψους 3 m για τον φωτισμό της οδού.
  1. Διαμόρφωση αναπλάσεων πλατειών-πλατωμάτων:
  • Διαμόρφωση πλατείας ανάδειξη Ηρώου του οικισμού, επιφάνειας μόλις 150,00 τ.μ., που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού με πέτρινα παγκάκια φωτισμό και νέα φύτευση.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News