Σ. Βαρδάκης για ενετικό λιμένα: Η ΝΔ ξεπουλά όσο, όσο, τον πλούτο

Ηράκλειο
Σ. Βαρδάκης για ενετικό λιμένα: Η ΝΔ ξεπουλά όσο, όσο, τον πλούτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Καμία ενημέρωση σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξαιρεθεί οποιασδήποτε παραχώρησης το Ενετικό Λιμάνι"

Αναπάντητο παραμένει σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαρδάκη σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να εξαιρεθεί οποιασδήποτε παραχώρησης το Ενετικό Λιμάνι ως μνημείο, το οποίο αυτοδικαίως θα έπρεπε να προστατεύεται.

Όπως αναφέρει:

Μετά και την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και των αρμόδιων Τομεαρχών, Πολιτισμού & Αθλητισμού Σίας Αναγνωστοπούλου, Υποδομών & Μεταφορών Νίκου Παππά, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού,  με θέμα  «Εξαίρεση του ενετικού Λιμένα Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών», οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πλέον ξεκάθαρες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: 

«Ο ενετικός λιμένας του Ηρακλείου, ο οποίος ήταν σε χρήση από τους προϊστορικούς χρόνους και διέθετε ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια περιμετρικές εγκαταστάσεις, αποτελεί στο σύνολό του αρχαίο μνημείο βάσει του άρθρου 2 του Ν3028/02. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3028/02, το σύνολο των σωζόμενων αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων του Ηρακλείου, ως μνημεία που προστατεύονται αυτοδικαίως, ανήκει στο κράτος κατά κυριότητα και νομή, είναι πράγμα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας, η δε διοίκηση και διαχείρισή τους ασκείται από το Δημόσιο σύμφωνα με το σκοπό τους. Συνεπώς, οποιαδήποτε παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, δεν δύναται να συμπεριλάβει τον αρχαίο λιμένα με τα πέριξ αυτού μνημεία, που θα πρέπει ρητά να εξαιρεθούν».

Τόσο η τοπική κοινωνία, όσο οι φορείς οικονομικής δραστηριότητας και η αντιπολίτευση συμφωνούν στην αυτοδίκαιη προστασία των συγκεκριμένων μνημείων και αυτό επισημαίνουν σε κάθε τόνο.

Όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σε κοινά αποδεκτές και αυτονόητες διαπιστώσεις, χωρίς να μας ενημερώνει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξαιρεθεί οποιασδήποτε παραχώρησης το Ενετικό Λιμάνι.

Σε ότι αφορά το θέμα της παραχώρησης του ΟΛΗ σε ιδιώτες, διερωτάται κάποιος γιατί δεν επιλέχθηκε να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4597/2019), που θεσμοθέτησε τη δυνατότητα υπό - παραχωρήσεων δραστηριοτήτων των Οργανισμών Λιμένων, σύμφωνα και με τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική και εξασφάλισε τη βιωσιμότητα των Οργανισμών Λιμένα, μέσα από τις ρυθμίσεις για την υποχρέωση του επενδυτή καταβολής ανταποδοτικού τέλους μετά από μελέτη βιωσιμότητας χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Η παρούσα κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα και λειτουργία των λιμανιών της χώρας μας, έσπευσε να καταργήσει τις ρυθμίσεις αυτές. Η Ν.Δ. ξεπουλά, όσο όσο, τον πλούτο της χώρας μας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με συνέπεια τις πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις των αξιών των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News