Νέα «πνοή» για την παλιά πόλη του Ηρακλείου

Ηράκλειο
Νέα «πνοή» για την παλιά πόλη του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβουλεύσεις για το ιστορικό κέντρο από το Ενετικό Λιμάνι ως το Πολιτιστικό Κέντρο

Μια "πολιτιστική παρέμβαση" που θα δίνει έμφαση και στην ποιότητα και εικόνα του δημόσιου χώρου, όπως επίσης και σε παρεμβάσεις που διαμορφώνουν ένα καλύτερο όχι μόνο αισθητικό αλλά και αναπτυξιακό περιβάλλον, βρίσκεται στα σκαριά από τον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της προωθούμενης εγκάρσιας πολιτιστικής διαδρομής από το ενετικό λιμάνι μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο.

Ουσιαστικά το σχέδιο της εν λόγω πολιτιστικής διαδρομής, που βγήκε σε διαβούλευση μέσω ειδικού ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου μέχρι τις 9 Απριλίου, αφορά σε μια αισθητική-πολιτιστική παρέμβαση, που θα διαπερνά κάθετα τη Παλιά Πόλη του Ηρακλείου, ξεκινώντας από το ενετικό λιμάνι και τη πλατεία 18 Άγγλων, διασχίζοντας την 25ης Αυγούστου και εν συνεχεία την πλατεία Αγ. Τίτου και τα Λιοντάρια, για να συνεχίσει σε Καλοκαιρινού, Αγίου Μηνά και γύρω δρόμους και να καταλήξει στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ιστορική όσο και πολύπαθη όμως συνοικία του Λάκκου, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και την περαιτέρω προώθησή του στον τουριστικό χάρτη.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκπονήσει μελέτη για τη "Δημιουργία υποδομών για χάραξη διαδρομών ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη", που αφορά ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των περιοχών της παλιάς πόλης και οργανώνεται σε επιμέρους διαδρομές ανάλογα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κάθε περιοχής.

Μία από αυτές αποτελεί την Πιλοτική Διαδρομή της Παλιάς Πόλης, που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα μοντέλο-πρόταση για το πώς πρέπει και μπορεί να είναι η παλιά πόλη και ειδικότερα η περιοχή του Λάκκου σε σχέση με το αστικό συγκρότημα του Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κατά μήκος αυτής της πιλοτικής διαδρομής να εφαρμοστούν μέτρα και δράσεις, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, οι οποίες να δημιουργούν συνέργεια με τις προβλέψεις της μελέτης ανάδειξης της παλιάς πόλης. Τελικός στόχος είναι να ενισχυθεί ο χαρακτήρας της παλιάς πόλης και να εξελιχθεί σε ελκυστικό τόπο κατοικίας και επιχειρηματικό αλλά και τουριστικό πόλο-προορισμό.

Η διαδρομή στον χάρτη

Ως πιλοτική πολιτιστική διαδρομή έχει επιλεγεί η διαδρομή "Ενετικού Λιμένα-Πολιτιστικού Κέντρου", με αφετηρία τον Ενετικό Λιμένα και μέσω της πλατείας Λιονταριών και Αγίου Μηνά, καταλήγει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Οι οδοί και οι περιοχές είναι οι παρακάτω:

- Πλατεία 18 Άγγλων.

- Οδός 25ης Αυγούστου.

- Πλατεία Αγίου Τίτου.

- Πλατεία Καλλεργών και Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια).

- Οδός Ίδης.

- Μικροί οδοί μεταξύ πλατείας Αγίας Αικατερίνης και της λ. Καλοκαιρινού.

- Οδός Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού.

- Οδός και πλατεία Αγίου Μηνά.

- Οδοί Θεσσαλονίκης και Γιαννίκου.

- Οδοί Κουνάλη και Σπιναλόγκας.

- Οδοί περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου.

Οι στόχοι

Το όραμα για τη "μελλοντική πόλη"

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του σχεδιασμού που έχει δοθεί σε διαβούλευση από τον Δήμο Ηρακλείου και τον ανάδοχο, εν προκειμένω την εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε.: «Η εγκάρσια διαδρομή (Λιμάνι Ηρακλείου- 25ης Αυγούστου- Πολιτιστικό Κέντρο), καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Λάκκου είναι μια από τις περιοχές της εντός τειχών πόλης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον σε συνάρτηση με κρίσιμα και σύνθετα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής περιθωριοποίησης και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, τα οποία έχουν ενταθεί στην παρούσα συγκυρία της μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Ο βασικός στόχος υλοποίησης της πιλοτικής αυτής διαδρομής είναι διττός:

* Από τη μία πλευρά μέσω των αναγκαίων παρεμβάσεων να δώσει μια συνολική εικόνα για τη μελλοντική πόλη, όπως την οραματίζεται και την περιγράφει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου με βασικό εργαλείο τη "Μελέτη Ανάπλασης Παλιάς Πόλης" και

* από την άλλη να συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαφορετικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος που θα ενεργοποιεί ανενεργές έως σήμερα ομάδες, όπως επιστήμονες, καλλιτέχνες, νέους με δημιουργικές δεξιότητες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, η σκοπιμότητα ολοκληρωμένης αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής του Λάκκου υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι συνιστά μια περιοχή με αρκετά προβλήματα και αδυναμίες, και ταυτόχρονα συγκεντρώνει πολλούς και μοναδικούς πόρους, που με την ανάλογη αντιμετώπιση και αξιοποίησή τους μπορούν να "αναζωογονήσουν-αναγεννήσουν" την περιοχή και να τη μετατρέψουν σε έναν δυναμικό θύλακα, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην πόλη και στους πολίτες της.

Η ενεργοποίηση της πιλοτικής διαδρομής και η αναγέννηση της περιοχής του Λάκκου θα προκύψουν: από την αναβάθμιση του αστικού χώρου, τη συμπλήρωση υποδομών και τη δημιουργία νέων, τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων και κενών κτηρίων σε ωφέλιμους χώρους, τη στήριξη και ανάπτυξη νέων παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών ανισοτήτων και προβλημάτων και γενικά θα προκύψουν από ενέργειες και πρωτοβουλίες που είναι ικανές να καταστήσουν την περιοχή απόλυτα λειτουργική και ελκυστική.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News