Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Τα τεστ μεταβιβάζονται στην ατομική ευθύνη

Ηράκλειο
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Τα τεστ μεταβιβάζονται στην ατομική ευθύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Περιορισμούς στην πρόσβαση σε δωρεάν τεστ βάζει το αντίτιμο στους φαρμακοποιούς"

Στα ατομικά τεστ που θα χορηγούνται στα φαρμακεία αναφέρεται το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ που σχολιάζει πως με την απόφαση αυτή «μεταβιβάζεται στην ατομική ευθύνη για ακόμη μια φορά η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, από τέλη Μάρτη θα είναι δυνατή η προμήθεια από τα φαρμακεία ενός δωρεάν τεστ ανά βδομάδα στον καθένα, «ώστε να μπορεί να επιτηρεί πλέον ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού».

Ζήτημα αποτελεί πώς θα εξασφαλίζεται ότι θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα των τεστ και πού θα καταγράφονται αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για συστηματική συλλογή, καταχώρηση και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων των τεστ, ώστε να γίνονται έγκαιρα στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη της διασποράς.

Επίσης, η προϋπόθεση του ΑΜΚΑ αποκλείει αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχουν εντοπιστεί αρκετές συρροές κρουσμάτων σε δομές προσφύγων και καταυλισμούς.

Περιορισμούς στην καθολική πρόσβαση σε δωρεάν τεστ βάζει και το αντίτιμο που θα καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς για τυχόν βοήθεια ή εκπαίδευση στη διενέργεια του τεστ, ενώ ερώτημα παραμένει αν οι φαρμακοποιοί θα αναλάβουν και τη δειγματοληψία ειδικά ηλικιωμένων ή άλλων ατόμων που δυσκολεύονται να κάνουν μόνοι τους το τεστ. Τα φαρμακεία δεν είναι κατάλληλοι χώροι για δειγματοληψία, η οποία απαιτεί αφαίρεση μάσκας, υψηλής προστασίας εξοπλισμό του φαρμακοϋπαλλήλου (π.χ. οφθαλμική προστασία) και απομάκρυνση άλλων ατόμων από το χώρο.

Με το αποσπασματικό αυτό μέτρο -επικαλούμενη και πάλι την ατομική ευθύνη-  η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλαγεί από την ευθύνη για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τα προαιρετικά ατομικά τεστ, όπως και οι τυχαίοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε κάποιες περιοχές, δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη του κράτους, οργανωμένη στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικού ελέγχου ή με τυχαιοποιημένους διαστρωματοποιημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον πληθυσμό, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση εστιών, την απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, ώστε να ελεγχθεί η πανδημία.

Η απόφαση της κυβέρνησης για self test δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει το αίτημα σωματείων υγειονομικών και άλλων εργαζομένων για μαζικούς δωρεάν ελέγχους επαναλαμβανόμενους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε δομές υγείας, σε σχολεία, σε μεγάλους χώρους δουλειάς κοκ. Δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν το αίτημά μας για ανάπτυξη Κέντρων Υγείας πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό κοντά σε τόπους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, τα οποία να παρέχουν καθολικά υπηρεσίες πρόληψης και δημόσιας υγείας, με καταγραφή των παραγόντων κινδύνου και των αναγκών του πληθυσμού, με διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων και εμβολιασμών, με παρακολούθηση της νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα.

(φωτογραφία unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News