Βενιζέλειο: Κλυδωνισμοί από την επιστολή καταγγελίας - Έρευνα μέχρι τέλους προανήγγειλε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Κρήτη
Βενιζέλειο: Κλυδωνισμοί από την επιστολή καταγγελίας - Έρευνα μέχρι τέλους προανήγγειλε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα για τα μπόνους από το περίσσευμα... του προϋπολογισμού των υπερωριών

«Σεισμό» εντός και εκτός Βενιζέλειου Νοσοκομείου έχει προκαλέσει το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας  "Νέα Κρήτη" για τα μεγάλα ποσά - σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία εργαζομένης - που ως περισσευούμενα από τον προϋπολογισμό των υπερωριακών αμοιβών που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας μοιράζονται στο τέλος κάθε χρονιάς ως... μπόνους μεταξύ εργαζομένων (!), αντί να επιστρέφονται ή να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών για τους επόμενους μήνες!

Η επιστολή- "φωτιά" που δημοσίευσε η "Νέα Κρήτη", και η οποία σκιαγραφεί ένα φαινόμενο που καταγράφεται σταθερά στην εκπνοή κάθε χρονιάς και έχει καθιερωθεί τρόπον τινά ως εθιμικός θεσμός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με τον διοικητή κ. Κώστα Τερζάκη να διατάσσει Προκαταρκτική Εξέταση, την οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, η αποκάλυψη έχει προκαλέσει "θύελλα" σχολίων και συζητήσεων μεταξύ φορέων και πολιτών. Διόλου άδικα βεβαίως, αφού η όλη υπόθεση, με βάση τα όσα αποκαλύπτει επωνύμως η καταγγέλλουσα εργαζόμενη, παραπέμπει, αν μη τι άλλο, σε μια σκανδαλώδη πρόκληση για τον απλό πολίτη. Ιδίως στη συγκυρία που διανύουμε, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, εν μέσω πανδημίας της COVID-19...

Άλλωστε, τα όσα αναφέρει η καταγγέλλουσα μιλούν από μόνα τους:

«... Είθισται τα τελευταία χρόνια τα ποσά που περισσεύουν από τον προϋπολογισμό των υπερωριακών αμοιβών εκάστου έτους (!) να διανέμονται από τη Διεύθυνση Διοικήσεως (!), υπό τη μορφή μερίσματος (!!!), στο διοικητικό προσωπικό και όχι μόνο, όχι όμως εξίσου προς όλους, αλλά κυμαινόμενα με κριτήρια που κατά τα φαινόμενα σχετίζονται με τα χρόνια υπηρεσίας και την εργασιακή κλίμακα κάθε εργαζομένου. Τον περασμένο Ιανουάριο έλαβε χώρα η διανομή του υπολοίπου των υπερωριακών αμοιβών του 2020 κατά τρόπο που προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτηματικά στους αποδέκτες και όχι μόνο...».

Η υπόθεση προκαλεί εύλογα εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις και συναισθήματα στον μέσο πολίτη, αφού η όλη διαδικασία παραπέμπει σε μεθόδους και τακτικές που επικρατούν σε ιδιωτικές εταιρείες, που λειτουργούν με αποδόσεις μερισμάτων σε μετόχους, αν και επιτελείται μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο με χρήματα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, και ακολουθούν τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού, σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές της καταγγέλλουσας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ποσό αυτό μόνο με το κλείσιμο του 2020 ανήλθε ως "περίσσευμα" στις 400 χιλιάδες περίπου ευρώ!

Οι εργαζόμενοι

«Στη φάση αυτή έχει γίνει καταγγελία από μία εργαζόμενη, γιατί έχει αντιληφθεί από τη μεριά της ότι γίνονται ατασθαλίες στο νοσοκομείο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι αρωγός και λέει ότι πρέπει να διερευνηθεί το θέμα μέχρι όσο ψηλά φτάνει. Αν ισχύει πράγματι και το παραμικρό, πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθούν ευθύνες», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζελείου Γιώργος Χονδροζουμάκης.

Εντύπωση προκαλεί, την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η αναπληρώτρια διοικήτρια κ. Ελευθερία Κωστάκη, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών του νοσοκομείου, δηλώνει άγνοια για την απίστευτη αυτή καταγγελία, με την ίδια να αναμένει το σχετικό πόρισμα, προκειμένου να προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε, εδώ και αρκετά χρόνια επιστρέφονται ποσά από σχετικά κονδύλια και φέτος θα επιστραφεί κονδύλι ύψους 170.000 ευρώ περίπου, χωρίς όμως να αιτιολογεί το πώς δε γνώριζε, με βάση την καταγγελία, τη διανομή παράτυπα ως... μερίσματος (όπως το αναφέρει η επώνυμη καταγγελία) του περισσεύματος των υπερωριακών αμοιβών κάθε φορά στο τέλος του έτους όλα τα τελευταία χρόνια. Και ενώ ήδη έχει προκληθεί "σεισμός" από τα όσα αποκαλυπτικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι προφανές ότι η απίστευτη καταγγελία ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα τυχόν εικονικές παρουσίες προσωπικού και πλασματικές υπερωρίες σε απογευματινά ιατρεία.

«ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ» 

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους στη διερεύνηση της υπόθεσης» είναι το μήνυμα που στέλνει η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, η οποία δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ TV": «Αμέσως μόλις λάβαμε τη σχετική καταγγελία από την εργαζόμενη, επικοινώνησα με τον διοικητή του νοσοκομείου. Κινήθηκαν άμεσα όλες οι απαιτούμενες, βάσει νόμου, ενέργειες. Από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, υπό την προεδρία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, κι αναμένουμε το πόρισμα της προκαταρκτικής για να κινηθούμε όπως προβλέπει ο νόμος. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα στον διοικητή του νοσοκομείου, και θέλω να τονίσω ότι είναι και ο ίδιος σύμφωνος με αυτό, ότι θα ακολουθήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλους στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Με βάση την καταγγελία, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά με ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μιλάμε για οικονομική διαχείριση δημόσιου χρήματος, το οποίο έχει προϋπολογιστεί και διατεθεί μέσα από συγκεκριμένο κωδικό, μόνο για υπερωριακή αμοιβή, άρα δεν μπορεί να διατεθεί πουθενά αλλού.

«Πάντα τα κονδύλια, βάσει νομοθεσίας, έχουν συγκεκριμένους όρους, εφόσον μιλάμε για δεδουλευμένα που αποδίδονται στους εργαζόμενους και στους υγειονομικούς μας. Αυτό ακριβώς θέλουμε να επιβεβαιώσουμε διερευνώντας την υπόθεση. Αν όντως ακολουθείται, δηλαδή, η νόμιμη διαδικασία. Διαφορετικά, θα προβούμε στις προβλεπόμενες ενέργειες», σχολίασε η κ. Μπορμπουδάκη, για να συμπληρώσει: «Αν ισχύει πάντως όντως κάτι τέτοιο, τότε θα δούμε ποιος πήρε τέτοια ευθύνη, ποιος προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News