Ηράκλειο

Βικελαία Βιβλιοθήκη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

«Ταξιδιώτες του χρόνου: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (ΒΔΒ) του Ηρακλείου γιορτάζει αυτήν την επέτειο με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδιώτες του χρόνου: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για λογαριασμό της ΒΔΒ από το Ελληνικό Κέντρο Πολιτιστικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης, ενώ η ιστορική και φιλολογική επιμέλειά του έγινε από την ιστορικό Μαρία Καλογεράκη (PhD στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία).

Λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα υλοποιείται διαδικτυακά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το δουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.vikelaia.gr/index.php/1821.

Εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος είναι, με μία στοχευμένη αναδρομή στο παρελθόν, να γνωρίσουν τα παιδιά την Ελληνική Επανάσταση και να κατανοήσουν τη σημασία της σήμερα.

Θα επιδιωχθεί να γίνει κατανοητό κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησε η Επανάσταση, πώς εξελίχθηκε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και τελικά πώς επιτεύχθηκε η δημιουργία του νέου ελληνικού ανεξάρτητου κράτους.

Μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης και με εκπαιδευτικά εργαλεία που ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και την έρευνα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κριτική σκέψη, αναπτύσσεται η ιστορική σκέψη των παιδιών όσον αφορά στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσα από την εξέταση αιτίων/αιτιατών και την αλληλουχία μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται σταδιακά μέσα στο έτος, ενώ θα υπάρξει και ειδικό κεφάλαιο για τις κρητικές επαναστάσεις της περιόδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια