Ηράκλειο: «Δεν παραχωρείται το ενετικό λιμάνι»

Κρήτη
Ηράκλειο: «Δεν παραχωρείται το ενετικό λιμάνι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά δόθηκε χθες από τα έδρανα της Βουλής ρητή κυβερνητική δέσμευση ότι το ενετικό λιμάνι θα εξαιρεθεί από το “πακέτο” τού προς παραχώρηση λιμένα Ηρακλείου.

«Ο ενετικός λιμένας θα εξαιρεθεί από την επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου». Διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε απάντησή του σε σχετική επερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, δόθηκε για πρώτη φορά ρητή κυβερνητική δέσμευση από τα έδρανα της Βουλής ότι το ενετικό λιμάνι θα εξαιρεθεί από το "πακέτο" τού προς παραχώρηση λιμένα Ηρακλείου.

Μια σημαντική δέσμευση, σε συνέχεια βεβαίως και αντίστοιχων προφορικών δεσμεύσεων που είχαν δοθεί και από άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη μεν ως προς τη μη ιδιωτικοποίηση του ενετικού λιμανιού, αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό στις τάξεις των τοπικών φορέων, που έχουν ξεσηκωθεί το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι το ενετικό λιμάνι δεν εξαιρέθηκε εξαρχής από το "πακέτο" της προωθούμενης αξιοποίησης, αλλά αυτό με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα γίνει προσεχώς (κι αφού χρειάστηκε προηγουμένως ξεσηκωμός σύσσωμων των τοπικών φορέων) επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για συνεχή εγρήγορση και πιέσεις, ώστε να διασφαλιστεί ο σημερινός δημόσιος χαρακτήρας τού ενετικού λιμένα της πόλης...

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι εξελίξεις "τρέχουν" γρήγορα και πως σχετικοί διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των λιμένων Ηρακλείου και Βόλου προγραμματίζεται να βγουν στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ πολύ σύντομα. Πιθανόν στις αρχές Απριλίου...

Η επερώτηση Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το υπουργείο Οικονομικών για εξαίρεση του ενετικού λιμένα και την απόδοση της χερσαίας ζώνης από τα Ληνοπεράματα έως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου αντίστοιχα.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε ούτε τον Νόμο 4664/20 της Ν.Δ., ούτε τον αντίστοιχο Νόμο 4597/19 του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραχώρηση των 10 λιμένων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιμάνι του Ηρακλείου, κυρίως λόγω του τρόπου εισόδου του ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης εχέγγυων για το δημόσιο συμφέρον.

«Προφανώς και σε ορισμένες δραστηριότητες απαιτείται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με κανόνες, διαφάνεια και δικλίδες ασφαλείας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κοινωνική και τοπική ωφέλεια, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.

Επιπλέον, στο λιμάνι Ηρακλείου, εκτός από το εμπορικό ή επιβατικό, περιλαμβάνονται το ενετικό λιμάνι, το φρούριο του Κούλε, τα Νεώρια και η αντίστοιχη χερσαία ζώνη τους και εκτός της εξαίρεσης των Νεωρίων και του φρουρίου Κούλε, που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, και ζητείται η αναγκαία εξαίρεση, από κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης, του ενετικού λιμένα και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης του, λόγω ιστορικότητας και της χρήσης του που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες και αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε με την ερώτησή του δύο θέματα από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών:

  1. Την εξαίρεση του ενετικού λιμένος Ηρακλείου και της χρήσης του από την επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου, λόγω της ιστορικότητας και της χρήσης του που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες και αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα και
  2. Την απόδοση της χερσαίας ζώνης από τα Ληνοπεράματα έως την Αλικαρνασσό στους αντίστοιχους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, προκειμένου να ενταχθούν στον τοπικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, υπάρχουν σχετικά αιτήματα.

ΛΗΝΟΠΕΡΑΜΑΤΑ - ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ - Τι είπε για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στους Δήμους

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλος, με απάντησή του στον Βασίλη Κεγκέρογλου όσον αφορά στον ενετικό λιμένα, δεσμεύτηκε ότι θα εξαιρεθεί από την επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου.

Σχετικά με το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης από τα Ληνοπεράματα έως την Αλικαρνασσό στους αντίστοιχους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, ο υφυπουργός αρνήθηκε, με πρόφαση ότι η περιοχή έχει μεταβιβαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο. Στη συνέχεια ανέφερε ότι προτίθεται να προωθήσει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Διοίκησης του Λιμένα, των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, καθώς και των Δήμων Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, για ταξιοποίηση της περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Φωτογραφία από Facebook - ΟΛΗ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News