Ηράκλειο

Σήμα SOS για τα μαγαζιά του Ηρακλείου - Ανύπαρκτοι καταναλωτές και τζίροι στο ναδίρ

«Το 50% δε θα καταφέρει να επιβιώσει», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου - Ζητούν μέτρα για να σωθεί το λιανεμπόριο

Να λάβει μέτρα στήριξης των λιανεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι εν μέσω πανδημίας, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου από την κυβέρνηση. Με ανοικτή επιστολή που εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο ΕΣΗ επισημαίνει ότι το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν με βάση τις υποχρεώσεις τους και την εικόνα της αγοράς.

«Η τεράστια οικονομική κρίση, που ταλανίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, είναι γνωστό ότι αποτελεί μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Ήδη 50% των εμπορικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν με βάση τις υποχρεώσεις τους και την εικόνα της αγοράς όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί. Ανύπαρκτοι καταναλωτές, ελάχιστοι τζίροι, τεράστιο στοκ αδιάθετων εποχικών εμπορευμάτων, ανυπαρξία ρευστότητας, αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό κ.λπ.

Σε αυτή τη βάση και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, που δε φαντάζει ευοίωνο, και στο συνεχώς αναβαλλόμενο άνοιγμα της αγοράς, που επιτείνει τα προβλήματα και την ανασφάλεια, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και τις κάτωθι συμπληρωματικές προτάσεις μας στην κατεύθυνση της ανακούφισης των επιχειρήσεων», αναφέρεται αρχικά στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Τι ζητούν

«Η νέα πραγματικότητα με τον εκμηδενισμό της ταμειακής ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του προγραμματισμού αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων, με αποτέλεσμα, εάν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ακόμα και υγιείς εταιρείες που ουδέποτε αντιμετώπισαν προβλήματα δανεισμού να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αδυναμίας», αναφέρουν οι έμποροι του Ηρακλείου, οι οποίοι προτείνουν την ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας ως εξής:

- Αναστολή πληρωμής δόσεων τόκων και κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων σε όσους δανειολήπτες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους πριν υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης του COVID-19, αλλά και σε όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες αποπληρωμής και η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά (μείωση τζίρου >20%). Η αναστολή θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.

- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με μείωση της αξίας των δόσεων τόκων-κεφαλαίου κατά 50%, που θα πρέπει να λάβει υπόψη της τον χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας.

- Δραστική μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα euribor με επανυπολογισμό τόκων από την 01η/03/2020 και κρατική επιδότηση των τόκων μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.

- "Κούρεμα" τόκων-κεφαλαίου ανάλογη με τη μείωση του τζίρου λόγω της πανδημίας.

- Αναστολή ενημέρωσης του "Τειρεσία" για όσες επιχειρήσεις μπήκαν ή θα μπουν στο "κόκκινο" την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

- Μέτρα πρόσβασης των ΜΜΕ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το 70% των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με τη μείωση των μισθωμάτων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα-ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα.

- Μείωση ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής από 70%-100%, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και της ζημιάς των επιχειρήσεων.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και προσωπικού. Σημαντική μείωση του ΕΦΚΑ εργοδοτών, κατάργηση αναδρομικών.

- Αναστολή ρυθμισμένων υποχρεώσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κ.λπ. Μετά την ομαλοποίηση της αγοράς, ριζική αναδιάρθρωση χρεών με "κούρεμα" οφειλών και νέες μακροχρόνιες ρυθμίσεις με μικρότερα ποσά και περισσότερες δόσεις, με στόχο την ομαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διότι επιβαρύνει υπέρμετρα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο "κόκκινο".

- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου που εκ των πραγμάτων, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι, με τα πολύ μειωμένα οικονομικά δεδομένα λόγω της πανδημίας, οι φόροι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.

- Υιοθέτηση αναβαλλόμενου φόρου για τις χρήσεις 2020, 2021, για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου >20% (ανάλογος με αυτό των τραπεζών).

- Αφορολόγητο 12.000 €, προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε ανήλικο παιδί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, διότι οι έμποροι που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας και των δύο lockdowns δε θα μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

- Να δοθούν άμεσα οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό, απασχόληση αλλά και επιβράβευση γι' αυτές που παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

- Άμεση υιοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, ώστε οι επιχειρήσει που θα μπουν στο "κόκκινο" να έχουν τη δυνατότητα τζίρου-πωλήσεων.

- Μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχα δραματική κατάσταση την περίοδο της οικονομικής ύφεσης 2009-2015, για τις οποίες τότε δεν υπήρξε απολύτως κανένα μετρό στήριξης ανάλογο με αυτά που ορθώς λαμβάνονται σήμερα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν ή να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να τεθούν σε αναστολή.

«Αναγκαία μια δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης»

«Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να στηριχτούν και να τους δοθεί μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης, δεδομένου ότι, όπως και σήμερα έτσι και τότε, το πρόβλημα που τους οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο δεν οφειλόταν στις δικές τους εσφαλμένες επιλογές και αδυναμίες, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά σε μια εξωτερική οικονομική-τραπεζική κρίση, ήταν δηλαδή συστημικό.

Τα μέτρα για την ανακούφιση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι αντίστοιχα με τα μέτρα που σήμερα λαμβάνονται, επιπλέον όμως θα πρέπει γι' αυτές, όπως βέβαια και για όσες πλήττονται σήμερα, να υιοθετηθεί άμεσα ο ακατάσχετος επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και από τις πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών, που αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου που διακινείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, εξαιτίας των οποίων, με ευθύνη της Πολιτείας, αδυνατούν να συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ώστε να εξέλθουν από το αδιέξοδο», αναφέρουν επιπρόσθετα οι έμποροι, οι οποίοι, κλείνοντας, καλούν τους αρμόδιους να αναλάβουν «πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και να επιδιώξετε επιτακτικά, σε επίπεδο Ευρωζώνης, πολιτικές για τη διαγραφή (δημόσιου) χρέους που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το άνοιγμα της αγοράς», καταλήγει η επιστολή.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια