Συλλαλητήριο για διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας, σχολεία και Πανεπιστήμια

Ηράκλειο
Συλλαλητήριο για διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας, σχολεία και Πανεπιστήμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια ήταν τα κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Ηρακλείου πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς. Αιχμή της κινητοποίησης ήταν η διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία της πόλης και καταδίκη του αυταρχισμού και της καταστολής.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνδικάτου εργαζομένων Γαλακτος, Τροφιμων και Ποτών Ηρακλείου Δημήτρης Βουρλιώτης και ακολούθησε σύντομη ομιλία από την πρόεδρο της ομάδας ΟΓΕ Ηρακλείου Μαρία Καπαταϊδάκη. Εκ μέρους του σωματείου ΠΑΓΝΗ χαιρέτισε ο πρόεδρος Δημήτρης Βρύσαλης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κεντρική ομιλία της αντιπροέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δοργιάκης Δέσποινας.

Τα κεντρικά συνθήματα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα την σπάσει.», «Επίταξη ιδιωτών σε όλη την υγεία, να πληρώσει κράτος και εργοδοσία.» και «10ωρο - εξόντωση κι απλήρωτη εργασία, τα συνδικάτα απαντούν με κήρυξη απεργίας» διαπέρασαν τις ομιλίες των εκπροσώπων των σωματείων.

Τα κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου ήταν:

  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
  • Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που κρίνονται ασφαλή κι αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί ταχύτερα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με ευθύνη κράτους, ΕΟΔΥ και εργοδοσίας και με επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους, το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, στα Σούπερ Μάρκετ, στις μεγάλες μονάδες παραγωγής, συσκευασίας, στις αποθήκες, Logistics όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών για τους εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Να δοθεί άδεια σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Άμεση χορήγηση δωρεάν και καθολικά από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, ανισηπτικά κλπ) διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους (επισιτισμός – τουρισμός, ξεναγοί, εργαζόμενοι σε τουριστικά λεωφορεία, στο αεροδρόμιο, σε τουριστικά γραφεία, rent a car κλπ) επίδομα ανεργίας 600 ευρώ ΤΩΡΑ, ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την επαναπρόσληψη.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, με ανθρώπινα και αξιοπρεπή ωράρια εργασίας. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου - μη εργάσιμου χρόνου. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που αφορούν την τηλεργασία.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία.
  • Να καταργηθεί ο νόμος των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες των φοιτητών και βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση.

Απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει οι παρακάτω φορείς:

  Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

  Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου

  Συνδικάτο Εργαζομένων Γαλακτος, Τροφιμων και Ποτών Ηρακλείου

  Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση "Γαλάτεια Καζαντζάκη"

  Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

  Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Ηρακλείου)

  Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

  Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου

  Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηρακλείου

  Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Π.Κ.

  Σύλλογος Φοιτητών Βιολογικού Π.Κ.

  Σύλλογος Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών Π.Κ. (CSD)

  Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ Ν. Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News