Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Περαιτέρω υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών»

Ηράκλειο
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Περαιτέρω υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση σχετικά με την περαιτέρω μείωση τακτικών ιατρείων και χειρουργείων στο νοσοκομείο

«Περαιτέρω υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών στο ΠΑΓΝΗ», εντοπίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, που ζητά την «Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας με τις κλίνες, τα εργαστήρια και το προσωπικό του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε περαιτέρω υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών του οδηγείται το ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για περίθαλψη κρουσμάτων. Χθες ανακοινώθηκε η μείωση κατά 50% των τακτικών ιατρείων και επεμβάσεων, ενώ οι αναμονές για ραντεβού είναι πολύμηνες και στις λίστες χειρουργείου υπάρχουν πάνω από 4500 ασθενείς.

Παράλληλα δημιουργήθηκε τρίτη κλινική COVID με τη δέσμευση έως 70 επιπλέον κλινών από άλλα τμήματα, ενώ η Νεφρολογική, η Παιδοχειρουργική, η Οφθαλμολογική υπολειτουργούν εδώ και καιρό, αφού θάλαμοι νοσηλείας τους έχουν ελαττωθεί τουλάχιστον στο μισό, ώστε να δημιουργηθούν κλίνες COVID.

Ταυτόχρονα, το υπάρχον ελλιπές (σε αριθμό) προσωπικό θα υποχρεωθεί σε νέες μετακινήσεις προς τις μονάδες COVID, πρόσθετες βάρδιες ή εφημερίες και περικοπές ρεπό, ενώ -λόγω υποστελέχωσης- οι εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι από την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών, την αναστολή των αδειών.

Ενώ επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και μήνες για το τρίτο κύμα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου περιλαμβάνει τη συρρίκνωση κλινικών και τον περιορισμό στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για εκατοντάδες ασθενείς. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές, με αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας από διάφορες παθήσεις λόγω της καθυστέρησης στη διάγνωση και θεραπεία τους.

Ένας ολόκληρος χρόνος πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για τη «θωράκιση» των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα σε όλη τη χώρα τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε δομές μιας νόσου.

Η διαχείριση αυτή της πανδημίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας στο ελάχιστο, ενώ παράλληλα αφήνεται στο απυρόβλητο και ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, επεκτείνοντας τις συμπράξεις του με το δημόσιο έναντι αδρής αποζημίωσης.

Διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση τόσο των περιστατικών COVID όσο και των υπόλοιπων ασθενών. Διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Επαναφορά της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, των προγραμματισμένων χειρουργείων και όλων των κλινικών που έχουν συρρικνωθεί, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας με τις κλίνες, τα εργαστήρια και το προσωπικό του».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News