Παρέμβαση για το «στοιχειωμένο» ΙΚΑ στη Χερσόνησο - «Δώστε λύση στο πρόβλημα»

Ηράκλειο
Παρέμβαση για το «στοιχειωμένο» ΙΚΑ στη Χερσόνησο - «Δώστε λύση στο πρόβλημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παραχώρηση και αξιοποίηση του κλειστού κτηρίου τού άλλοτε παραρτήματος του ΙΚΑ στη Χερσόνησο ζητά από το υπουργείο Εργασίας ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Ελλάς το μεγαλείο σου με τα αναξιοποίητα δημόσια κτήρια που έχουν αφεθεί να ρημάζουν, την ώρα που δημόσιοι φορείς πληρώνουν ένα πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών και δομών τους και στη Χερσόνησο!

Μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλεί πραγματικά το σκηνικό με το κλειστό εδώ και τόσα χρόνια τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ στη Χερσόνησο, το οποίο παραθέτει αναλυτικά, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Εργασίας (που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου), ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Δοξαστάκης "χτυπά καμπανάκι" για την κατάσταση του κτηρίου, που υπέστη μάλιστα περαιτέρω ζημιές με τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου. Και ζητά το προφανές και αυτονόητο: το να παραχωρηθεί δηλαδή με κάποια φόρμουλα το κτήριο στον Δήμο Χερσονήσου για να το συντηρήσει και φυσικά να το αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά για να πάψει να ρημάζει και να βρει κάποιον σκοπό και χρήση, επιτέλους, ένα κτήριο που αποτελεί δημόσια περιουσία, και το οποίο δυστυχώς δεν επιτέλεσε ποτέ τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε, αφού δε λειτούργησε ποτέ ως κανονικό παράρτημα του ΙΚΑ με ιατρεία!

Η επιστολή σε Χατζηδάκη

«Κατά το έτος 2002 η τότε Διοίκηση του ΙΚΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του λειτουργούντος τότε τοπικού καταστήματος ΙΚΑ Χερσονήσου, ξεκίνησε την προσπάθεια εξασφάλισης χώρου για την ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος.

Ο χώρος αυτός μετά από μεγάλη προσπάθεια ανευρέθη, ήταν δημοτικός και δεσμεύτηκε για τον παραπάνω σκοπό. Η θέση του ακινήτου ήταν ιδανική, στα όρια της κοινότητας Χερσονήσου του ομώνυμου δήμου, δίπλα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και σε κεντροβαρική θέση για όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου.

Η σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης επιβεβαίωσε τη σκοπιμότητα της ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος, λόγω του μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων της περιοχής (η πλέον τουριστικά ανεπτυγμένη ζώνη της Κρήτης) και της αναγκαίας αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Ακολούθησε η σύνταξη της τεχνικής μελέτης του έργου από τη ΔΤΥ του ΙΚΑ, η οποία προέβλεπε την ανάπτυξη χώρων για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και ιατρείων του ΙΚΑ.

Το έργο δημοπρατήθηκε, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε για χρήση. Λειτούργησαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο κτηριακό συγκρότημα, μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες και η πτέρυγα για την ανάπτυξη των ιατρείων παρέμεινε κλειστή, έως όταν εκδοθούν οι διοικητικές πράξεις της σύστασης των υγειονομικών μονάδων και εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία τους», αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης και συνεχίζει: «Η παγκόσμια, όμως, οικονομική κρίση του 2008, η στενότητα της ελληνικής οικονομίας και τα μνημόνια οδήγησαν σταδιακά στο κλείσιμο πολλών κρατικών δομών (μονάδες ΙΚΑ, εφορίες, Ειρηνοδικεία, νοσοκομεία κ.λπ.) της χώρας μας. Μεταξύ αυτών έκλεισε και το παράρτημα του ΙΚΑ Χερσονήσου και μεταφέρθηκε σε υφιστάμενη δομή της πόλης του Ηρακλείου.

Το κτήριο δεν επιτέλεσε ποτέ τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε

Από τότε το κτηριακό συγκρότημα του πρ. ΙΚΑ (σήμερα e-ΕΦΚΑ) παραμένει κλειστό και καθημερινά απαξιώνεται και καταστρέφεται.

Η έλλειψη συντήρησης και η εγκατάλειψη του κτηρίου αυτού είναι εμφανείς. Προφανώς η εικόνα του δε συνάδει με εκείνη ενός κτηρίου που ανήκει στο κράτος. Πολύ σύντομα μπορεί να λεηλατηθεί ή να καταληφθεί από διάφορες ομάδες. Κατασκευάστηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού και ουσιαστικά ουδόλως χρησιμοποιήθηκε για τους ασφαλισμένους».

«Είναι γνωστό πως ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία έχουν εγκαταλειφθεί και βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Τα δημόσια κτήρια, όμως, μπορούν να ασκήσουν ένα σημαντικό ρόλο σε κάθε πρόγραμμα μακροχρόνιας αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα ουσιαστικό και σταθερό περιβαλλοντικό και οικονομικό μέγεθος. Τα δημόσια κτήρια επιδρούν σε διάφορα επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουν, αλλά και σε όλη την πόλη, καθώς συγκεντρώνουν ομαδικές δραστηριότητες», υπογραμμίζει ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Χερσονήσου, απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη.

«Το συντομότερο δυνατό»...

«Δώστε λύση στο πρόβλημα»

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Κύριε υπουργέ, η προϊούσα επέκταση των φθορών στο κτηριακό συγκρότημα μπορεί να ανακοπεί και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνει. Οι πρόσφατες πλημμύρες του 2020, που έπληξαν την περιοχή Χερσονήσου, έχουν προξενήσει επιπλέον ζημιές στο κτήριο.

Η ανάσχεση της φθοράς του κτηρίου μπορεί να γίνει με δική σας απόφαση. Υπάρχουν πολλές ανάγκες της περιοχής που μπορούν να καλυφθούν με το άνοιγμα και την επανάχρηση του κτηρίου. Προχωρήστε στην παραχώρηση της κυριότητας ή έστω της χρήσης του συγκροτήματος στον Δήμο Χερσονήσου, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει την καλή κατάσταση του κτηρίου με την επιμελημένη συντήρησή του και ταυτόχρονα θα μπορέσει να καλύψει πολλές ανάγκες των δημοτών του.

Δώστε λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της βέλτιστης αξιοποίησης των οικονομικών πόρων. Είστε πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και έχετε αποδείξει πως μπορείτε και δίδετε λύσεις όχι μόνο σε τέτοια μικρής κλίμακας προβλήματα, αλλά και σε πιο πολύπλοκα και σύνθετα...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News