ΠΑΓΝΗ: Δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους συνοδούς ασθενών, υπό προϋποθέσεις

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους συνοδούς ασθενών, υπό προϋποθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν η ώρα που έχει ορίσει η κλινική δεν είναι κατάλληλη για το συνοδό, θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για την προσκόμιση του τεστ»

Το θέμα διενέργειας rapid τεστ κορωνοιού σε συνοδούς ασθενών ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση της η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, μετά την «σύγχυση» που επικρατούσε στις τάξεις των συνοδών ασθενών στο ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις για διευθέτηση του ζητήματος, εξακολουθούσαν να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος διενέργειας των τεστ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στην περίπτωση που ο συνοδός δεν φέρει πρόσφατο TEST, το τμήμα ορίζει συγκεκριμένη ώρα, (προτείνεται 10 – 11 π.μ.), μεριμνά με τη συνδρομή ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή να πραγματοποιήσει έλεγχο (Rapid TEST) σε χώρο της κλινικής. Εάν η ώρα που έχει ορίσει η κλινική δεν είναι κατάλληλη για το συνοδό, θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για την προσκόμιση του TEST».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η αυξητική διασπορά της πανδημίας του κορωνοιού και η ανάγκη περιορισμού της, υπαγορεύει την αυστηριοποίηση των μέτρων που λαμβάνει κάθε Νοσοκομείο, για να προστατέψει εργαζόμενους, ασθενείς αλλά και τους επισκέπτες του.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ληφθεί η απόφαση, μετά από πρόταση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, να πραγματοποιούνται ως ελάχιστο μέτρο, έλεγχος ταχέως ανίχνευσης κορωνοιού (Rapid TEST).

Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και σύμφωνα με το αρ.πρωτ. 130/12-02-2021 έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κου Κοντοζαμάνη Β. αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Παραμένει σε ισχύ η αναστολή του επισκεπτηρίου για όλους τους νοσηλευόμενους ενώ, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται το επισκεπτήριο στις περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή του, έπειτα από ειδική άδεια που εκδίδεται από τη Διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ø Η άδεια θα αφορά ένα άτομο ανά ασθενή

Ø Ο επισκέπτης δεν πρέπει να έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, πυρετός, δύσπνοια)=

Ø Ο επισκέπτης να εφαρμόζει όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής (υγιεινή χεριών, μάσκα προσώπου, τήρηση αποστάσεων)

Το προσωπικό ασφάλειας των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με την Διοίκηση, είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση του περιορισμού των επισκεπτηρίων.

  1. Η εφαρμογή της άνωθι οδηγίας είναι:
  2. a) Θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή ΜΟΝΟ ενός συνοδού ανά ασθενή που νοσηλεύεται, με γραπτή άδεια από τον ΔΙΟΙΚΗΤΗ μετά από πρόταση του Διευθυντή της κλινικής και μόνον εφόσον είναι απόλυτη ανάγκη.
  3. b) Υπεύθυνοι του ελέγχου ορίζονται:

Ø Ο Διευθυντής της κλινικής

Ø Η Προϊσταμένη της κλινικής

  1. Στην περίπτωση που ο συνοδός δεν φέρει πρόσφατο TEST, το τμήμα ορίζει συγκεκριμένη ώρα, (προτείνεται 10 – 11 π.μ.), μεριμνά με τη συνδρομή ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή να πραγματοποιήσει έλεγχο (Rapid TEST) σε χώρο της κλινικής. Εάν η ώρα που έχει ορίσει η κλινική δεν είναι κατάλληλη για το συνοδό, θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για την προσκόμιση του TEST.

Eπισημαίνουμε ότι, σύμφωνα και με την πρόταση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, κάθε συνοδός έχει ήδη απαντήσει στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και αποφασίζεται από τους υπεύθυνους ελέγχου (Δ/ντή κλινικής & Προϊσταμένη κλινικής) η ανάγκη διεξαγωγής ή προσκόμιση Rapid TEST. Σε κάθε περίπτωση οι κάρτες των συνοδών ασθενών που αποστέλλονται στη Διοίκηση προς υπογραφή, καταρτίζονται με ευθύνη των άνωθι.

  1. Έλεγχος θα πραγματοποιείται στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου και στη κλινική με περιοδικούς ελέγχους.
  2. Τέλος, κάθε κλινική υποχρεούται να κρατά χειρόγραφο φάκελο των Rapid TEST που έχουν διενεργηθεί, προκειμένου να καταχωρηθούν στο Εθνικό Μητρώο Covid.»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News