Συγκλονιστική μαρτυρία: «Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω»

Ηράκλειο
Συγκλονιστική μαρτυρία: «Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολίτες «φωνάζουν» για βοήθεια και το σύστημα ψυχικής υγείας αδυνατεί να τους στηρίξει λόγω υποστελέχωσης

Είναι ένας από εμάς. Συμπολίτης μας, οικογενειάρχης που κινείται ανάμεσά μας… ένας από τους χιλιάδες που η υγειονομική κρίση και τα συνεπακόλουθά της τον οδήγησαν σε σκέψεις απειλητικές για την ίδια του τη ζωή. Όπως ανέφερε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στην ΚΡΗΤΗ ΤV «Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό, ότι αν δεν υπήρχα εγώ, δεν θα υπήρχαν και τα προβλήματα... Οπότε ξαφνικά δεν υπάρχω εγώ, λύνονται τα προβλήματα».

Όπως παραδέχτηκε κανείς δεν γνωρίζει το πρόβλημά του και «παλεύει» μόνος του. Έχοντας τη γενναιότητα που απαιτείται, ο συνομιλητής μας  αναγνώρισε το πρόβλημά του και προσπάθησε να βρει βοήθεια σε μια δημόσια δομή . Όπως λέει: «το βάρος μέσα σου μεγαλώνει κάποια στιγμή και δεν μπορείς πια να το κρατήσεις μέσα σου ή να το διορθώσεις μόνος σου…».

Από υπηρεσία σε υπηρεσία…

Αρχικά απευθύνθηκε στη γραμμή υποστήριξης του ΕΟΔΥ οι οποίοι τον παρέπεμψαν σε μια τοπική γραμμή, κι ύστερα σε άλλη και μετά άλλη, κι άλλη, για να καταλήξει στη μοναδική δομή παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών στη κοινότητα στην πόλη του Ηρακλείου. Όπως περιφράφει: «το να παίρνεις κάποιο τηλέφωνο και να σου λένε έλα μετά από 10, 20 μέρες, 1 ή δύο μήνες δε νομίζω ότι σου δίνει λύση. Όταν λες ότι έχω πρόβλημα ‘’τώρα’’ και θέλω να μιλήσω σε κάποιον ‘’τώρα’’. Το πρώτο ραντεβού που έκλεισαν ήταν για τέλος Μάρτη και το άλλο για Μάιο… Επειδή δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι τέλος Μάρτη έψαξα να δω τι θα κάνω με ιδιώτη ψυχολόγο πλέον».

«Δεν είναι έτοιμο το δημόσιο σύστημα να ανταπεξέλθει ούτε στα υπάρχοντα περιστατικά ούτε πολύ περισσότερο στη λαίλαπα ψυχικών προβλημάτων που έρχεται» λέει ο ψυχίατρος, Επιμελητής Α’  της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Βασίλης Κούδας.

Η πανδημία αύξησε το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την κατάθλιψη και τις εξαρτήσεις. Το ατέρμονο «άνοιξε- κλείσε» επιβάρυνε όχι μόνο τα άτομα που είχαν ψυχολογικά προβλήματα αλλά και όσα δεν είχαν. Όπως εξομολογείται ο πολίτης που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV: «ποτέ δεν περίμενα ότι θα φτάσω σε αυτό, ότι θα περάσουν τέτοιες σκέψεις. Όταν το άκουγα για άλλους έλεγα αδύναμος χαρακτήρας, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα κατάματα, αλλά είδα ότι τίποτα από αυτά που σκεφτόμουν για αυτούς τους ανθρώπους δεν ισχύει…».

Δείτε την συγκλονιστική εξομολόγηση:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News